Poluarea chimică "naşte" copii obezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copiii ale căror mame sunt expuse poluării cu substanţe chimice în timpul sarcinii sunt de două ori mai vulnerabili în faţa riscului de a deveni supraponderali Pesticidele care ajung în

Copiii ale căror mame sunt expuse poluării cu substanţe chimice în timpul sarcinii sunt de două ori mai vulnerabili în faţa riscului de a deveni supraponderali

Pesticidele care ajung în mâncare şi compuşii chimici din ambalajele produselor folosite zilnic de femeile însărcinate provoacă obezitatea copiilor.

Ipoteza potrivit căreia factorii care determină obezitatea ţin exclusiv de metabolism şi de genele moştenite de la părinţi a fost infirmată de un studiu publicat recent de specialiştii de la Institutul Municipal de Cercetări Medicale din Barcelona, preluat de cotidianul britanic "The Independent".

Experimentele făcute de spanioli au demonstrat că poluarea constituie, de asemenea, un factor responsabil pentru una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă omenirea în prezent - obezitatea.

Peste 400 de copii, supuşi experimentului

Aceştia au analizat nivelul de hexaclorbenzen (HCB) - un compus chimic întrebuinţat pentru combaterea anumitor ciuperci ale plantelor - din cordonul ombilical a peste 400 de copii înainte de naştere. Concluzia cercetătorilor arată că acei copii în cazul cărora s-a constatat prezenţa hexaclorbenzenului în cantităţi mari, ajunşi la vârsta de şase-şapte ani, au început să dea semne de obezitate.

Utilizarea hexaclorbenzenului a fost interzisă la nivel internaţional, însă efectele acestuia sunt atât de puternice încât prezenţa lui în mediul înconjurător şi în anumite produse alimentare încă este confirmată.
În acelaşi timp, experimentele au demonstrat că prezenţa anumitor chimicale în mâncarea consumată de femeile însărcinate creşte riscul obezităţii la copii.

Cercetătorii au analizat substanţele chimice pe care le conţin vopselele antifouling folosite la navele maritime şi care au ajuns în carnea de peşte, bisfenolul A, prezent în ambalajele conservelor, şi ftalaţii, substanţe care se găsesc mai ales în cosmetice şi în alte produse de uz personal.

Potrivit cercetătorilor, aceste substanţe sunt atât de des întâlnite, încât majoritatea oamenilor intră în contact cu ele, fiind aproape imposibil să le evite.

Astfel, s-a demonstrat că 95% din americani elimină bisfenol A, 90% din copii sunt expuşi ftalaţilor înainte de naştere şi aproape fiecare din cazurile analizate a confirmat prezenţa hexaclorbenzenului ori a altor pesticide similare.

Confirmarea americanilor

Concluziile acestui demers de cercetare au fost confirmate cu ani în urmă de două studii realizate de americani. Noutatea pe care o aduc, însă, experimentele făcute de cercetătorii de la Institutul Municipal de Cercetări Medicale din Barcelona constă în faptul că, pentru prima dată, s-a stabilit o legătură explicită între contaminarea chimică şi efectele directe ale acesteia asupra femeilor însărcinate şi asupra copiilor.

Unul dintre cei mai mari experţi în domeniul cercetărilor legate de cauzele obezităţii, americanul Pete Myers, apreciază demersul celor de la Institutul din Barcelona ca fiind "primul studiu care analizează efectul asupra fătului, înainte de naştere, stabilind o conexiune directă între aceste substanţe şi marea problemă, care este
obezitatea".

Celule adipoase în loc de celule stem

"Mai mult, studiul demonstrează că aceste chimicale determină transformarea celulelor stem ale fătului în celule adipoase", a mai spus Pete Myers.

În acelaşi timp, expertul american spune că marele câştig al acestui studiu este demontarea ipotezei potrivit căreia obezitatea este "o problemă exclusiv personală, pe care o au persoanele care mănâncă prea mult şi fac exerciţii fizice insuficiente".

"Tocmai de aceea trebuie să ne concentrăm eforturile pentru a descoperi metode de a limita contactul cu aceste substanţe chimice la care suntem expuşi zi de zi. Sunt convins că în acest fel vom ajunge la un alt mod de viaţă, mult mai sănătos", a conchis Myers.

Peste 300 de milioane de persoane supraponderale la nivel mondial

Obezitatea este una dintre cele mai mari provocări ale momentului la nivel mondial, un fenomen care a cunoscut o evoluţie alarmantă în ultimii ani. Numai în Marea Britanie un sfert din populaţia adultă şi 20% dintre copii suferă de această boală.

Comparativ cu situaţia de acum trei decenii, cifrele arată că numărul persoanelor supraponderale a crescut de patru ori, ajungând la 300 de milioane de oameni la nivel mondial.Cercetătorii au stabilit că principala cauză a obezităţii ţine de metabolism. În afara acestuia, însă, există şi o serie de factori externi care provoacă boala, iar contaminarea chimică este numai unul dintre ei.

Somnul şi vârsta mamei

Un studiu la care au participat aproape 70.000 de femei, monitorizate timp de 15 ani, a demonstrat că persoanele care dorm mai puţin de cinci ore pe noapte câştigă mai repede în greutate. De asemenea, aparatele de climatizare pot fi o cauză a obezităţii.

Potrivit ultimelor studii în acest sens, s-a constatat că organismul uman consumă mai puţină energie pentru adaptarea la frig sau la căldură, favorizând inactivitatea şi sedentarismul. Nu în ultimul rând, vârsta mamei are o influenţă puternică asupra evoluţiei ulterioare a copilului. Astfel, femeile care devin mame la vârste înaintate riscă mai mult să aibă copii obezi.

Principalele riscuri

• Factorii de poluare pe care nicio femeie însărcinată nu îi poate evita în timpul sarcinii se regăsesc în obiectele pe care acestea le folosesc în fiecare zi - vopsele, parfumuri, cosmetice, ambalaje, plastice, mâncare.

• Hexaclorbenzenul (HCB) este un compus chimic utilizat pentru combaterea anumitor ciuperci ale plantelor.

• Deşi în prezent folosirea acestei substanţe a fost interzisă la nivel internaţional, ea încă persistă în mediu şi ajunge în mâncare.

• Bisfenol A (BPA) este un compus chimic întâlnit în compoziţia ambalajelor de plastic.

• Pe baza lui este produs plasticul policarbonat şi este prezent în anumite ambalaje de plastic pentru mâncare şi băutură, în compoziţia CD-urilor, precum şi a unor dispozitive medicale.

• De asemenea, unele biberoane pentru copii pot conţine această substanţă.

• Ftalaţii sunt substanţe chimice cu potenţial toxic care intră în compoziţia parfumurilor şi a altor produse cosmetice.

• Totodată, acestea se găsesc în produse electronice, cum ar fi telefoanele mobile sau calculatoarele.

7 ani este vârsta la care copiii încep să prezinte primele semne ale obezităţii.

Studiul demonstrează că aceste substanţe chimice cu care orice femeie însărcinată intră în contact zi de zi determină transformarea celulelor stem ale fătului în celule adipoase
Pete Myers, cercetător american

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite