Politică sub patrafir

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe porţile bisericilor au apărut afişe electorale Zeci, poate sute de preoţi din toată ţara au lăsat-o mai moale cu cele duhovniceşti pentru a se ocupa de păcatele campaniei

Pe porţile bisericilor au apărut afişe electorale

Zeci, poate sute de preoţi din toată ţara au lăsat-o mai moale cu cele duhovniceşti pentru a se ocupa de păcatele campaniei electorale. Biserica a permis preoţilor să candideze ca independenţi pentru consiliile locale şi judeţene.

Uşa politicii, odată întredeschisă, a fost dată de perete. Astăzi avem cazuri în care parohii candidează chiar la funcţii de primari sau fac propagandă directă unor partide politice. Pe porţile bisericilor au apărut afişele electorale, la Sibiu, unul dintre preoţii candidaţi împarte icoana Mântuitorului pe care şi-a scris mesajul electoral.

Faţă de alte activităţi sociale, reprezentanţii clerului s-au arătat mai rezervaţi. Biserica Ortodoxă a fost criticată pentru măsura mai mică în care s-a implicat în rezolvarea problemelor oamenilor. În ceea ce priveşte politica, entuziasmul este maxim. "Votaţi preot Vasile Muntean, candidat independent, Consiliul Municipal Sibiu, poziţia 18", scrie pe o icoană electorală distribuită enoriaşilor bisericii Sf. Ilie din Sibiu.

Mai trebuie ca mirenii să fie întrebaţi la spovedanie cu cine votează, urmând să dea socoteală dacă păcatul îi împinge să prefere pe altcineva decât pe preotul parohiei lor.

Conducerea BOR s-a iluzionat amarnic dacă a crezut măcar o secundă că aşa-zisa candidatură independentă va ţine biserica departe de miasmele politicii. Odată intraţi în horă, preoţii vor trebui să joace. Aleşi în consiliile locale, vor trebui să facă politică aşa cum se face pe la noi. Înţelegeri, trocuri, blaturi: "Noi îţi dăm bani să repari o biserică, votezi şi tu cu noi o asfaltare, o borduriadă, o ţeapă pentru bunii credincioşi. Doar nu o
să-şi vorbească de rău preotul!".

Apoi, cu cine or să se alieze independenţii în sutană? Cu dreapta creştin-democrată, cu liberalii, cu social-democraţii, penegiştii, conservatorii sau cu verzii? Care e ideologia bisericii? Va da Sinodul BOR o circulară după alegeri în care va indica linia politică de urmat? Iar dacă se va alege un preot primar, ce vor face înalţii ierarhi? Îi vor scoate din cinul bisericesc pentru că au încălcat regulamentul sau vor considera că victoria politică este mai preţioasă decât legea internă?

În toate sondajele de după 1989, biserica a fost pe primul loc în ceea ce priveşte încrederea populaţiei. Politicienii şi politicul - pe ultimele poziţii. S-a decis ca biserica să mai pună din prestigiul ei pentru a mai ajuta politicul? Rezultatele s-ar putea să fie pe dos.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite