Politica veniturilor periclitează ţinta de inflaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii FMI spun că salariile continuă să fie mai mari ca productivitatea Principalele riscuri pentru ţinta de inflaţie propusă de Banca Naţională a României (BNR) pentru acest sunt

Oficialii FMI spun că salariile continuă să fie mai mari ca productivitatea

Principalele riscuri pentru ţinta de inflaţie propusă de Banca Naţională a României (BNR) pentru acest sunt politica salarială şi şocul asupra preţurilor la alimente, care au cunoscut o creştere semnificativă în luna august, a avertizat ieri Juan Ansola, reprezentantul FMI în regiune. La acestea se adaugă şi "riscul permanent" constituit de politica fiscală.

"Politica salarială rămâne o problemă deoarece creşterea salarială depăşeşte productivitatea muncii şi acest lucru ar putea crea probleme de competitivitate. Nu sunt sigur care va fi politica salarială pentru 2008 şi nu spun că va fi neapărat o problemă.

Concluziile urmează a fi prezentate la data de 2 octombrie", a declarat Ansola. Cât priveşte cursul euro/leu, Ansola a precizat că acesta nu ridică neapărat probleme de competitivitate, dat fiind că moneda naţională prezintă încă avantaje venite dinspre o posibilă supraevaluare, însă această marjă este în scădere faţă de anul trecut. În acest context, Ansola a sugerat că leul se apropie de "potenţialul real".

Oficialul FMI a ţinut să precizeze că aceste informaţii trebuie interpretate drept premergătoare concluziilor ce vor fi trasate în urma vizitei delegaţiei FMI în România, programată pentru perioada 26 septembrie - 2 octombrie. Principalele puncte de discuţie ale misiunii le reprezintă politica fiscală şi bugetul pe 2008. "Unul dintre principalele scopuri ale întâlnirii cu autorităţile de la Bucureşti va fi o evaluare a felului în care lucrurile s-au schimbat de la vizita precedentă a delegaţiei, ce a avut loc în perioada februarie-martie", a declarat Ansola.

România, afectată indirect de criza creditelor

Acesta a precizat că principalele schimbări în contextul în care se va desfăşura dialogul le reprezintă faptul că pieţele externe au cunoscut o contracţie faţă de februarie-martie şi faptul că previziunile legate de deficitul de cont curent arată o adâncire mai mare a acestuia.

Tot legat de pieţele externe, oficialul FMI spune că vulnerabilitatea României poate creşte din cauza crizei creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc, deorece statul român depinde de influxul de capital străin pentru a finanţa deficitul de cont curent.

"Criza creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc nu cred că s-a terminat, însă băncile româneşti au fost mult mai puţin expuse la efectele acestei crize decât alte bănci din Europa. Restul va fi o chestiune legată de felul în care vor reacţiona politicile macroeconomice şi felul în care autorităţile române vor administra vulnerabilitatea economiei româneşti în viitor", a adăugat Ansola.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite