Poliţia de Frontieră se reorganizează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Paza frontierelor trece la o nouă structură de organizare. Cele 21 de inspectorate judeţene ale Poliţiei de Frontieră se transformă în cinci mari unităţi teritoriale. Pe lângă acestea, a luat fiinţă şi Garda de Coastă.

Cel cinci unităţi teritoriale vor răspunde fiecare de câte o graniţă a statelor cu care România se învecinează: Moldova, Bulgaria, Serbia, Ungaria şi Ucraina.

Paza la frontiera cu Republica Moldova va fi asigurată de Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Iaşi, cea de la frontiera cu Bulgaria, de ITPF Giurgiu, la frontiera cu Serbia -ITPF Timişoara, la graniţa cu Ungaria - ITPF Oradea, iar la cea cu Ucraina - ITPF Sighetu Marmaţiei.

În fiecare judeţ de la graniţă vor funcţiona servicii teritoriale ale Poliţiei de Frontieră, subordonate inspectoratelor teritoriale.

Pe lângă activitatea de combatere a migraţiei ilegale şi a infracţionalităţii transfrontaliere, serviciile teritoriale ale PF vor desfăşura şi acţiuni informativ-operative, de investigare şi cercetare a infracţiunilor deosebit de grave, în legătură cu migraţia ilegală şi criminalitatea organizată transfrontalieră.

Garda de Coastă la frontiera maritimă

Noutatea absolută este însă înfiinţarea Gărzii de Coastă, care va asigura paza la frontiera maritimă, Delta Dunării, Dunărea interioară şi frontiera de uscat cu Bulgaria.

Ca şi în cazul inspectoratelor teritoriale, Garda de Coastă va avea servicii teritoriale şi sectoare. Grupurile de nave ale Gărzii de Coastă vor opera pe Dunăre, Marea Neagră, precum şi pe râurile din zona de frontieră.

La nivelul Uniunii Europene, din 27 de state componente, 24 au zonă de coastă sau frontieră maritimă, iar din cele 24, 20 au gardă de coastă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite