Poliţiştii români revoluţionează criminalistica mondială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de poliţişti români a descoperit o metodă prin care se poate stabili cu exactitate vechimea amprentelor prelevate de la locul faptei şi grupa sanguină a persoanei respective.

Un grup de poliţişti români a descoperit o metodă prin care se poate stabili cu exactitate vechimea amprentelor prelevate de la locul faptei şi grupa sanguină a persoanei respective. Inovaţia va fi prezentată în perioada 3-6 iunie, la Lyon, apoi în luna iulie la un congres organizat în Boston, SUA .

Noua descoperire va duce la rezolvarea a mii de cazuri cu autor necunoscut. Şeful Poliţiei Române, chestorul principal Gheorghe Popa, ne-a explicat cum: "O persoană a creat o amprentă la o spargere de locuinţă comisă în urmă cu mulţi ani. Amprenta a fost ridicată de pe un obiect de mobilier. La un moment dat autorul a fost prins, dar le-a spus anchetatorilor că el a fost în acea locuinţă înainte de comiterea faptei, nu în ziua respectivă. Cu noua metodă se stabileşte cu precizie că amprenta persoanei respective a fost făcută chiar la data comiterii furtului".

Cercetările au durat doi ani

Cercetările care au dus la elaborarea acestei metode au fost demarate, în urmă cu doi ani, de către chestorul Gheorghe Popa, împreună cu alţi trei specialişti, comisarul-şef Nicolae Preda, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Giurgiu, comisarul-şef Necula Pavel şi comisarul-şef Romică Potorac, din cadrul Institutului de Criminalistică.

"Noi am efectuat un studiu pe o perioadă de 90 de zile. Pe parcursul cercetărilor am constatat că amprentele îmbătrânesc diferit, în funcţie de grupa sanguină a persoanei. Astfel am putut stabili corelaţia dintre vârsta amprentei şi apartenenţa la o grupă sanguină a unei persoane. Aşa am ajuns să realizăm o nouă invenţie de maximă utilitate în practica judiciară", ne-a declarat chestorul Gheorghe Popa.

Subiect pentru Discovery

Chestorul Gheorghe Popa nu este la prima "invenţie". În 2003, el a intrat în istoria criminalisticii prin metoda luării amprentelor de pe plante, preluată cu succes chiar de către specialiştii FBI. Descoperirea poliţistului român a devenit, apoi, subiect de documentar pentru cunoscutul post Discovery.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite