Politica BNR nu a tulburat piaţa imobiliară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înăsprirea condiţiilor de creditare nu a afectat finanţările în valută, care susţin achiziţiile de locuinţe Politica monetară şi măsurile administrative ale Băncii Centrale nu au

Înăsprirea condiţiilor de creditare nu a afectat finanţările în valută, care susţin achiziţiile de locuinţe

Politica monetară şi măsurile administrative ale Băncii Centrale nu au afectat tranzacţiile din imobiliar. Noul proiect al BNR ar putea însă descuraja achiziţiile de case pe credit.

Faptul că piaţa imobiliară este în stagnare nu este o noutate. De la agenţi imobiliari şi până la analişti şi notari, toată lumea este de acord că pofta pentru locuinţe a românilor s-a temperat în ultima perioadă, fapt confirmat şi de statisticile băncii centrale.

Deşi zvonurile privind o posibilă stagnare circulau încă de la începutul anului, datele furnizate de Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (UNNPR) privind situaţia ipotecilor infirmă o astfel de situaţie în primul trimestru.

Practic, în perioada ianuarie-martie un număr de 51.400 de case au fost ipotecate, faţă de 39.000 în aceeaşi perioadă a anului trecut. Situaţia s-a schimbat din luna mai, când numărul ipotecilor înregistrate de către notarii din România a început să scadă simţitor, sub valorile din 2007. Astfel, în mai au fost puse 19.198 de ipoteci pe imobile, faţă de 22.105 anul trecut.

Tendinţa s-a menţinut în luna iunie când aproape 21.000 de români au trecut pe la notari pentru a înregistra o ipotecă, faţă de 22.500 în aceeaşi lună din 2007.

Tranzacţiile s-au temperat

Potrivit ultimelor statistici ale Băncii Naţionale (BNR), ritmul de creditare pe segmentul imobiliar s-a temperat în ultimele luni. Astfel, dacă în mai 2007 avansul împrumuturilor pentru locuinţe a fost de 1,84% faţă de aprilie, anul acesta, creşterea a fost de 1,19%.

O diminuare mai semnificativă a avut loc în martie-aprilie, perioadă în care împrumuturile au avansat cu doar 1,66%, faţă de 3,77% în acelaşi interval din 2007.

Având în vedere avertizările pe care Banca Centrală le-a dat în nenumărate rânduri, cu privire la riscurile asociate creditării excesive, este firesc să ne întrebăm în ce măsură au afectat deciziile BNR sectorul imobiliar.
Analiştii spun însă că impactul ar fi nul.

Efect doar asupra creditelor în lei

"Înăsprirea politicii monetare nu avut niciun efect asupra sectorului imobiliar, pentru că majorarea dobânzii-cheie afectează doar creditele în lei, iar finanţările imobiliare sunt aproape toate în valută", explică Lucian Anghel, analist-şef la BCR. În opinia acestuia, nici majorarea provizionelor pentru persoanele fizice expuse riscului valutar nu a afectat piaţa imobiliară. Practic, această măsură vizează în special împrumuturile negarantate cu o ipotecă sau alte garanţii reale.

Rămâne de văzut care vor fi efectele celui mai recent proiect de regulament privind limitarea riscului de creditare a populaţiei şi în ce măsura va afecta tranzacţiile din sectorul imobiliar. Deşi nu s-a ajuns încă la un consens, proiectul vizează limitarea gradului maxim de îndatorarea la 20% peste veniturile înregistrate la Fisc în anul anterior, precum şi obligativitatea băncilor de a-şi supune potenţialii clienţi la "testul de stres".

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite