Poliţiştii, mai răi decât infractorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei angajaţi ai Ministerului de Interne, foşti şi actuali, au adus – în doar câteva zile – mari prejudicii de imagine şi credibilitate instituţiei ce le-a conferit un statut privilegiat.

Săptămâna trecută, Poliţia a încasat lovitură după lovitură, toate venite de la Constanţa. Miercuri seara, fostul medic veterinar al Poliţiei Constanţa şi-a împuşcat soţia, iar femeia a murit după trei zile.

Vineri seara, un fost poliţist de la Transporturi - eliberat condiţionat după o tentativă de viol - şi-a măcelărit mama cu un cuţit, iar un poliţist de la Eforie a intrat cu maşina în postamentul din sensul giratoriu de la Tuzla, apoi a fugit. Toţi trei sunt cercetaţi pentru faptele comise, primii doi fiind deja după gratii pentru crimele lor.

Consumul de alcool pare să fie cauza pentru care comisarul Dragoş Radu din Eforie, şef al Investigaţiilor Criminale, şi-a abandonat maşina în sensul giratoriu din Tuzla. Vineri seara, ofiţerul aflat în timpul liber s-a ciocnit cu autoturismul de postamentul pe care este amplasat un avion de mici dimensiuni. Coincidenţă, monumentul se află la mică distanţă de Poliţia Tuzla.

Comisarul a plecat de la faţa locului şi numai ancheta Poliţiei a stabilit că la volan se afla el, pentru că Radu nu a recunoscut că a condus, iar în ajutorul lui au sărit nişte prieteni care sunt acum şi ei cercetaţi de anchetatori.

Aceştia sunt cunoscuţi în zonă ca făcând parte din lumea interlopă. Pentru că la volan s-a aflat un ofiţer de poliţie, dosarul a fost preluat de Parchetul Curţii de Apel Constanţa, iar comisarul Dragoş Radu este cercetat disciplinar de comanda Inspectoratului Judeţean de Poliţie.

Şi-a executat soţia

Ca şi cum cazul ucigaşului de la coaforul groazei, şoferul MAI Gheorghe Vlădan, nu era de ajuns pentru a face de ruşine Poliţia, un alt fost lucrător al ministerului va răspunde penal pentru uciderea soţiei. Medicul veterinar Gheorghe Virgil Stroie (65 de ani), retras la pensie după ce a avut grijă de câinii-detectiv, şi-a executat consoarta de 61 de ani cu un glonţ în gât.


Aurelia Stroie era inginer agronom şi a supravieţuit trei zile împuşcăturii ce îi zdrobise mandibula, însă leziunile provocate i-au pus capăt zilelor. Crima s-a produs miercuri seara, după ce doctorul se uitase la meciurile de fotbal la un vecin cu care băuse bere şi se retrăsese în vila lor de vacanţă de la Techirghiol.

El a relatat că soţia l-a trezit la un moment dat panicată că aude zgomote, iar el buimac şi speriat că este călcat din nou de hoţi a tras două gloanţe în întuneric, cu pistolul obţinut de o lună. Un glonţ a nimerit-o pe femeie, din greşeală - a susţinut doctorul iniţial. Anchetatorii l-au făcut să mărturisească după câteva ore: a vrut să-şi omoare soţia, dar nu ştie de ce.

Arestat pentru tentativă de omor, medicul Stroie, un om respectat în comunitatea anchetatorilor, va fi acum judecat pentru omor calificat, plus nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Soţii Stroie aveau doi copii mari şi un nepoţel.

Gheorghe Virgil Stroie şi-a împuşcat săptămâna trecută soţia


Poliţistul-violator şi-a măcelărit mama

Marius Ionuţ Magda (29 de ani) a lucrat la Poliţia Transporturi până în mai 2009, când şi-a dat demisia pe motiv că este prost plătit. În octombrie 2010, el a atacat o elevă de liceu în Parcul Tăbăcărie, în plină zi, şi a încercat să o violeze.

„A început să ne spună că i-au murit părinţii şi şi-a pierdut casa şi că nu a mâncat de mult. A scos seringa cu ceva roşu în ea şi a spus că ne înţeapă dacă nu stăm pe loc", a povestit Bianca Leucă, liceanca de la Colegiul Energetic, care se plimba în parc cu colegii.

„Îl imploram să mă lase în pace, dar îmi spunea că viaţa lui nu mai are niciun sens. Repeta întruna că e drogat şi mă omoară. Mă lovea în neştire, pe unde nimerea. A scos un cuţit şi a vrut să mă înjunghie, apoi a vrut să îmi dea cu o piatră în cap şi la urmă a găsit un cablu pe care mi l-a pus în jurul gâtului să mă sugrume. Când a auzit sunetul sirenei de Poliţie, m-a împins în stuful de pe marginea lacului, a început să mă lovească şi mai tare şi a vrut să mă înece. Dacă nu venea poliţistul, acolo îmi era sfârşitul. Îmi spunea mereu: «Te omor! Nu mă mai interesează viaţa mea!»", a mai spus terifiată Bianca.

„L-am găsit deasupra ei. El a încercat să scape prin stufăriş, dar l-am prins. Tricoul i se rupsese şi, pentru că era desfăcut la şliţ, când a fost ridicat din stufăriş, i-au căzut şi pantalonii", a relatat Ştefan Tudor, cel care a salvat-o pe fată din mâinile fostului om al legii.

„Copilul meu este nevinovat"

În iunie 2011, Marius Ionuţ Magda a fost condamnat de Judecătoria Constanţa la doi ani de închisoare pentru tentativa de viol. La 12 martie 2012 a cerut eliberarea condiţionată, iar la 22 martie, judecătorii de la Tribunalul Constanţa au decis să-l scutească de restul de pedeapsă.

Vineri seara şi-a omorât mama cu multiple lovituri de cuţit. După ce a măcelărit-o, Marius Ionuţ Magda a stat în casă cu cadavrul mamei sale mai bine de 12 ore. Apoi a încercat să-şi taie venele, dar rănile nu i-au pus viaţa în pericol.

Fratele femeii a anunţat autorităţile când a văzut că Zoe Magda nu îi mai răspunde la telefon. Oamenii legii au spart uşa apartamentului din zona ICIL.

„El era în dormitor cu venele tăiate şi femeia era moartă. În zona gâtului avea mai multe tăieturi", a declarat procurorul de caz Andrei Bodean, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa. Marius Ionuţ Magda a fost reţinut de anchetatori şi dus la instanţă pentru a fi arestat din nou. El le-a spus anchetatorilor că nu vrea să dea declaraţii despre ceea ce a făcut.

Culmea ironiei, mama poliţistului, Zoe Magda, şi-a apărat fiul necondiţionat. La vremea tentativei de viol, ea a ţinut să ceară ziariştilor de la „Adevărul" Constanţa să nu-i mai acuze băiatul pe care îl considera inocent.

„Era disperată să reabiliteze numele fiului ei. Spunea că el nu ar trebui să fie considerat vinovat de tentativa de viol asupra tinerei din Parcul Tăbăcărie. «Copilul meu nu este vinovat!», repeta ea. Insista că lui îi pare rău de ce s-a întâmplat, dar pur şi simplu s-a înfuriat în momentul în care tânărul care le însoţea pe fete l-a numit boschetar. «Copilul meu nu e un boschetar. E un suflet slab, care a căzut pradă acelor nenorocite de etnobotanice şi a pierdut orice control», a pledat mama poliţistului. Şi iată ce a păţit", a relatat Ioana Popa, reporterul „Adevărul" care a investigat cazul.

Probleme psihiatrice „à la Freud"

Psihologul Liviu Chesnoiu, colonel în rezervă de Poliţie şi expert poligraf, consideră că Stroie şi Magda nu sunt poliţişti adevăraţi, ci doar nişte oameni frustraţi, labili şi complexaţi, cu probleme psihiatrice „à la Freud" nerezolvate.

„Aceşti indivizi au scăpat în sistem pentru că nu au fost testaţi corespunzător. La dosar trebuie să existe tot istoricul lor, inclusiv al familiei. Şi nu ajunge o examinare psihologică superficială, ci trebuie un test-interviu în care să-i suceşti pe toate părţile, o adevărată anchetă psihologică. Doctorul veterinar era un medic care-şi mânca pacienţii, iar acest violator voia să se răzbune pe mama lui. Consumul de alcool şi consumul de droguri sunt refugiile unor oameni slabi", explică psihologul.

"Aceşti indivizi au scăpat în sistem pentru că nu au fost testaţi corespunzător. La dosar trebuie să existe tot istoricul lor, inclusiv al familiei."

Liviu Chesnoiu psiholog

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite