Ponta: Nu vreau să condiţionăm candidatura Serbiei la UE de problema vlahilor, nu dorim presiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta
Victor Ponta

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, la Belgrad, că nu doreşte să existe o legătură între problema minorităţii vlahe şi continuarea procesului de integrare europeană a Serbiei.

"Anul trecut, în calitate de lider al opoziţiei, am criticat legătura făcută între problema vlahilor şi candidatura Serbiei la UE. Nici acum, când sunt premier, nu mi-am schimbat părerea, deoarece şi noi am suferit presiuni înainte de aderarea la UE şi nu dorim să facem altora acelaşi lucru", a declarat Ponta, relatează agenția Beta, potrivit NewsIn.

La rândul său, premierul Ivița Dacici a reiterat că Serbia şi România au bune relaţii tradiţionale, că trebuie căutate interesele comune şi eliminate problemele care pot deranja bunele relaţii. Referindu-se la "problema vlahilor" şi problema minorităţii române din Serbia, Dacici a spus că nu doreşte ca la aceste teme să lucreze sub presiune, ci trebuie să fie parte a politicii duse de Serbia - politica egalităţii în drepturi a minorităţilor naţionale.

"Acest lucru îl vom avea în vedere când este vorba de vlahi şi minoritatea românească din Serbia", a menționat premierul Dacic, adăugând că relaţiile dintre Serbia şi România nu au fost afectate nici de sancţiuni, bombardamente sau independenţa Kosovo.

În același timp, premierul Dacici l-a rugat pe omologul român să aibă o poziţie constructivă atunci când se va discuta despre posibila suspendare a regimului relaxat de vize pentru cetăţenii Serbiei.

Potrivit Tanjug, premierul Victor Ponta a dat asigurări că România se va opune reintroducerii vizelor pentru cetăţenii Serbiei.

"Ştiu cât de important este pentru cetătenii români să circule liber în Europa, ştiu că restricţiile formale nu împiedică de fapt migraţia ilegală, ci îi împiedică doar pe cetătenii cinstiţi, corecţi, cei care nu au nicio problemă cu legea europeană", a menționat șeful Guvernului de la București.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite