Politichia bate primăria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimele două luni, edilul Capitalei, Adriean Videanu, a fost mai mult om politic decât primar Războiul politic început la scenă deschisă încă de la începutul acestui an şi-a pus

În ultimele două luni, edilul Capitalei, Adriean Videanu, a fost mai mult om politic decât primar

Războiul politic început la scenă deschisă încă de la începutul acestui an şi-a pus amprenta şi pe administrarea Bucureştiului. Om politic cu funcţie în Partidul Democrat (PD), primarul general Adriean Videanu a dat mai multă importanţă vieţii politice, în prezent implicat chiar în pregătirea campaniei electorale propreşedintele suspendat Traian Băsescu, în detrimentul activităţii de administrare a urbei.

Numai luna acesta, din care au mai rămas trei zile lucrătoare, Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) nu s-a întâlnit nici măcar o dată, în ciuda faptului că Legea administraţiei publice arată că acest consiliu trebuie să se întrunească cel puţin o dată.

Pe data de 19 aprilie era stabilită şedinţa ordinară a CGMB. Cu ordinea de zi stabilită încă de cu o săptămână în urmă, consilierii convocaţi au aflat pe nepusă masă, în ajunul întâlnirii, că şedinţa s-a amânat. Ulterior, toată lumea a aflat motivul pentru care şedinţa în care urma să fie supuse votului câteva zeci de proiecte a fost suspendată. Grădiniţele şi lucrările la infrastructura Capitalei au rămas din nou în aşteptare, pentru că preşedintele Băsescu a fost suspendat de către Parlament, iar primarul Videanu, cât şi consilierii liberali şi democraţi au aşteptat să vadă cum îşi pregătesc terenul politic.

Ori primar, ori lider politic?

Următoarea şedinţă a consiliului general ar urma să aibă loc mâine, însă nimeni din conducerea Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB) nu i-a informat pe consilieri dacă se poate repeta povestea de acum o săptămână. Unele grupuri de consilieri se gândesc deja să propună Legislativului amendarea Legii alegerilor locale, aşa încât primarul ales să fie suspendat din toate funcţiile pe care le deţine în partid. Doar aşa, spun adversarii lui Videanu, edilul-şef s-ar putea ocupa de problemele administrative şi nu de jocurile politice.

A început de la hâra dintre Videanu şi Orban

Patinajele din viaţa administrativă a Capitalei au ieşit la iveală luna trecută, când şedinţa Consiliului General a fost amânat de vreo două ori. Şi asta nu din lipsă de proiecte pe ordine a de zi, ci din cauza micilor neînţelegeri dintre liberali şi democraţi. În ultim moment, pentru a nu se încălca legea, şedinţa de consiliu de luna trecută a fost convocată pe 31 martie, iar pe ordinea de zi au fost postat 51 de proiecte de hotărâre. Aşa cum era de aşteptat, şedinţa a început cu diminuarea ordinei de zi cu vreo 20 de puncte, dar şi cu o dispută politică, în plin consiliu, între liberali şi democraţi. Tensiunea dintre cei doi foşti parteneri la guvernare, fostul viceprimar liberal Ludovic Orban şi edilul-şef Adriean Videanu, a lovit însă în interesele bucureştenilor care au votat acest consiliu în urmă cu doi ani.

Strategii fără legătură cu interesul cetăţeanului

Şedinţa de luna trecută este unică în istoria consiliului general. La începutul discuţiei, Ludovic Orban părea să îl fi convins pe Adriean Videanu ca grupul PD să voteze pentru excluderea membrilor PLD din consiliu, însă realitatea a fost alta. Democraţii s-au opus, iar, în replică, liberalii s-au încăpăţânat şi s-au abţinut la toate proiectele de hotărâre care vizau probleme legate de patrimoniu, unde este nevoie de obţinerea a două treimi din voturile consilierilor. În acest timp, proiectele pentru dezvoltarea oraşului sau achiziţionarea de imobile pentru grădiniţe au fost lăsate pe mai târziu. În tot acest timp, Adriean Videanu şi-a văzut de treabă la sediul PD şi le-a făcut cu mâna de la televizor bucureştenilor care îndură zilnic un trafic infernal în Capitală.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite