Poluare masivă cu plumb şi zinc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nordul ţării e cufundat în metale grele, iar poluarea solului poate afecta grav sănătatea copiilor. Testele de mediu comandate de "Adevărul Verde" au scos la iveală un crud adevăr: solurile

Nordul ţării e cufundat în metale grele, iar poluarea solului poate afecta grav sănătatea copiilor.

Testele de mediu comandate de "Adevărul Verde" au scos la iveală un crud adevăr: solurile ţării sunt pline de substanţe toxice pe bază de plumb, zinc sau cadmiu. Implicaţiile poluării solului sunt foarte grave, mai ales în ceea ce priveşte sănătatea copiilor cu vârste cuprinse între unu şi şapte ani. În Satu Mare, de pildă, concentraţiile sunt cel puţin duble faţă de limita admisă.

Determinările efectuate pe probele de apă şi sol prelevate din centrul oraşului Satu Mare, mai precis Piaţa dr Vasile Lucaciu şi străzile adiacente, arată de patru ori mai mult plumb şi de două ori mai mult zinc decât limita admisă de normele internaţionale.

Astfel, compuşii toxici de plumb reprezintă 85,2 mg din fiecare kilogram de sol, când maximul admis ar fi de numai 20 mg/kg. Zincul, de asemenea, a fost găsit în proporţie de 220 mg/kg, când limita este de 100 mg/kg.

Aerul şi apa sunt acceptabile

Tot la Satu Mare, valorile noxelor din apă sau aer nu au depăşit limitele admise la niciunul dintre parametrii măsuraţi. S-au măsurat fenolii, plumbul şi amoniul din ape, singura valoare mai "măricică" fiind cea de plumb, care a înregistrat 4 μg la fiecare litru de apă (ceea ce reprezintă aproape jumătate din valoarea maximă de 10 μg/l). Pentru aer s-au determinat cantităţile de dioxid de sulf, dioxid de azot, monoxid de carbon, pulberi în suspensie şi hidrogen sulfurat, dar nicăieri nu s-au depăşit valorile maxim admise, cifrele reale fiind de zeci de ori mai mici decât limitele.

La Baia Mare, plumb şi în sol, şi în apă

Cifrele poluării cu plumb înregistrate la Baia Mare sunt chiar mai îngrijorătoare. În sol sunt 129,8 mg pe kilogram (în loc de 20), iar în apă sunt 12 μg/l (în loc de 10). La aşa grad de poluare e chiar de mirare că nu sunt toţi copiii bolnavi.

Conform unui studiu efectuat în anul 2000 de Institutul de Sănătate Publică Bucureşti, care a analizat efectele poluării cu plumb provenit din traficul auto şi din noxele eliberate în atmosferă de sursele de încălzire centrală, 57% din copiii cărora li s-au făcut analize au prezentat valori ale plumbemiei mai mari decât valorile recomandate ca limite de siguranţă. Şi asta acum şapte ani! După cum spuneam într-un articol anterior, intoxicaţiile cu plumb provoacă, în timp relativ scurt, probleme cerebrale (ce duc până la grave întârzieri mintale), precum şi pietre la rinichi, boli hepatice, scăderea auzului şi a vederii.

Poluarea solului se regăseşte în legumele şi fructele ce cresc pe solul poluat, testele efectuate pe alimente de origine vegetală din mai multe judeţe identificând cantităţi mari de metale cu potenţial toxic (plumb, cupru şi zinc) în roşii, cartofi, castraveţi, ardei şi vinete, dar şi în căpşuni, zmeură şi mere. Aerul din Baia Mare este, ce-i drept, mai curat, dar nu poate fi o consolare, decât pe termen scurt, pentru că tendinţele arată că traficul rutier va deveni din ce în ce mai aglomerat în următorii zece ani.

În Zalău se doreşte reducerea traficului

Articolul despre poluarea solului din Zalău a pus autorităţile locale şi judeţene sălăjene pe jar. Subprefectul Alexandru Vegh a cerut serviciilor cu atribuţii în domeniu să-i prezinte o situaţie şi măsurile care se impun.

Vegh ne-a cerut totuşi un facsimil al rezultatului buletinului de analiză, pentru justificarea măsurilor luate. Având în vedere că este un laborator privat, am dori să vedem acest rezultat, s-a justificat subprefectul. "Aştept un raport din partea instituţiilor abilitate să efectueze măsurători şi vom acţiona în consecinţă", ne-a spus Vegh.

Primăria promite spaţii verzi

Reprezentanţii primăriei ne-au declarat că vor solicita Agenţiei pentru Protecţia Mediului identificarea surselor de poluare.

"Având în vedere că există suspiciunea poluării de la traficul auto, primăria va proteja zona centrală prin diminuarea traficului auto şi prin creşterea ca număr şi suprafaţă a spaţiilor verzi", ne-a transmis primarul municipiului Zalău, Radu Căpâlnaşiu. Şi centura ocolitoare este în curs de materializare, deocamdată fiind în derulare procesul de înlocuire a autobuzelor vechi, un număr de 17 mijloace de transport fiind deja schimbate. Reprezentanţii primăriei susţin însă că poluarea nu este o problemă pentru sănătatea zălăuanilor, deoarece legumele şi fructele care se comercializează în Zalău provin în marea lor majoritate din comunele învecinate.

Reporterul de la "Adevărul" a discutat însă cu unul din producătorii de legume din piaţă.
Ştefan Mikula ne-a declarat că produce de vreo cinci ani legume. Acesta s-a declarat surprins de prezenţa plumbului în sol. "Din 1974, de când lucram la regia de transport local, ne-au promis că fac o centură", ne-a spus supărat Mikula.

Unul din cei mai interesaţi să se lămurească toxicitatea solului din centrul Zalăului este şeful Autorităţii de Sănătate Publică, medicul Dana Pop. Atât în interesul cetăţenilor, dar şi în interes particular. "Cultiv legume în grădina personală din spatele Prefecturii, locul măsurătorilor efectuate de <> , de peste 40 de ani.

În urma articolului, aştept şi eu rezultatele oficiale", ne-a spus Pop. Aceasta susţine că nu sunt cazuri de îmbolnăviri înregistrate în spitale, care să poată fi legate de poluarea cu metale grele. Rezultatele oficiale ale măsurătorilor vor fi aduse la cunoştinţa populaţiei, ne-a mai spus Pop.

Agenţia de Mediu e de acord cu "Adevărul"

Reprezentnaţii Agenţiei de Mediu din judeţul Sălaj sunt de acord cu cele publicate în "Adevărul".
Dana Noje, purtător de cuvânt al Agenţiei de Mediu, ne-a declarat că rezultatele publicate de noi sunt apropiate de monitorizarea instituţiei, în special în zona centrală a municipiului, unde este traficul rutier mai intens. "Obiecţia noastră este că s-a generalizat la nivelul întregului oraş", ne-a mai spus Noje. (Alice Baciu)

Poluare la limita legii

Urmare a dezvăluirilor din "Adevărul Verde" vizavi de valorile ridicate la poluanţi gazoşi şi pulberi înregistrate în Galaţi, şeful Comisariatului Judeţean Galaţi al Gărzii Naţionale de Mediu, Gabriel Panaitescu, ne-a declarat:

"Poluarea este serioasă şi e datorată în mare parte combinatului siderurgic, dar acesta deja a intrat în linie dreaptă în ceea ce priveşte investiţiile de mediu. În ultimele trei luni s-au dat în folosinţă două instalaţii de depoluare, iar săptămâna aceasta se dă drumul la instalaţia de desprăfuire de la Furnalul 4. Sunt într-adevăr probleme cu pulberile şi gazele de la Cocserie, dar acestea au valori apropiate de limitele maxime, deci nu putem spune că se încalcă legislaţia de mediu.

Oricum, ArcelorMittal are acum două posibilităţi: ori pune lacătul şi rămân 15.000 de oameni fără locuri de muncă, ori face investiţii pe mediu. Şi cred că asta va face." "Este ştiută situaţia de la Galaţi", ne-a declarat la rândul său Mihai Turcu, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului din judeţ. "ArcelorMittal se află în procedură şi până la sfârşitul lunii va obţine autorizaţia integrată.

Aceasta va fi însoţită şi de un plan de conformare, cu investiţii pentru îmbunătăţirea calităţii mediului de circa 400 milioane de euro, eşalonate în perioada 2007-2014. Părerea mea este că în maximum doi-trei ani noxele se vor reduce substanţial," a mai adăugat Mihai Turcu. (Petrica Paţilea)

La Bacău sunt lucrări

Reprezentanţii Autorităţii de Sănătate Publică Bacău spun că apa din municipiu este potabilă. "Există situaţii unde se fac lucrări, dar acestea sunt anunţate şi populaţia este avertizată. Oricum, datorită faptului că apa îşi schimbă culoarea, omenii nu o folosesc şi astfel este evitat pericolul unei epidemii hidrice", a declarat Anda Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al ASP Bacău.

Un alt necaz al băcăuanilor este poluarea cu amoniac ce provine de la societatea Amurco SA. Agentul economic a primit sancţiuni aspre de fiecare dată când măsurătorile făcute de Agenţia de Protecţie a Mediului Bacău a înregistrat depăşiri ale limitei maximum admise.

"Vara e cel mai rău. Dimineaţă, când e ceaţă, Amurco dă drumul la amoniac şi nu pot deschide geamurile să aerisesc locuinţa", se plânge Amelia Grigoriu. Mirosul înţepător se simte până în centru, astfel încât zeci de cetăţeni înroşesc firul telefonic al Gărzii de Mediu şi al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bacău. (Cristina-Maria CUCU)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite