Poluare cu plumb şi la Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traficul intens otrăveşte solul şi atmosfera din oraş, iar oamenii sunt expuşi la boli mortale Solul din oraşul Alba Iulia e plin de plumb, arată ultimele analize făcute de laboratorul

Traficul intens otrăveşte solul şi atmosfera din oraş, iar oamenii sunt expuşi la boli mortale

Solul din oraşul Alba Iulia e plin de plumb, arată ultimele analize făcute de laboratorul mobil al Rompetrol. Probele prelevate din Piaţa Naţiunii relevă că plumbul din sol e de 38 mg/kg, asta în timp ce valoarea-limită admisă pentru acest metal este de 20 mg/kg.

Specialiştii cred că plumbul în exces din sol provine de la miile de maşini care traversează zilnic Alba Iulia. Spre deosebire de sol, apa e mai puţin poluată. Determinările făcute la apa din reţeaua publică, mai precis la Cofetăria Miodelicia, arată că există ceva cadmiu în apă, dar valoarea acestuia e foarte mică.

Maşinile, vinovate de intoxicarea aerului

În privinţa aerului, locuitorii din Alba Iulia nu stau deloc bine. Probele prelevate în Piaţa Naţiunii arată că monoxidul de carbon determinat are o valoare de 4,1238 mg/mc, ceea se înseamnă aproape jumătate din valoarea admisă şi aproape egal cu valoarea iniţială de alertă. Concentraţiile mari de monoxid de carbon din aer provin tot de la traficul intens.

Cei mai expuşi sunt orăşenii care trăiesc în zonă, pentru că - după o vreme - monoxidul se oxidează, devine bioxid de carbon şi nu mai este toxic. Studiile arată că principala sursă de monoxid de carbon din aer provine de la motoarele cu combustie internă ale autovehiculelor. Toate materiile primare energetice folosite pentru combustie conţin carbon sub formă de combinaţii chimice, care se oxidează, transformându-se fie în gaz carbonic, fie în monoxid de carbon, dacă arderea este incompletă.

Oxigenul din sânge, înlocuit cu carbon

Monoxidul de carbon din aer e foarte periculos pentru sănătate. Medicii spun că acest gaz toxic pătrunde în organism prin plămâni şi blochează fixarea oxigenului prin atomul central de fier al hemoglobinei. Cu cât suntem mai expuşi mediului plin de monoxid de carbon cu atât avem mai mari şanse de intoxicare.

Nivelul de otrăvire depinde de saturaţia sangvină, de cantitatea de monoxid de carbon din aer şi de volumul respirat. Intoxicarea cu monoxid de carbon apare când se inhalează destul monoxid de carbon, încât acesta începe să înlocuiască oxigenul transportat de sânge.

Monoxidul de carbon dă dureri de cap

În acest caz, moleculele de monoxid de carbon se ataşează de celulele roşii din sânge de 250 de ori mai puternic decât cele de oxigen. În timp ce oxigenul din sânge este înlocuit de monoxidul de carbon, ţesuturile şi organele din organism care depind de acest oxigen nu mai pot funcţiona normal. Simptomele intoxicaţiei cu monoxid de carbon variază de la durerile de cap sau de stomac urmate de febră până la tulburări severe ale inimii şi creierului.

Expunerea prelungită la cantităţi reduse de monoxid de carbon, pe parcursul mai multor zile, poate determina moartea. Studiile au arătat că oamenii reacţionează în mod diferit la expunerea la cantităţi identice de monoxid de carbon. De aceea, intoxicaţia cu monoxid de carbon poate avea urmări uşoare până la cele grave, asupra diverselor persoane cu acelaşi grad de expunere. O persoană cu simptome uşoare de obicei nici nu suspectează intoxicarea cu monoxid de carbon.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite