"Polul frigului" s-a topit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii oraşului Întorsura Buzăului au făcut economie la lemne în iarna asta, pentru că n-au mai avut parte de gerurile de altădată. În luna ianuarie s-au înregistrat 120 C, iar

Locuitorii oraşului Întorsura Buzăului au făcut economie la lemne în iarna asta, pentru că n-au mai avut parte de gerurile de altădată. În luna ianuarie s-au înregistrat 120 C, iar localnicii se îmbracă la fel ca primăvara.

Paltoanele au fost trimise la naftalină, sobele sunt în "şomaj", ghioceii au răsărit. Asta e situaţia la mijlocul lui februarie în ceea ce altădată era localitatea cea mai îngheţată din România. Mercurul termometrelor a urcat, cu câteva săptămâni în urmă, până la 12 grade peste zero la Întorsura Buzăului. Tocmai acolo unde anotimpul rece ţine cinci luni, iar temperaturile de minus 25 de grade erau "specialitatea casei".

Iarna aceasta a "muşcat" doar o singură dată în "stilul" de la Întorsura Buzăului. Mercurul termometrului a indicat, în ziua de 29 decembrie 2006, temperatura de minus 25 de grade Celsius. În schimb, "tradiţia" este ca în fiecare lună de iarnă să fie cel puţin 10 zile în care temperatura aerului să se menţină la valori mai aspre de minus 25 de grade. Ajungem la staţia meteo din localitate. Omul de acolo, în blugi şi pulover, după noua "modă" din oraş, ieşise afară, să vadă starea aerului indicată de aparate. "Avem azi o temperatură de plus trei grade. În perioada asta, în zona noastră, ar trebui să fie între minus 10 şi minus 15 grade", aflăm de la meteorologul Ciprian Bularca. Atenţie, suntem în data de 14 februarie! Ca să înţelegeţi mai bine ce înseamnă o iarnă normală în zona despre care vorbim, trebuie să ştiţi că anotimpul rece începe în luna noiembrie şi se termină, cu puţin noroc, abia în a doua jumătate a lunii aprilie. Debutul se face cu temperaturi de până la minus 20 de grade, pentru ca în decembrie să se ajungă la "normalul" de minus 32 de grade.

Ghiocei polari

Încă de la sfârşitul lui ianuarie au apărut la "polul frigului" temperaturi de 12 grade peste zero. Primăvară curată! Asta a făcut ca în ziua de 7 februarie să se petreacă ceva cu totul ieşit din comun la Întorsura Buzăului. În acea zi au răsărit ghioceii. "Nu-mi aduc aminte să mai fi avut o asemenea iarnă. Noi nici măcar nu-i spunem iarnă. Ce a fost până acum e mai degrabă o toamnă aspră", defineşte situaţia viceprimarul localităţii, Aurel Hermenean. Dar nu numai gerul a lipsit, ci şi zăpada. "Au fost două săptămâni cu ceva zăpadă în ianuarie", ni se explică. Cert e că îndrăgostiţii de la Întorsura Buzăului au avut pentru prima oară ocazia, în acest an, să ofere iubitelor, de Sfântul Valentin, flori autohtone. Ghiocei "polari", după cum i-au botezat localnicii.

Lemne pentru anul viitor

Oamenii care locuiesc aici au făcut economie la lemne în această iarnă. Trebuie spus că oraşul Întorsura Buzăului are vreo 10.000 de locuitori. Ca să facă faţă unei ierni lungi şi rele, o familie are nevoie de aproape 20 de tone de combustibil solid. Operaţiunea nu e deloc uşoară pentru buzunar, având în vedere că o tonă de lemne ajunge până la 1,4 milioane de lei vechi. Vorbind pe acest subiect, viceprimarul localităţii a opinat că fiecare familie a economisit aproximativ o treime din lemnele care în mod normal ar fi trebuit arse în sobă până acum. Oficialul ne-a dat chiar exemplul personal, pentru că omul locuieşte tot într-o casă la curte. "Cred că am economisit o treime din cantitatea care ar fi fost consumată în mod normal. Evident că lemnele rămase vor fi folosite iarna viitoare", ne-a spus viceprimarul. Reprezentantul autorităţii locale ne-a invitat la el acasă, dacă tot am dorit să vedem cum se "plictisesc" lemnele în depozit. "Cel mai frig la noi a fost în 2005. Era tot în februarie. Au fost două săptămâni cumplite. S-a ajuns până la minus 36 de grade", povesteşte gazda noastră. Problema e că acum suntem mult prea gros îmbrăcaţi. Ştiam că venim la "polul frigului". Aşa că mai dăm jos o haină, să nu transpirăm.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite