Ponta bate câmpii cu CNP-ul la recensământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Recensământ într-un sat  din judeţul Dâmboviţa
Recensământ într-un sat din judeţul Dâmboviţa

Înregistrarea Codului Numeric Personal (CNP) nu este o stratagemă a Puterii, care se pregăteşte de fraudarea alegerilor, aşa cum susţine PSD, ci este o recomandare a UE şi ONU. Marea problemă a recensământului rămâne suspiciunea legată de înregistrarea CNP-ului, acesta fiind şi subiectul principal al apelurilor primite la call-center.

Vladimir Alexandrescu, purtător de cuvânt al INS, spune: „Înregistrarea CNP-ului este obligatorie, există legislaţie care impune asta, dar garantăm că nimeni nu va fi amendat dacă răspunde la întrebări şi nu-şi dă CNP-ul".

Înregistrarea CNP-urilor este recomandarea structurilor de specialitate ale UE şi ONU făcută încă de la ultimul recensământ european (din 2001). Ea vizează în special statele din centrul şi estul Europei, întrucât ele au înregistrat în ultimele două decenii o mobilitate însemnată.

Polonia, Cehia, Slovacia şi Letonia, dintre statele unde s-a efectuat deja recensământul european 2011, au cerut şi ele CNP-urile locuitorilor. După ce reprezentanţi ai PSD, în frunte cu preşedintele partidului, Victor Ponta, au inflamat spiritele, surse de la INS au declarat că, dacă ştiau ce scenarii conspiraţioniste se vor naşte, ar fi renunţat, „cu strângere de inimă" ce-i drept, la CNP-uri.

Fără riscuri

Cristian Pârvulescu, analist politic, spune că înregistrarea CNP-urilor la recensământ nu creşte riscul fraudării alegerilor, aşa cum s-a panicat PSD-ul.

„Este o metodă veche prin care se fură voturi, dar este din ce în ce mai periculoasă. O persoană se prezintă cu actele sale la vot, dar votează pe CNP-ul alteia. Este foarte complicat, deoarece presupune complicitatea unuia dintre membrii comisiei, precum şi a preşedintelui secţiei de votare", a explicat Pârvulescu.

Csibi Barna se vrea secui

Csibi Barna, tânărul din Miercurea Ciuc care a spânzurat în luna martie o păpuşă cu chipul lui Avram Iancu, vrea să se declare secui, pentru a avea dreptul la autodeterminare. "Ca maghiar sunt doar minoritar, fiindcă maghiarii au un stat al lor", spune Barna. Bărbatul acuză UDMR, care încurajează declararea etniei maghiare, şi nu secuieşti, pentru a-şi justifica existenţa.

26% din locuinţe, recenzate

Puţin peste 26% din locuinţele care se bănuieşte că există în România au fost recenzate în primele trei zile, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

Cel mai prost stă Capitala, cu doar 18,14% din locuinţe recenzate. Asta din cauza numeroşilor chiriaşi fără acte care se tem că, dacă răspund la recensământ, vor trimite Fiscul pe capul proprietarilor.

Cifrele de azi ale recensământului

8 zile au mai rămas pentru recenzarea locuitorilor României.

5.504.148  de persoane au fost numărate în primele trei zile ale recensământului populaţiei şi al locuinţelor.

Incidente

Primul incident de la recensământ s-a petrecut ieri, la Focşani, unde un operator a fost sechestrat de un bărbat care consumase alcool. Poliţiştii l-au amendat pe intervievatul recalcitrant cu 1.500 de lei.

Partida Romilor se gândeşte să ceară repetarea operaţiunii în comuna Gilău, judeţul Cluj, unde un recenzor ar fi refuzat să consemneze etnia rromilor de pe o întreagă stradă.

INS avertizează populaţia să nu răspundă decât la întrebările care apar în chestionare, după ce mai multe primării i-au pus pe recenzori să ceară şi informaţii despre animalele de companie, câini şi pisici.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite