Poluarea reclamată de ucraineni, infirmată de specialiştii români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca urmare a declaraţiilor autorităţilor ucrainene, referitoare la existenţa unei poluări cu produs petrolier pe o distanţă de 1,5 km pe braţul Chilia, specialiştii din Centrul Operativ pentru

Ca urmare a declaraţiilor autorităţilor ucrainene, referitoare la existenţa unei poluări cu produs petrolier pe o distanţă de 1,5 km pe braţul Chilia, specialiştii din Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile au precizat că poluarea cu produs petrolier nu a fost semnalată şi pe partea românească a Dunării.

Nici Poliţia de Frontieră Tulcea, care a patrulat zilele acestea în zona de frontieră, atât pe apă, cât şi pe uscat, nu a descoperit vreun fenomen de poluare cu produs petrolier în zona malului românesc.

Pe malul Chiliei nu există poluatori

Un oficial ucrainean din cadrul Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă a declarat marţi că fluviul a fost poluat în zona localităţii Izmail. Potrivit oficialului, pata avea o lungime de 1,5 kilometri şi o lăţime de cinci metri.
Ucrainenii erau convinşi că poluarea provenea de la o uzină românească unde sunt prelucrate deşeuri. Reprezentanţii MMDD însă precizează că pe malul românesc al braţului Chilia nu există surse potenţial poluatoare, zona fiind populată doar de câteva sate cu un nivel economic scăzut.

Reprezentanţii ucraineni ai Mediului au prelevat mostre din substanţa poluantă pentru a stabili natura acesteia şi pentru a analiza cât este de periculoasă, a precizat Serghei Zablotski. Autorităţile de mediu româneşti au infirmat însă existenţa poluării reclamată de oficialii ucraineni.

Reprezentanţi din Ministerul Mediului au precizat că luni a avut într-adevăr loc un eveniment izolat, în zona Porţile de Fier 2, unde - accidental - un vas de mici dimensiuni a produs o poluare cu petrol, care a fost curăţată între timp. Partea ucraineană a anunţat ieri că s-au luat măsuri pentru curăţarea carburantului, căzut accidental dintr-un butoi neasigurat, care a scăpat de la bordul unui trailer. (Francisca M. Catană)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite