Poliţia monitoriza strict grupările comuniste (XVI)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi ofiţerii poliţiei interbelice filau orice mişcare comunistă, politicienii ţineau rapoartele în sertare Lesne s-ar întocmi o istorie a Poliţiei Române numai din

Deşi ofiţerii poliţiei interbelice filau orice mişcare comunistă, politicienii ţineau rapoartele în sertare

Lesne s-ar întocmi o istorie a Poliţiei Române numai din "confruntările" poliţie - comunişti. Cercetând arhivele prăfuite, "Căpitanul de istorie" Florin Şinca a descoperit că poliţia a cunoscut în amănunt mişcările tuturor grupărilor politice, inclusiv ale comuniştilor. Din păcate, informaţiile nu au fost valorificate potrivit, iar aceasta se datorează politicienilor de la putere. În plus, cu ajutorul binevoitorului vecin de la Răsărit, n-am reuşit să scăpăm de "beneficiile" trecutului regim.

Încercări de câştigare a simpatiei românilor nu datează doar din secolul al XX-lea. Împotriva societăţii utopice denumite "Falansterul de la Scăieni", judeţul Prahova, întemeiată de Teodor Diamant şi Emanoil Bălăceanu în primăvara anului 1835, domnitorul Dimitrie Ghica va folosi "forţa brutală a dorobanţilor". Mai târziu, în ianuarie 1899, primind informaţii despre declanşarea unor mişcări (răscoale), ministrul de interne Mihail Pherekyde trece la reprimarea mişcării socialiste din ţară, atacând cluburile înfiinţate la sate. Mai mulţi lideri sunt arestaţi, deferiţi justiţiei şi închişi. După ce în septembrie 1899 ziarul "Adevărul" publică mai multe articole defăimătoare la adresa prinţului Ferdinand, poliţia interzice chioşcarilor şi distribuitorilor volanţi să mai vândă ziarul, fapt socotit de viitorul ministru de interne Gheorghe D. Pallade "o directă atingere adusă presei".

Dosarul 33/1937 - Filajul

La fel ca şi astăzi, şi în trecut, unul dintre mijloacele de obţinere a unor informaţii deosebit de importante era filajul. Notele cu supravegherea comuniştilor Carol Wexler, Istvan Foris, Lucreţiu Pătrăşcanu sunt întocmite de Secţia a III-a - Filaj din cadrul Direcţiunii Generale a Poliţiei şi au caracter secret. Cititorii vor recunoaşte anumite străzi bucureştene unde se desfăşura acţiunea şi, după cum ştim, cel puţin doi dintre cei menţionaţi vor sfârşi asasinaţi tot de ai lor: ungurului Foris, din secretar general, i se dă cu ranga în cap (1946), iar Pătrăşcanu este lichidat şi el după o făcătură de proces (1954). În cele ce urmează, prezentăm o sinteză a acestei acţiuni de filaj.

Concubinajul comunistului Wexler, filă de filaj

"În conformitate cu ordinul primit, ieri, 12 mai a.c. (1937), la orele 18.30, a fost pus în libertate comunistul Carol Wexler, fiind luat în supraveghere de către organele acestei secţiuni.

Din supravegherea exercitată s-au stabilit următoarele: Carol Wexler, după plecarea de la Direcţiune, a mers pe b-dul Pache (Protopopescu) până la frizeria din colţul străzii Traian, de unde a ieşit fără pardesiu, care şi în momentul de faţă se găseşte în păstrarea patronului. De aici a mers pe jos prin str. Matei Voevod şi Agricultori, eşind pe str. Mihai Bravu, colţ cu b-dul Pache, de unde a luat tramvaiul no.14, a coborât la capul liniei şi a mers pe str. Petrescu al V-lea nr. 4, unde locuieşte comunistul Anghel Nicolae, fost condamnat în calitate de conducător al tehnicei de imprimare a materialelor comuniste din str. Sârbească nr. 1.

După o oră, în care timp a făcut cumpărături alimentare mărunte, a plecat fără pachetul cu rufe ce-l avea asupra lui şi s-a urcat în automobilul cu no. 36, mergând până la Oborul Vechi şi de aici în str. Mihai Bravu nr. 106, unde locuieşte avocatul Petre Grozdea. Aici a intrat prin cârciumă, în dormitorul patronului, unde a convorbit timp de 20 de min. cu două doamne. După plecare, numitul Carol Wexler a mers la Bariera Vergului şi de aici în str. Arhiereul Calist no. 25, unde locuieşte comunistul cunoscut Berea. De aici, împreună cu Berea au mers la căminul studentelor evreice din str. Mircea Vodă no. 20 şi, negăsind pe cine căuta, au mers pe str. Sf. Ion Nou no. 1 unde se află instalat sediul Partidului Socialist Unitar (Dr. Ghelerther). Carol Wexler a rămas aici, iar Berea a ieşit şi cu maşina a mers în str. Romană no. 209, de unde a ieşit însoţit de comunistul cunoscut Istvan Foris şi ambii s-au îndreptat spre Gara de Nord, unde pe peronul dinspre Calea Griviţei s-au întâlnit cu comunistul cunoscut David Constantin, domiciliat pe str. Crăsnaru no. 38, şi toţi trei au revenit la sediul partidului ghelertherist din str. Sf.Ion Nou. După 20 de min., Berea a eşit din nou şi tot cu o maşină a mers pe Calea Rahovei, colţ cu str. Sebastian şi apoi în str. Ileana Cosânzeana nr. 13, unde locuieşte instructorul delegat de Partidul Comunist pe lângă calea ferată, semnalat la timp sub numele de Rusu. După câteva minute a eşit singur şi a revenit în str. Sf. Ion Nou sus-numitul Rusu, care a mers ferit prin bulevardul Maria în Calea Văcăreşti, simulează că se urcă într-un tramvai, revine însă în spatele tramvaiului la primul punct indicat şi face o întâlnire cu un tânăr în vârstă de 21 de ani, îmbrăcat în gris. De aici, Rusu se întoarce în str. Sf. Ion Nou şi la orele 01.20 intră şi el în sediul partidului ghelertherist. Toţi cei indicaţi mai sus au stat la sediul ghelertherist până la orele 03.10 dimineaţă, când au eşit după cum urmează:

Carol Wexler, însoţit de numita Reghina Hernes, cunoscută de noi şi care este concubina lui Carol Wexler, au mers împreună până la hotelul Carol din str. Lipscani, ocupând camera no. 64, iar ceilalţi au mers la domiciliile lor.

Astăzi dimineaţă, la orele 7, numita Reghina Hernes a plecat de la hotel Carol, a mers la căminul din str. Mihai Vodă no. 20, de unde a revenit la hotel îmbrăcată schimbat, unde se găseşte şi în prezent împreună cu Carol Wexler. Supravegherea continuă, se menţiona în raport".


Carol Wexler, însoţit de numita Reghina Hernes, cunoscută de noi şi care este concubina lui Carol Wexler, au mers împreună până la hotelul Carol din str. Lipscani, ocupând camera no. 64, iar ceilalţi au mers la domiciliile lor.
Din raportul ofiţerului care l-a filat pe comunistul Carol Wexler

18 mai 1937 - apare Pătrăşcanu

"Continuându-se supravegherea comunistului Carol Wexler, s-a stabilit că în ziua de eri, 17 mai crt., numitul a avut o lungă consfătuire la domiciliul avocatului comunist Pătrăşcanu Lucreţiu (foto) din str. Albă no. 2, împreună cu acesta şi Ştefan Foris, care a durat aproape 4 ore. S-a mai observat că Wexler Carol schimbă în fiecare seară domiciliul, în noaptea de 17-18 mai rămânând în str. C.F. Robescu no. 9, adresă cunoscută de către organele Serviciului de Filaj al acestei secţiuni, din supravegherile anterioare. Supravegherea continuă".

24 mai 1937

"În continuarea notei de eri, Carol Wexler a fost vizitat la domiciliu de concubina sa, Reghina Hernes, care i-a adus alimente. La ora 12.30, ambii au eşit în str. Antim, s-au întâlnit cu comunistul din str. C.F. Robescu no. 9, în curs de identificare şi cu toţii au mers cu auto 31 în pădurea Băneasa. Aici erau aşteptaţi de comunistul Herman Baruh, zis Berea, cu care au stat împreună aproape 30 min., apoi s-au despărţit, primii trei rămânând până la orele 19.40 la Băneasa, apoi cu acelaşi auto s-au reîntors în oraş şi, după ce au luat masa la restaurantul Herdan de pe str. Lipscani, conduc pe Carol Wexler la domiciliul său din str. Bateriilor nr. 37, iar Reghina Hernes şi ceilalţi din str. C.F. Robescu no. 9 au mers fiecare la domiciliul lui".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite