VIDEO Poliţia ne coace o nouă legislaţie rutieră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Amenzile şi sancţiunile pentru şoferii indisciplinaţi ar putea ajunge la sume care depăşesc de câteva ori salariul mediu. Noul Cod Rutier va veni atât cu veşti bune, cât şi rele. Vestea bună este că se va renunţa la punctele de penalizare. Vestea rea este că vor creşte amenzile şi se vor înăspri sancţiunile.

Poliţia Rutieră dă milităria jos din pod. Printre prevederile noii legislaţii, aflate în lucru, se vor înăspri amenzile de circulaţie, în special cele pentru viteza excesivă. Potrivit poliţiei, aceasta este principala cauză a accidentetelor grave în România. Vor dispărea punctele de penalizare, iar permisele vor putea fi suspendate mai greu. Proprietarii maşinilor ar trebui însă să aibă grijă cui îi împrumută vehiculele.

Proprietarul plăteşte

Poliţia vrea să introducă  legea răspunderii obiective. Conform şefului Poliţiei Rutiere, comisarul-şef Lucian Diniţă, „aceasta ar însemna că, în cazul încălcării legii, vă fi sancţionat proprietarul maşinii, urmând ca acesta să-şi recupereze, mai departe, paguba de la cel care a condus, dacă nu a fost el acela".

Această măsură se aplică în cazul în care maşina este înregistrată de un aparat de monitorizare a traficului sau de radar şi există dovezi clare că autovehiculul respectiv a fost implicat într-o încălcare a legii. Prevederea vrea să evite situaţiile întâlnite până în prezent când, în cazul unor încălcări ale regulilor de circulaţie, mulţi proprietari de maşini comunicau poliţiei că la volan se aflau până şi persoane decedate de mult timp. Deocamdată, modificările Codului Rutier sunt încă în lucru, la poliţie. Din septembrie însă, acestea ar pute fi pe masa parlamentarilor.

Radare fixe

Şi radarele fixe ar putea fi reintroduse pe şosele, în număr mai mare decât înainte. Şeful Poliţiei Rutiere, Lucian Diniţă, a propus înfiinţarea unui grup de lucru  care să realizeze un ordin comun de reglementare în domeniu. „Când va exista un cadru legal vom pune în funcţiune radarele fixe. Acestea ar trebui amplasate acolo unde sunt punctele negre", a explicat Diniţă. Pe drumurile din România, conform datelor poliţei, ar exista 220 de astfel de puncte negre.


Scandalagiii din trafic, fără permise

Şoferii agresivi în trafic ar putea rămâne pietoni. Potrivit şefului Poliţiei Rutiere, comisarul-şef Lucian Diniţă, „este doar o idee de propunere, dar, în funcţie de gradul de agresivitate, şoferii care consideră că îşi pot rezolva problemele în trafic prin violenţă vor rămâne fără permise de conducere". Cei care „doar" se vor înjura sau ameninţa, ar putea fi sancţionaţi cu amenzi.

image

Conform unui studiu realizat anul acesta la cererea poliţiei, 57% din români nu se simt în siguranţă în trafic, atât din cauza stării precare a drumurilor, cât şi din cauza comportamentului celorlalţi şoferi. Cei mai mulţi participanţi la trafic au reclamat claxoanele, flash-urile, înjurăturile, gesturile ameninţătoare şi obscene şi blocarea maşinii în parcare.

"Şoferii care consideră că îşi pot rezolva problemele în trafic, prin violenţă vor rămâne fără permise de conducere.''
Lucian Diniţă şeful Poliţiei Rutiere

Propunere

Şeful Poliţiei Române, Liviu Popa, propune amenzi usturătoare pentru depăşirea vitezei. Drept exemplu, el a precizat că proprietarul unui bolid scump care depăşeşte viteza ar putea plăti şi amenzi ce pot ajunge şi la 2.000 de euro.

Transportatorii rutieri vor să fie consultaţi

Starea infrastructurii este reclamată de operatorii rutieri

Reprezentanţii operatorilor în transporturi rutiere susţin că au aflat de posibilele modificări ale Codului Rutier din presă. Până în prezent, transportatorii nu au fost consultaţi în vederea unei dezbateri pe tema modificării legislaţiei în sectorul rutier. Reacţia transportatorilor nu este una de respingere totala a unor noi prevederi, însă cer să fie consultaţi. „Ar fi de dorit ca principalii utilizatori de infrastructură rutieră să fie consultaţi. Faţă de propunerile noului cod, despre care au auzit din presă, sunt rezervat la ideea reţinerii autovehiculului, a unui bun aflat în proprietate. Avem căi legale ca cel care a greşit să se achite de obligaţiile financiare", a declarat pentru „Adevărul" preşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT), Augustin Hagiu.

Amenzi în funcţie de drumuri

În ceea ce priveşte creşterea valorii amenzilor rutiere, Hagiu consideră că în balanţă cu sancţiunile ar trebui pusă şi starea infrastructurii drumurilor din România. „Principiul amenzilor mari, care să descurajeze conduita în trafic, se aplică peste tot. La noi, să se ţină cont atât de conjuctura socială, cât şi de starea infrastructurii", a mai explicat Hagiu.

Preşedintele FORT susţine că nu se opune unui act normativ care să contribuie la siguranţa rutieră, însă doreşte o dezbatere publică pe această temă. Mai mult, Hagiu admite ca sancţiunile pentru abateri grave să fie pe măsură, iar în unele situaţii permisul de conducere să fie ridicat chiar pentru perioade mai mari de 90 de zile.

Statistică

În primele opt luni din 2011 s-au înregistrat 5.373 de accidente grave, cu 55 mai puţine decât perioada similară a anului trecut. 1.152 de oameni au murit şi alţi 5.135 au fost grav răniţi.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite