Polonia acuză Germania că "rescrie" istoria postbelică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Relaţiile diplomatice dintre Varşovia şi Berlin, şi aşa tensionate de proiectul gazoductului care traversează Marea Nordului şi Marea Baltică ocolind Polonia, riscă să sufere o nouă

Relaţiile diplomatice dintre Varşovia şi Berlin, şi aşa tensionate de proiectul gazoductului care traversează Marea Nordului şi Marea Baltică ocolind Polonia, riscă să sufere o nouă degradare. De data aceasta este vorba despre expoziţia berlineză "Drumurile pribegiei", care documentează deportările din secolul XX.
Premierul polonez, Jaroslaw Kaczynski, reproşează Germaniei că expoziţia relativizează istoria celui de-al Doilea Război Mondial, punând accent pe drama etnicilor germani deportaţi din Polonia. Criticile nu întârzie să apară şi din rândul politicienilor germani din opoziţie. Expoziţia, deschisă până pe 29 octombrie, şi-a propus să exploreze dramele trăite de mii de deportaţi şi refugiaţi în Europa secolului trecut. Drumurile pribegiei sunt recompuse cu ajutorul exponatelor care ajung de la scrisori, confesiuni, până la obiecte care au aparţinut deportaţilor şi care i-au însoţit pe aceştia în exil: un geamantan, albume foto, vase de uz casnic. Deşi expoziţia cuprinde mărturii despre masacrul armenilor din 1915-1916, despre Holocaust, precum şi despre pribegia ciprioţilor şi cea a locuitorilor fostei Iugoslavii, oficialii polonezi spun că accentul este pus pe germanii care au fost alungaţi din regiunea sudetă şi din alte părţi ale Europei de Est. Premierul polonez, Jaroslaw Kaczynski, a calificat deschiderea expoziţiei berlineze ca fiind "un eveniment foarte trist şi îngrijorător". La rândul său, primarul Varşoviei, Kazimierz Marcinkiewicz, şi-a anulat vizita în capitala Germaniei, programată pentru aceste zile. "Vizita mea la Berlin ar putea fi interpretată şi folosită greşit în contextul actual", a pretextat el, spunând că va reprograma călătoria după ce se închide expoziţia. Criticile venite şi din mediul politic german susţin că evenimentul se axează exagerat de mult pe victimele germane din perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial şi că minimalizează Holocaustul.
"ştim că germanii au comis multe crime, şi acest lucru este foarte bine documentat. La mai bine de 60 de ani după terminarea războiului, putem începe să ne concentrăm şi asupra celor douăsprezece milioane de germani care au fost alungaţi. Este o parte foarte importantă a istoriei noastre", a declarat curatorul expoziţiei, Wilfried Rogasch. "Noi credem că cele mai semnificative momente ale secolului XX au fost lupta împotriva regimurilor totalitariste, naziste şi comuniste şi mişcările de rezistenţă. Deportarea, mai ales cea a germanilor, nu a fost decât o consecinţă a acestora", a replicat reprezentantul ambasadei poloneze la Berlin, Slawomir Tryc.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite