Pomenile lui Becali şi-au pierdut credibilitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campionatul a început sub spectrul violenţelor fizice şi verbale, ceea ce confirmă trendul ascendent al acestor forme de comportament deviant, a anunţat un studiu al SNSPA încă de anul trecut.

Campionatul a început sub spectrul violenţelor fizice şi verbale, ceea ce confirmă trendul ascendent al acestor forme de comportament deviant, a anunţat un studiu al SNSPA încă de anul trecut. Patronii de cluburi încearcă să justifice ieşirile violente ale jucătorilor, în loc să descopere cauzele şi să intervină, penalizându-i. Vorbim despre acest fenomen, tot mai prezent în fotbalul românesc, cu sociologul Marius Pieleanu, conferenţiar şi director de departament la şcoala Naţională de Studii Politico-Administrative.
- Cum caracterizaţi debutul turului?
- Ultimele evenimente îi au ca actori principali pe jucători, care sunt din ce în ce mai agresivi, dar şi pe patronii de cluburi, care fac tot posibilul să le ia apărarea. Să luăm exemplul clubului Steaua, unde Gigi Becali s-a arătat gata de orice ca să-i scoată basma curată pe portarul Carlos şi pe managerul general, Mihai Stoica. După ce portarul a agresat un fotoreporter, iar Stoica i-a înjurat ca la uşa cortului pe ziarişti, patronul clubului îi apără, spunând că faptele sunt de fapt invenţii. Mai mult, tonul declaraţiilor este unul violent, iar agresivitatea lui Becali se transmite şi echipei şi suporterilor.
- Este un caz singular?
- Este un trend crescător. şi la Rapid, antrenorul Răzvan Lucescu a justificat comportamentul agresiv al jucătorilor prin frustrarea la care au fost supuşi anul trecut, când au pierdut campionatul. Nu există motive sau cauze care să justifice violenţa, de aceea nu înţeleg de ce, în loc să ia măsuri, cei vizaţi le iau apărarea făptaşilor şi încearcă să acopere evenimentele neplăcute.
- Se confirmă rezultatele studiului realizat de SNSPA?
- Se confirmă acum, când asistăm la o creştere a comportamentului agresiv, în general, dar şi la o trecere de la violenţa verbală la cea fizică. În loc să oprească această tendinţă, FRF şi conducerea Ligii încearcă să muşamalizeze faptele. Escaladarea violenţei riscă să facă victime printre spectatori, dar şi la nivel de cluburi, care vor fi sancţionate de UEFA. Să nu uităm că forurile internaţionale consideră comportament violent inclusiv scandările galeriilor, dacă degenerează în sloganuri rasiste. Cum să nu apară jigniri în "discursul" peluzei, când Becali, model de succes în viaţă, îi face proşti pe ziarişti sau încearcă să decredibilizeze o jurnalistă folosind apelativul "ţăranco"!? Dacă este ceva ruşinos să fii "ţăran", atunci să nu ne mire când galeria va agresa verbal persoane de altă etnie sau rasă.
- Au vreun efect asupra electoratului aceste jigniri?
- În cazul patronului clubului Steaua apare o agravantă, şi anume că vrea să fie şi în parlament, ba chiar şi la Cotroceni. Într-o societate normală, ce face în acest moment este o sinucidere politică, în primul rând prin apărarea violenţei, iar în al doilea rând fiindcă aduce atingere celui mai important grup de electorat. Expresia "ţărancă proastă" jigneşte jumătate din electoratul românesc şi marea majoritate a electoratului PNG. Becali provoacă confuzie combinând acţiunile umanitare cu replici de acest gen. Mesajul ar fi: eu vă plătesc, eu vă umilesc. O atitudine de stăpân faţă de sluga lui sau de boier faţă de milogi. Nu cred că mai au credibilitate "pomenile" electorale, după ce beneficiarii au văzut ce gândeşte Becali în realitate despre ei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite