Polul Cald şi Polul Rece

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În vreme ce nordul extrem al planetei se supraîncălzeşte, Polul Sud înregistrează o tendinţă către răcire Încălzirea globală şi schimbările naturale ale climei au creat efecte

În vreme ce nordul extrem al planetei se supraîncălzeşte, Polul Sud înregistrează o tendinţă către răcire

Încălzirea globală şi schimbările naturale ale climei au creat efecte complet opuse la poli. Dacă gheaţa din Oceanul Arctic se topeşte rapid sub efectul temperaturilor tot mai mari, Antarctica este afectată de acţiunea vânturilor reci, arată oamenii de ştiinţă.

Există dovezi incontestabile că Polul Nord şi Polul Sud sunt supuse acţiunii gazelor cu efect de seră şi a radiaţiilor solare, susţin mai mulţi cercetători britanici şi americani, citaţi de Reuters. "Toate dovezile arată că emisiile rezultate în urma activităţilor umane joacă un rol foarte important în schimbările de climă înregistrate la poli. Fapt ce reduce arsenalul de argumente adus de cei care spun că încălzirea globală nu ar fi un lucru de care să ne facem griji", arată Jennifer Francis, cercetător la Rutgers University din New Jersey, SUA.

În Oceanul Arctic, exemplifică Francis, încălzirea cauzată de emisiile de gaze cu efect de seră a intrat în combinaţie cu variaţiile naturale ale climei, creând o "furtună arctică perfectă". Această combinaţie a dus la dispariţia unei uriaşe suprafeţe de calotă glaciară pe parcursul anului trecut. Cercetătorii de la Universitatea Boulder din Colorado preconizează că gheaţa arctică se va subţia până la un nivel-record anul acesta.

Antarctica, protejată de vânturi

La polul opus, Antarctica este ameninţată de o gaură tot mai largă în stratul de ozon. Schimbările de presiune atmosferică determinate de această gaură de ozon duc la creşterea în intensitate a vânturilor vestice care străbat întinderile îngheţate. Aceste vânturi protejează cea mai mare parte a Antarcticii de efectele încălzirii globale. O excepţie este Peninsula Antarctică, unde vânturile nu ajung ca să o protejeze de schimbările dramatice.

"Sunt foarte puţine şanse ca situaţia climatică să revină la condiţiile de acum 20 de ani", susţine James Overland, oceanograf la Administraţia Oceanică şi Atmosferică din SUA.

Gaura din stratul de ozon, creată de freonul eliberat în atmosferă de vechile frigidere şi de tuburile de spray, se va închide complet abia către anul 2070, doar în condiţiile în care înţelegerile internaţionale vor interzice folosirea acestor substanţe. Un efect paradoxal al închiderii stratului de ozon va fi acela că centrul Atarcticii va intra, asemeni Oceanului Arctic, într-un proces de încălzire.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite