Poliţia l-a lăsat să scape pe principalul suspect al atentatelor de la 11 martie din Madrid- Revista presei spaniole

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Schimbarea Guvernului din Ţara Bascilor, numărul tot mai mare al şomerilor şi gafa poliţiei spaniole care l-a scăpat pe principalul suspect al atentatelor din Madrid se află în atenţia presei spaniole de astăzi.

PNV vede viitorul Guvern basc ca o amestecătură spaniolă pentru Euskadi , informează  “El Pais”.

Partidul naţionalist basc, PNV, a celebrat ieri, în Bilbao Aberri Eguna (ziua Patriei basce) descalificând viitorul noului Guvern basc: o amestecătură spaniolă pentru Euskadi. Nationaliștii basici s-au proclamat liderii naturali din Euskadi şi n-au făcut nicio declaraţie referitoare la ultimul comunicat emis de ETA prin care este ameninţat direct viitorul Guvern basc. Partidul lui Ibarretxe, PNV, se pregăteşte să treacă în opoziţie, după ce va fi investit noul Guvern condus de socialistul Patxi Lopez.

Poliţia l-a lăsat să scape pe principalul suspect al atentatelor de la 11 martie din Madrid
, anunţă “El Mundo”.

După doar trei luni de la producerea atentatelor din Madrid, poliţia spaniolă avea înregistrări video cu unul dintre presupușii autori ai masacrului din 11 Martie, 2004, ascuns într-o localitate din provincia Barcelona. Este vorba despre argelianul Daoud Ouhnane. Urmele din AND-ul său au fost identificate la locul masacrului. Deși era dat în urmărire generală pentru atacuri teroriste, Ouhane a reușit să părăsească Spania. El a ajuns în Irak unde a decedat participând la alte atacuri sinucigașe.

Guvernul spaniol studiază extindrea perioadei de acordare a a subvenţiilor de şomaj pană la aproximativ un an , titrează “ABC”.

Ministrul Economiei din Spania, Elena Salgado, a atras atenţia asupra situaţiei dificile în care se află şomerii. Una dintre propunerile sale, pe care le va discuta în întâlnirea de astăzi cu ministrul Muncii şi Imigraţiei, Celestino Corbacho, este să extindă până la un an perioada în care şomerii pot beneficia de subvenţiile de şomaj. Salgado are în vedere chiar reformarea întregului sistem de cotizare. La rândul lor, sindicatele cer o flexibilitate a criterilor de acordare a subvenţiilor, pe care le primesc şomerii, cărora li s-a terminat dreptul de-a beneficia de ajutorul de şomaj.

Sistemul de asigurări sociale spaniol pierde jumătate de milion de cotizanţi în trei luni
, informează “La Vanguardia”.

Potrivit estimărilor realizate de specialişti, în primul trimestru al anului, numărul şomerilor din Spania se apropie de 4 milioane. Deşi Guvernul spaniol a respins mereu această cifră,  ministrul Muncii, Celestino Corbacho, a început să admită aceste previziuni negative. În ultimele 12 luni, în Spania, numărul locurilor de muncă pierdute este egal cu cel al posturilor noi create în patru ani de creştere economică. De la începutul anului 2009 s-au pierdut între 550.000 şi 650.000 de locuri de muncă. La sfârşitul anului 2008, în Spania, erau 3, 2 milioane de şomeri.

Zapatero speră să participe la summitul G-8 din Roma şi să discute din nou cu Obama
, anunţă “ABC”.

Jose Luis Rodriguez Zapatero crede că l-ar putea întâlni din nou pe Barack Obama, în luna iulie, la summitul G-8. Deşi Spania nu face parte din grupul select, prşedintele Guvernului ar putea participa la reuniune ca şi reprezentant al UE. Pentru a-şi asigura participarea la summit, Spania are nevoie de un acord cu Suedia, ţara care va asigura preşedenţia semestrială a UE, începând cu 1 iulie. După Suedia, în primul semestru din 2010, această funcţie va fi ocupată de Spania.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite