Poliţistul care l-a prins pe „Spintecător“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Virgil Jurconi (49 de ani), agent la Poliţia Locală, e cel care l-a încătuşat pe Aurel Mândrilă, după ce acesta a înjunghiat trei femei. Valul de înjunghieri din Timişoara a fost oprit de un poliţist care poartă de doar patru ani uniforma de om al legii. Până în 2007, acesta a fost revizor tehnic la CFR.

Dintre sutele de oameni ai legii împânziţi pe străzile Timişoarei în căutarea celui care a înjunghiat trei femei într-o singură zi, cel care a reuşit să-l imobilizeze pe agresor nu este smuls din vreun film de acţiune cu actori sculptaţi în sălile de forţă sau cu supereroi. Virgil Jurconi îşi scanează scurt interlocutorii şi aruncă două trei glume pe sub mustaţă ca să relaxeze atmosfera apăsătoare din secţie. Ne cere să-i facem o fotografie în care să nu apară cu cearcăne sau măcar una în care să aibă 42 de ani în loc de oficialii 49.

Dacă nu-i posibil, să-l trecem măcar în text cu vârsta pe care şi-o doreşte. Este absolvent al Liceului CFR şi, ulterior, al Facultăţii de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii de Vest. Soţia, Liana, este învăţătoare la Liceul „Nicolaus Lenau" din Timişoara, iar împreună au un fiu de 25 de ani, Călin. Până în 2007, când a intrat în rândurile poliţiştilor locali, Virgil Jurconi a fost revizor tehnic la regionala CFR din vestul ţării. Şi-a dat demisia pentru că nu-i mai plăcea ce făcea, iar oportunitatea de a se angaja la Poliţia Comunitară a venit după ceva timp.

Filmul „capturii"

Poliţistul a povestit pentru „Adevărul" cum a fost prins bărbatul declarat marţi „ina­micul public numărul 1 din Timişoara". După cel de-al doilea atac, oamenii legii au intrat cu toţii în stare de alertă. A fost deschisă operaţiunea „Năvodul", iar sute de poliţişti şi jandarmi au ieşit pe străzi, în patrulă. Informaţii despre agresor nu prea erau însă, semnalmente nici atât.

„Exista un plan de patrulare pe care îl făcusem cu şeful secţiei. L-am urmat, mergând pe arterele principale, apoi pe străzile secundare şi înapoi pe artere. Căutam, practic, un bărbat care să se comporte suspect sau asupra căruia să se fi aflat o armă, pentru că nu existau alte elemente de identificare", a povestit Virgil Jurconi. Nu a trecut foarte mult timp de când pornise în patrulă, împreună cu alţi doi colegi, când a auzit un strigăt disperat: „Poliţia! Ajutor! M-a omorât!", s-a auzit vocea unei femei în liniştea unei după-amiezi obişnuite în centrul Timişoarei.

„Avea o privire tulburată"

„Am mai participat la scandaluri, la evacuări din locuinţe, dar aşa urlet înfiorător nu am mai auzit niciodată", a povestit agentul. Autoturismul poliţiei locale a virat imediat către blocul în faţa căruia se afla, întinsă pe pământ, o tânără îmbrăcată în alb, cea care ceruse ajutor. „Am sărit din maşină împreună cu un coleg, Dorin Suciu. Persoana arăta către un individ care fugea. Celălalt coleg, Adrian Ciurariu, care se afla la volanul maşinii i-a tăiat calea. L-am ajuns la două blocuri distanţă de cel în faţa căruia o înjunghiase pe tânără.

L-am somat să se oprească, iar el s-a întors către noi şi a scos cuţitul la vedere. I-am răsucit mâna şi l-am culcat pe burtă, apoi l-am încătuşat cu mâinile la spate. Nu a fost nevoie niciun moment să scot arma din toc, datorită pregătirii corp la corp pe care am primit-o", a declarat poliţistul local. Cel care a fost identificat ca Aurel Mândrilă era speriat că va fi bătut şi i-a rugat pe poliţişti să nu-l lovească. Le-a declarat oamenilor legii că el le-a „înjunghiat pe toate", iar apoi le-a arătat un jurnal în care era scris: „Din cauză la ce mi-a făcut Vida vor plăti toate femeile. Toată viaţa mea am să omor femei".

Nimeni nu i-a sărit în ajutor victimei

Agresorul purta mănuşi de plastic şi avea în mână un cuţit de bucătărie, cu lama de 21 de centimetri.  După ce i-a auzit explicaţiile, poliţistul spune că individul cu siguranţă ar mai fi lovit dacă şi alte femei dacă ar fi scăpat: „Avea o privire tulburată". După ce agresorul a fost imobilizat, poliţistul s-a întors la victimă, o tânără de 23 de ani care îşi plimba câinele. „Purta o rochie albă şi din spate, de deasupra rinichilor, îi ţâşnea sângele. Tânăra nu se putea ridica de jos. Ieşise să-şi plimbe câinele, de altfel cred că acesta a ajutat-o, fără să vrea, să nu leşine, pentru că întreba mereu ce s-a întâmplat cu căţelul ei", a mai precizat Virgil Jurconi.

Ce l-a şocat pe poliţistul local a fost lipsa de reacţie a martorilor involuntari. Nimeni nu i-a sărit tinerei în ajutor , spune acesta: „Nici măcar nu au recunoscut că au fost martori, un bărbat mi-a spus că nu a văzut ce s-a întâmplat pentru că a avut soarele în ochi! Dacă avem numai drepturi şi nu ne implicăm niciodată, nici când vedem o persoană atacată în stradă de cineva, tot timpul vor exista răufăcători care să încalce legea".

Despre poliţistul-erou, colegii au doar vorbe de laudă. „Este unul dintre cei mai buni angajaţi. Din punctul meu de vedere e poliţistul model. E nevoie de oameni ca el în poliţia din toată ţara. Nu faptele de vitejie îl fac pe un poliţist atât de bun, ci faptul că munceşte din plăcere, nu pentru bani", a spus Doru Spătaru, şeful Poliţiei Locale din Timişoara. Salariul lui Virgil Jurconi este de aproximativ 1.300 de lei pe lună.

"L-am somat să  se oprească, iar el s-a întors către noi şi a scos cuţitul la vedere. I-am răsucit mâna şi l-am culcat pe burtă, apoi l-am încătuşat cu mâinile la spate.''
Virgil Jurconi  agent principal la  Poliţia Locală Timişoara

Premiaţi cu 200 de lei

Cei trei agenţi care l-au capturat pe Aurel Mândrilă marţi seară, la Timişoara, vor primi azi câte o diplomă onorifică şi câte un premiu de 200 de lei. Ceremonia festivă este organizată de Primăria oraşului.

Condamnat pentru omor, eliberat pentru bună purtare

Aurel Mândrilă a fost prins după al treilea atac  Foto: SEBASTIAN TĂTARU



Agresorul care a înspăimântat un oraş întreg a fost prins după ce a băgat în spital trei femei. Decepţionat în dragoste, Aurel Mândrilă (33 de ani) a considerat că se poate răzbuna pe femei pentru că nu mai avea încredere în ele. El a fost arestat ieri pentru 29 de zile. „Medicii au stabilit că viaţa uneia dintre cele trei femei atacate de individ a fost pusă în pericol. În ceea ce le priveşte pe celelalte două victime, rămâne de văzut de câte zile de îngrijiri medicale vor avea nevoie, pentru a se face încadrarea juridică a faptei", a spus Andreea Cinteză, ofiţer de presă la Poliţia Timiş.

Poliţiştii trebuie să stabilească acum modul în care Aurel Mândrilă şi-a ales victimele. La prima vedere nu există nicio legătură între Ruxandra Adam, Irina Georgescu şi Andreea Vasi, cele trei femei atacate. Anchetatorii au cerut ca agresorul să fie supus unui examen psihologic, care va stabili dacă acesta avea discernământ în momentul în care a comis faptele.

Victima din 2001

Mândrilă are un istoric încărcat de violenţă. Provine dintr-o familie în care bătăile nu i-au fost străine, iar după ce mama sa a murit, tatăl i-a dus pe toţi cei şapte copii în centre de plasament. Mai mult, în 2001, Aurel Mândrilă a fost acuzat şi condamnat pentru tentativă de omor. El a primit 10 ani şi şase luni de închisoare după ce a încercat să violeze şi să ucidă o femeie din Neamţ, bolnavă psihic. Elena Dochiţa, pe atunci în vârstă de 41 de ani, era venită la o familie din Broşteni, unde ajuta la treburile gospodăreşti.

image

Aici l-a cunoscut şi pe Mândrilă, care şi el la rândul său muncea din când în când pentru familia Herman. Pe 11 mai 2001 Mândrilă a încercat să o violeze pe femeie, apoi a lovit-o cu un topor în cap. Femeia a suferit atunci un traumatism cranio-cerebral şi a rămas cu o infirmitate. Cu toate acestea, nicio rudă de-a femeii nu a cerut despăgubiri.

Potrivit judecătorilor Tribunalului Suceava, bărbatul a fost arestat preventiv a doua zi de la producerea incidentului, cercetat în stare de arest, judecat şi condamnat la peste 10 ani de închisoare. După nouă ani de detenţie, în februarie 2010 a ajuns în faţa comisiei de eliberare condiţionată. Atunci a primit o amânare pentru luna decembrie, când a fost eliberat. „Este logic, dacă nu prezenta suficientă încredere, nu îndeplinea condiţiile pentru eliberarea condiţionată", a declarat subcomisarul Iulian Dărângă, purtător de cuvânt al Penitenciarului Botoşani. Mândrilă a ieşit de după gratii cu exact 280 de zile înainte de data la care îi expira în mod normal pedeapsa.

Familie violentă

Agresorul de la Timişoara s-a născut în localitatea Broşteni, din judeţul Suceava. Tatăl său, al cărui nume îl poartă, era la fel de violent ca şi el. Răutatea i se trăgea, spun cei care l-au cunoscut, şi de la faptul că rămăsese fără o mână. „I se spunea ciungul", şi-au amintit localnicii. După ce bărbatul a murit, soţia sa, Maria, şi-a internat copiii în centre de plasament şi s-a pocăit. „Nu mai are nicio rudă aici în localitate", au precizat reprezentanţii IPJ Suceava. Unii dintre fraţii lui Aurel Mândrilă, printre care se numără şi surorile Lucreţia şi Ramona, sunt şi acum în cămine, însă toţi au probleme, fiind extrem de violenţi. Un frate de-al lui Aurel Mândrilă, Petrică, este acum în închisoare pentru că a pornit un incendiu. ; Georgeta Cîrstea, Gerhald Ernst

10 ani şi şase luni este pedeapsa pe care a primit-o Aurel Mândrilă în 2001 pentru tentativă de omor.

Cuţitarul din Iaşi, şase ani de închisoare

Petru Constantin Gavrilaş (35 de ani), din comuna ieşeană Ţigănaşi, a fost condamnat vineri, de magistraţii Judecătoriei Iaşi, la şase ani de închisoare, sub acuzaţiile de ultraj contra bunelor moravuri, lovire şi port fără drept de cuţit. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la o instanţă superioară. Gavrilaş e acuzat că în februarie a înţepat pe străzile din Iaşi, două zile la rând, 17 femei din municipiu. El a fost prins de poliţişti în timp ce ataca o studentă. Cele 17 femei agresate de Gavrilaş au vârste cuprinse între 20 şi 38 de ani.

Nouă dintre victime au depus plângere la Poliţie. Majoritatea femeilor agresate au necesitat îngrijiri medicale, cel mai grav rănită fiind o studentă de 22 de ani din Iaşi. Bărbatul a declarat că e nevinovat, însă a recunoscut că în zilele atacurilor s-a aflat în Iaşi, întrucât a avut de rezolvat mai multe probleme la câteva instituţii din oraş. Printre probele adunate la dosar s-au numărat şi câteva imagini surprinse de camerele de supraveghere video instalate în mai multe puncte din oraş. Petru Gavrilaş a mai stat la închisoare 12 ani, pentru viol, şi a fost eliberat din penitenciar în 2009.

Citeşte alte opinii ale jurnalistului Gerhald Ernst pe platforma "ideilibere.ro": Cum au dat ţiganii de belele cu românii la Deta

image
image
image
image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite