Poliţiştii-proxeneţi, filaţi din portbagaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anchetatorii au montat aparatură de monitorizare audiovideo chiar în maşinile de serviciu ale agenţilor bănuiţi că încălcau frecvent legea.

Reţinerea a 31 de poliţişti de la Secţiile 1 şi 3 din Capitală a scos la iveală stilul aproape mafiot pe care îl adoptau aceştia. Luau şpaga la oră fixă, aveau propriile legi şi foloseau frecvent violenţa.

În urma informaţiilor serviciilor secrete, poliţiştii au fost puşi sub monitorizare. Anchetatorii au montat aparatură de interceptare chiar în interiorul maşinilor de serviciu ale ofiţerilor bănuiţi că au făcut din Poliţie propria lor afacere. Patru luni au fost „filaţi" oamenii legii, timp în care au demonstrat că şi-au folosit calitatea de poliţişti pentru a pune la cale o reţea infracţională din care ieşeau sistematic bani negri.

CITEŞTE ŞI

Fiica unei foste judecătoare a fost condamnată la închisoare pentru proxenetism

Conform Parchetului Capitalei, poliţiştii lucrau în echipe de doi-trei şi fiecare îşi juca perfect rolul. Ei opreau maşini de lux în trafic şi, sub pretextul încălcării regulilor de circulaţie, îi determinau pe aceştia să le dea şpagă. În aceste cazuri, poliţiştii păreau că vor să-l ajute pe „făptaş".

În timp ce unul dintre ofiţeri îi înşira şoferului infracţiunile rutiere de care se face vinovat, celălalt intervenea şi juca rolul de împăciuitor: „Hai, totuşi, să-l ajutăm pe domnu', amenda este foarte exigentă, poate n-are atâţia bani, poate a greşit, nu-i o crimă".

„Rămâneţi fără permis. Poate vă trebuia..."

În momentul în care săvârşeau infracţiunile, ofiţerii se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu pe linie de ordine publică, de regulă în echipaje de doi sau trei, şi aveau ca obligaţie depistarea, constatarea şi sancţionarea unor fapte interzise de lege.

Dacă potenţialul „client" nu „se simţea" să scoată o „atenţie", poliţistul îşi continua rolul: „Rămâneţi fără permis, treaba dumneavoastră... Poate aveaţi totuşi nevoie de el. Cum să te ajut eu pe tine?". În final, plusa: „Du-te la maşină, vezi ce găseşti, ne înţelegem. Dumneavostră decideţi, mingea este în terenul dumneavoastră".

Cu această „tehnică", poliţiştii-şpăgari au săvârşit în doar patru luni peste 100 de infracţiuni. Nu s-au mulţumit însă numai cu şpaga de la şoferii „imprudenţi" şi au pătruns şi pe teritoriul proxeneţilor. Nicio partidă de sex plătit de pe raza Secţiei 3 din Capitală nu le era străină poliţiştilor.

În cazul în care nu le prindeau personal pe prostituate la agăţat clienţi în plină stradă, ofiţerii erau informaţi de doi taximetrişti care duceau frecvent femei uşoare la hoteluri. În ceea ce privea activitatea proxeneţilor şi a prostituatelor, poliţiştii erau foarte bine organizaţi. Se duceau noaptea, între orele 2.00 şi 3.00, şi încasau taxa de protecţie de la proxeneţi.

Nici tinerele care practicau cea mai veche meserie din lume nu scăpau de „vigilenţa" oamenilor legii: ori dădeau şpagă, ori erau duse la poliţie şi agresate fizic şi psihic, astfel încât, când mai erau prinse, să ştie că totul costă!

„Îţi dau o bucată de cazi în cap"

Poliţiştii au picat însă în plasa unei investigatoare sub acoperire care a pozat în prostituată. Luată de pe stradă după ce a refuzat să plătească „taxă de protecţie", femeia avea să trăiască un adevărat coşmar. A fost dusă la secţie, unde a fost ţinută mai multe ore, fără a avea dreptul să dea vreun telefon. Mai mult, din exces de zel, poliţiştii au încătuşat-o şi au ameninţat-o cu bătaia. „Îţi dau o bucată de cazi în cap aici!, îi spunea în zeflemea ofiţerul Dan Ungureanu „prostituatei". Şi de parcă nu era suficient, investigatoarea sub acoperire a fost ameninţată de Ungureanu că o va da şi pe mâna colegului de tură „să-ţi tragă şi el un borcan în cap, înţelegi?".

Monitorizările audiovideo au arătat că poliţiştii erau violenţi frecvent cu prostituatele care refuzau să le dea „taxa" pentru a le lăsa în pace. Una dintre ele a fost chiar arsă cu ţigara de un ofiţer ajuns acum după gratii în acest scandal fără precedent izbucnit în sânul Poliţiei Române dacă privim ce acuzaţii li se aduc acestora: lipsire de libertate, sechestrare, tortură, luare de mită, abuz în serviciu şi nu în ultimul rând complicitate la proxenetism.

Mărturii

De altfel, mai mulţi martori au descris la Parchet modul în care poliţiştii patronau practic fenomenul prostituţiei. „Precizez că agenţii de poliţie în cauză sunt: agentul Ionescu Eugen, agentul Pomoagă Petre, agentul Constantinescu Marin Alin, agentul-şef Elaşcu Eduard, agentul principal Ioana Sebastian, agentul Dumitru Răzvan, agentul Ungureanu Dan, agentul Năstase Dănuţ, agentul Dumitru Florin şi agentul Popa Ovidiu.

Totodată precizez că agenţii de poliţie sus-menţionaţi, în timp ce efectuează serviciul pe schimbul trei, respectiv între orele 22.00 - 6.00, pretind şi primesc diferite sume de bani de la prostituatele ce frecventează hotelurile din zonă, pentru a nu le sancţiona contravenţional", subliniază o martoră. Ea arată că sumele pretinse şi încasate de poliţişti erau cuprinse între 50 de lei şi 100 de lei de la fiecare persoană.

Ancheta

Secţiile 1 şi 3 de Poliţie din Capitală au fost zguduite marţi de un nou scandal de corupţie printre oamenii legii! 31 de ofiţeri de ordine publică au fost duşi cu mandat la audieri, fiind acuzaţi de infracţiuni deosebit de grave, precum luare de mită, abuz în serviciu, complicitate la proxenetism, complicitate la prostituţie, favorizarea infractorului, lipsire de libertate în mod ilegal sau tortură.

Pentru descoperirea faptelor, anchetatorii au folosit investigatori sub acoperire, unul dintre aceştia fiind chiar agresat de cei care trebuiau să asigure ordinea publică. Peste 100 de infracţiuni ar fi comis cei 31 de ofiţeri vizaţi de anchetă.

29 de poliţişti au fost arestaţi preventiv, aseară, pentru 29 de zile, la propunerea Parchetului Capitalei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite