Politica energetică a României continuă să fie criticată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avocaţii din domeniu acuză legislaţia greoaie şi slaba încurajare a investiţiilor Reprezentanţii a două puternice case de avocatură au criticat relaxarea autorităţilor de la

Avocaţii din domeniu acuză legislaţia greoaie şi slaba încurajare a investiţiilor

Reprezentanţii a două puternice case de avocatură au criticat relaxarea autorităţilor de la Bucureşti vizavi de problema investiţiilor în domeniul energetic.

În timp ce ţările lumii caută soluţii la provocările venite din partea problemelor de mediu şi a resurselor energetice epuizabile, România pare puţin preocupată de a se conecta la tendinţele globale în domeniul energetic, cu accent pe eficienţă şi regenerabile.

Cristina Filip, partener la Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen Attorneys & Counselors, a criticat vehement pasivitatea statului cu privire la noile tendinţe pe plan mondial în ceea ce priveşte domeniul energetic. "Energia regenerabilă va schimba fizionomia economiei globale.

Noi întârziem să ne conectăm la această piaţă globală. Nu contribuim la dezvoltarea tehnică şi nu formăm noua generaţie de oameni educaţi şi specializaţi în această direcţie. În plus, nu construim infrastructura paralelă şi nu asigurăm instrumente de finanţare pentru această piaţă", a declarat Filip, în cadrul Forumului Regional de Energie organizat de Forum Invest.

Ea a adăugat că, în ciuda boomului imobiliar, guvernul nu a supravegheat standardele de eficienţă energetică a construcţiilor, astfel încât, în curând, chiar şi la clădirile de generaţie 2000, vor fi implicate costuri suplimentare pentru adaptarea la noi standarde de eficienţă.

Filip a mai atras atenţia că, în ciuda faptului că România are rezerve de huilă şi lignit, dacă nu se va trece la o modernizare rapidă a termocentralelor, costul producerii de energie din aceste resurse va fi mult prea mare pentru a mai fi rentabil, devenind insuportabil. Nici pe sectorul regenerabile interesul statului nu pare a fi mai mare, spre deosebire de alte ţări care au atras investiţii largi în acest sector.

Inconsecvenţe legislative

Principalele probleme sunt autorizaţiile multe care trebuie obţinute, dar şi lipsa unor facilităţi acordate atât investitorilor, cât şi consumatorilor. "Trebuie să începem să devenim şi noi parte a unei economii care se mişcă", a conchis Filip.

Florian Niţu, Managing Partner la casa de avocatură Popovici Niţu şi Asociaţii, spune că, pentru a atrage investitori strategici în producţia de energie este necesar un cadru legislativ fexibil şi serios. El a atras însă atenţia asupra faptului că în strategia energetică aprobată de guvern, dar şi în Legea energiei 13/2007, fundamentală pentru acest sector, sunt folosiţi termeni care nu sunt definiţi juridic.

"În virtutea inerţiei sunt folosite concepte care nu au corespondent juridic, lucru care produce confuzii. La solicitarea de clarificări, ni s-a dat un răspuns şocant: ar trebui să vă concentraţi la pregătirea ofertei, nu să puneţi întrebări de genul acesta", a spus Niţu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite