Poliţiştii comunitari din Capitală au învăţat bunele maniere în cazurile de violenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Adi - sociabil, negociator", "Nicolae - coleg bun, sociabil", "Simona - altruistă, sociabilă". Fiecare participant la trainingul "Violenţa domestică - rolul poliţistului în gestionarea

"Adi - sociabil, negociator", "Nicolae - coleg bun, sociabil", "Simona - altruistă, sociabilă". Fiecare participant la trainingul "Violenţa domestică - rolul poliţistului în gestionarea cazurilor de abuz", care s-a încheiat ieri, a trebuit să-şi treacă pe ecuson, pe lângă nume, două calităţi care îl recomandă în meseria sa.

Timp de aproximativ două luni, câte 12 poliţişti comunitari din fiecare sector şi opt ofiţeri de la Serviciul de Prevenire al Poliţiei Capitalei au participat la un training privind modul în care sunt tratate cazurile de violenţă în familie. "Am încercat să îndepărtăm mai ales prejudecăţile de genul <> , destul de obişnuite la noi, mentalităţile învechite, cum că bătăile apar numai în familii dezorganizate, cu un nivel scăzut de educaţie, pe fondul consumului de alcool. Avem şi femei abuzate care au propria afacere", spune Cristina Horia, director executiv al fundaţiei care s-a ocupat de training.

Cei aproximativ 80 de poliţişti au învăţat cum să comunice cu victimele violenţei domestice, cum să intervină eficient la domiciliul victimei, dar şi cum să folosească informaţiile de natură juridică.

În ziua de training, participanţii au acceptat toate provocările. Au fost nevoiţi să-şi pună în joc sentimentele şi imaginaţia. Pentru că a fost mai mult un curs practic, cei 12 poliţişti comunitari au jucat fiecare un rol într-un scenariu clasic, inspirat dintr-un caz real.

Comunitarii s-au pus în pielea victimelor

O familie de trei membri, soţ, soţie, copil, în care se regăsesc toate formele de violenţă, este reclamată la serviciul de urgenţă de către vecini.

"Este important ca fiecare să înţeleagă ce se întâmplă cu victima, să ştie cum să comunice cu ea, să vorbească astfel încât să nu-i inducă sentimentul că nimeni nu o poate ajuta", spune Simona Burduja, trainer. Astfel, poliţiştii au jucat chiar rolul victimei sau al copilului care asistă la abuzul asupra mamei.

"Sunt importante reacţiile victimei şi să încerci să ajuţi cum poţi, pentru că legea nu îţi permite să-l scoţi din domiciliu pe soţul violent", spune unul dintre participanţii la training.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite