Politica BNR, încă fără efecte vizibile asupra creditării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analiştii susţin că este nevoie de încă două-trei luni pentru ca o tendinţă clară să se contureze în piaţă. În schimb, ultimele date ale BNR reflectă o încurajare a economisirii, pe

Analiştii susţin că este nevoie de încă două-trei luni pentru ca o tendinţă clară să se contureze în piaţă. În schimb, ultimele date ale BNR reflectă o încurajare a economisirii, pe fondul dobânzilor tot mai atrăgătoare propuse de bănci, semn că bonificaţiile pentru depuneri devin real pozitive.

Potrivit băncii centrale, în luna martie creditul neguvernamental a crescut cu 4% faţă de februarie, ajungând la valoarea de 164,6 milioane lei. Cel mai mare avans a fost înregistrat de creditele în valută, în urcare cu 4%, până la valoarea de 90,5 milioane lei, în timp ce împrumuturile în lei au crescut cu 3,7%, până la 74,1 milioane lei. Din păcate cifrele nu sunt încă suficient de concludente pentru a putea aprecia impactul majorărilor succesive ale dobânzii de politică monetară.

Analiştii spun că abia în câteva luni vom putea constata cu exactitate dacă politica BNR a descurajat creditarea în lei, orientând românii spre produsele de finanţare în valută. "Pe la mijlocul anului vom putea spune cu exactitate cum stau lucrurile. Atunci va deveni vizibil şi efectul ultimei hotărâri a băncii centrale, de a majora nivelul provizioanelor pentru creditele în valută acordate populaţiei", explică Lucian Anghel, economist şef al BCR. În plus, trebuie să ţinem cont şi de faptul că ianuarie şi februarie sunt lunile în care românii nu se înghesuie să îşi ia un credit. În schimb, martie, aprilie şi mai sunt printre cele mai bune luni bancare ale anului, aşa că, în această perioadă, creditarea mai intensă reprezintă o tendinţă firească.

Majorarea dobânzii-cheie stimulează economisirea

La capitolul depozite bancare, lucrurile sunt puţin mai clare. În luna martie, economiile populaţiei aflate în conturile băncilor au crescut cu 2%, faţă de februarie, ajungând la valoarea de valoarea de 133,5 miliarde lei. Totuşi, în timp ce depozitele în lei ale persoanelor juridice au crescut, depunerile în valută au fost caracterizate de un proces de dezeconomisire.

"E normal ca în luna martie, odată cu reluării activităţii în sectorul construcţiilor şi cel industrial, economiile agenţilor economici să scadă, pentru că firmele urmăresc să-şi utilizeze lichidităţile pentru acoperirea nevoilor materiale", spune Cătălin Măciucă, dealer la Romexterra Bank. Referitor la creşterea depunerilor în lei ale firmelor, Măciucă este de părere că majorările de dobândă, ca efect al creşterii dobânzii cheie, a impulsionat economisirea în lei în detrimentul celei în valută.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite