"Poliţiştilor li s-a arătat acadeaua, dar nu li s-a dat nimic"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de poliţişti din cadrul organizaţiilor sindicale naţionale au acţionat în instanţă, anul acesta, Ministerul Administraţiei şi Internelor şi inspectoratele judeţene de poliţie, pentru

Mii de poliţişti din cadrul organizaţiilor sindicale naţionale au acţionat în instanţă, anul acesta, Ministerul Administraţiei şi Internelor şi inspectoratele judeţene de poliţie, pentru recuperarea primelor de vacanţă pe care nu şi le-au mai primit de aproape trei ani. Unul dintre avocaţii Sindicatului Naţional al Poliţiştilor, Cosmin Oprean, a vorbit, în exclusivitate pentru Adevărul, despre reticenţa MAI în plata propriilor angajaţi.
- Domnule Oprean, câţi poliţişti au intentat procese?
- Este aproape imposibil de spus, pentru că numai eu am reprezentat sute de persoane în judeţele Arad, Hunedoara, Alba, Bistriţa şi Mehedinţi. Acţionările în judecată s-au făcut fie din partea sindicatului, fie din partea Corpului Naţional al Poliţiştilor, organizaţii care cumulează 50-60% din totalul angajaţilor. De asemenea, au fost multe cazuri în care poliţiştii au pornit procese în nume propriu. În plus, sunt foarte mulţi avocaţi implicaţi în problema aceasta.
- Ce succes au avut procesele?
- Până acum, sindicatele au câştigat în Hunedoara, iar în Mehedinţi au pierdut pe motiv că nu exista calitate procesuală. O prostie! Oricum, membrii organizaţiilor din Mehedinţi au dat fiecare în parte ministerul în judecată şi tot au câştigat. Fiind litigii din Dreptul Muncii, trebuie doar să trecem de tribunal. Încet-încet, vom câştiga toate procesele. Sunt oameni care deja au început să-şi primească banii.
- De unde a pornit scandalul?
- Păi, de la faptul că nu s-a respectat Legea 360/2002, privind Statutul poliţistului, care prevede clar că poliţiştii trebuie să beneficieze de prime de concediu. Aici s-a întâmplat următorul lucru: începând cu anul 2004, Legea bugetului de stat a suspendat prevederea din Legea 360/2002, în condiţiile în care, se ştie, un drept, odată câştigat, nu poate fi anulat. Totuşi, în fiecare an, poliţiştilor li s-a arătat acadeaua, dar nu li s-a dat nimic.
- Despre ce sume de bani vorbim de fapt?
- Sumele variază în funcţie de salariu şi de vechimea în muncă. Sunt persoane care trebuie să primească 40-50 milioane de lei vechi, dar am întâlnit şi cazuri în care se reclama neplata câtorva sute de mii de lei. Asta pentru că cei cu salarii de peste 14-15 milioane de lei vechi, adică poliţiştii cu funcţii mai mari, s-au ferit să înceapă procese. Cred că de frică.
- Cum au reacţionat Ministerul Administraţiei şi Internelor şi inspectoratele judeţene?
-Unii reprezentanţi ai lor, nu toţi, au încercat să tărăgăneze procesele. Am întâlnit destui consilieri juridici ostili. Apoi, în cadrul proceselor, au venit cu tot felul de argumente pentru a trage de timp. Cei de la MAI au invocat lipsa calităţii procesuale a sindicatelor, ba s-a întâmplat chiar să conteste şi calitatea procesuală a unui Inspectorat Judeţean de Poliţie. Altă dată, reprezentanţii Ministerului de Interne au chemat în garanţie Ministerul de Finanţe, încercând să spună că de acolo trebuie să vină banii. Păi, cine plăteşte de bunăvoie?

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite