Poliţişti chinezi în sectorul 2

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cetăţenii de origine chineză care locuiesc în Bucureşti pot deveni poliţişti în zonele populate de conaţionalii lor. În proiectul iniţiat de Poliţia Capitalei este inclusă şi

Cetăţenii de origine chineză care locuiesc în Bucureşti pot deveni poliţişti în zonele populate de conaţionalii lor. În proiectul iniţiat de Poliţia Capitalei este inclusă şi înfiinţarea unui birou special.

Infracţiunile comise din ce în ce mai mult de către chinezii din cartierul Colentina şi Complexul comercial Niro, din sectorul 2, au pus pe jar autorităţile din Capitală. Soluţia la care au ajuns poliţiştii şi reprezentanţii administraţiei locale a fost una originală: să formeze agenţi chiar din rândurile asiaticilor rezidenţi în Bucureşti.

Proiectul se vrea o rezolvare a comunicării dintre autorităţile române şi chinezii care fac mici afaceri la periferia sectorului 2. "Sunt furturi în zonă. Mai mult, există sesizări făcute de către chinezi privind perceperea unor taxe de protecţie chiar de către conaţionali", explică directorul Direcţiei de Poliţie a Municipiului Bucureşti, Marian Tutilescu. "În rândul personalului vrem să avem şi persoane care cunosc limba chineză şi, în acest sens, am realizat un demers pe lângă ambasada chineză", adaugă Tutilescu.

Cetăţenii chinezi din zonă vor să aibă cât mai repede un poliţist căruia să i se poată plânge pe limba lor. "Să vină cât mai repede poliţiştii, să vadă că românii îmi fură de pe tarabă şi sunt hoţi. Să vorbesc eu cu ei, în limba mea, cum fac românii cu noi, că ne păcălesc şi la bani", spune Lici, o vânzătoare din zona Colentina. Ideea românilor a fost bine primită mai ales de către tinerii de origine chineză.

"Dacă eu nu eram bătrân şi aşa mic la înălţime, m-aş face poliţist, că la Niro nu mai e bine cu afacerile", explică Yu, un tânăr de 26 de ani care are un magazin în Complexul Niro.

Birou, la Dragonul Roşu

În sectorul 2 al Capitalei sunt înregistraţi peste 3.000 de chinezi. Cei mai mulţi dintre ei sunt concentraţi în zona Colentina - Complexul Niro. Cu toate acestea, nu sunt vizate doar marile zone comerciale de la ieşirea din Bucureşti, precum Niro, Dragonul Roşu şi Europa, ci şi cartierul Colentina.

"Ideea noastră pentru moment este să realizăm un birou de poliţie cu trei componente, una de ordine publică, pentru patrulare şi pentru prevenire, una de poliţie economică, pentru combaterea infracţionalităţilor din zona economică, adică înşelăciuni, şi o alta judiciară, pentru furturi din buzunar şi tâlhării", a mai spus Tutilescu.Locaţia biroului de poliţie va fi stabilită cu exactitate în cel mult două săptămâni. "Biroul va fi exact în inima lor, undeva într-o clădire de la Niro sau Dragonul Roşu", precizează primarul sectorului 2, Neculai Onţanu. Reprezentanţii poliţiei promit că, în cel mult o lună de la primirea sediului, echipajele vor fi gata de acţiune.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite