Poluarea va ucide anul acesta 21.000 de canadieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Impurităţile din aer produc boli mortale Un raport al Asociaţiei Medicilor din Canada (AMC) avertizează că, doar în acest an, 21.000 de canadieni vor plăti cu viaţa gradul ridicat de

Impurităţile din aer produc boli mortale

Un raport al Asociaţiei Medicilor din Canada (AMC) avertizează că, doar în acest an, 21.000 de canadieni vor plăti cu viaţa gradul ridicat de poluare din oraşe.

În raportul citat de AMC se arată că până în 2031, expunerea pe termen scurt la poluarea citadină va produce 90.000 de decese, iar expunerea pe termen lung va face cel puţin 700.000 de victime în rândul canadienilor.

De asemenea, oraşele Quebec şi Ontario sunt indicate ca cele mai poluate din Canada, înregistrând 70% dintre cazurile de morţi premature provocate de gradul crescut de toxicitate a aerului.

Efecte dezastruoase asupra sănătăţii

Lumea medicală este în alertă după ce, într-un articol din "Journal of the American College of Cardiology" (JACC), se arată cât este de mare nocivitatea chiar şi a particulelor ultrafine de substanţe toxice care se găsesc în aer.

Cercetările ştiinţifice au demonstrat că şi atunci când impurităţile se află între limitele legal admise, efectul lor asupra sănătăţii este dezastruos, prin determinarea unui proces de superoxidare a moleculelor sangvine, ceea ce determină distrugerea celulelor din întregul sistem circulator. Aşa se explică aritmiile, infarcturile şi stopurile cardiace care sunt tot mai frecvente în marile oraşe, se arată în raport.

"Suntem obişnuiţi să considerăm că poluarea aerului afectează mai ales plămânii. Dar acum avem dovezi concrete că şi inima este la fel de grav îmbolnăvită de poluarea citadină", a menţionat dr. Robert A. Kloner, director al Institutului de Cercetare din Los Angeles.

Traficul auto, principalul vinovat

Traficul auto este cel dintâi responsabil de poluarea oraşelor. Cercetătorii au determinat ca principală sursă pentru microparticulele toxice din aer emanaţiile produse de autovehicule. Ele trec în sânge şi, chiar şi în cantităţi mici, produc afecţiuni ireversibile la nivelul celulelor.

În articolul JACC se insistă şi asupra gravităţii poluării din Beijing, care este un risc real pentru sănătatea atleţilor participanţi la Olimpiadă, dar şi pentru spectatori. "Singurul mod de apărare faţă de această poluare este o cât mai mică expunere în exterior", se spune în articol.

Poluarea americană

În raportul Asociaţiei Medicale din Canada (AMC) se arată că poluarea naţională este sporită de cea a vecinilor americani.

Zona centrală şi de vest a SUA produce un grad foarte ridicat de poluare, care depăşeşte graniţele.

Curenţii atmosferici împing aerul poluat din SUA peste Ontario şi Quebec, îngreunând măsurile de reducere a emisiilor.

Raportul AMC precizează că pierderile înregistrate de Canada din cauza poluării ating în 2008 valoarea de opt miliarde de dolari. În 2031 pot ajunge la 250 miliarde de dolari.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite