Polonia pregăteşte terenul pentru lustraţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunt vizaţi mii de politicieni, ziarişti, profesori şi oameni de afaceri [ Dosarele, publicate pe internet

Seimul, Camera Inferioară a Parlamentului de la Varşovia, a adoptat după multe dispute o lege a lustraţiei. Proiectul legislativ care urmează să fie dezbătut în Senat şi apoi promulgat de preşedintele Poloniei are ca scop îndepărtarea din viaţa publică a persoanelor care au colaborat cu serviciile secrete în perioada comunismului.

Preoţii securişti scapă basma curată
Lustraţia vizează sute de mii de politicieni, ziarişti şi oameni de afaceri polonezi. Spre deosebire de alte state din fostul bloc comunist, Polonia nu a avut o lege care să interzică foştilor informatori şi colaboratori ai serviciilor accesul la funcţiile publice, dacă acestea erau declarate. Interesant este faptul că tocmai clericii catolici sunt exceptaţi de la verificarea vreunei colaborări cu Securitatea în trecut. Cu toate acestea, se estimează că un preot din zece a fost informator. Recent, unul dintre cei mai cunoscuţi clerici polonezi a mărturisit că a colaborat cu poliţia politică din vremea comunismului. Colaborarea cu poliţia politică dovedită se soldează cu o demitere din funcţie. Totodată, actul legislativ prevede publicarea pe internet a tuturor dosarelor politicienilor, funcţionarilor publici, şefilor de companii, a ziariştilor şi profesorilor care au fost colaboratori ai Securităţii poloneze.

Ministrul de finanţe, demis pentru colaborare cu serviciile
Legea lustraţiei, în favoarea căreia s-a pronunţat majoritatea polonezilor, este însă foarte controversată. Numeroase dosare au fost modificate ori au dispărut fără urmă. Recent, ministrul de finanţe de la Varşovia, Zyta Gilowska, a fost demis din cauza faptului că a ascuns colaborarea cu serviciilor secrete în perioada comunismului. Premierul Kazimierz Marcinkiewicz a încurajat deja demisia, după ce a fost declanşată o acţiune în instanţă împotriva ministrului. Deşi procuratura a declarat că are dovezi conform cărora ministrul a dat informaţii false în declaraţia făcută în 2001, în care a spus că nu a colaborat cu serviciile secrete în timpul regimului comunist, Gilowska a negat toate acuzaţiile. Ea a declarat că este victima unui şantaj politic.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite