Poliţia bate la fel ca Miliţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi tineri au fost luaţi la pumni într-o secţie din Capitală pentru că au întrebat ce se întâmplă cu un coleg de-al lor. Un bărbat a fost călcat în picioare la Turnu Severin pentru că

Doi tineri au fost luaţi la pumni într-o secţie din Capitală pentru că au întrebat ce se întâmplă cu un coleg de-al lor. Un bărbat a fost călcat în picioare la Turnu Severin pentru că "era posibil să fie un hoţ". Corpul poliţiştilor s-a supărat pe jurnalişti pe motiv că i-ar fi stricat imaginea.

Vechile apucături ale Miliţiei par să fi revenit. Tot mai multe persoane sunt agresate de poliţişti doar sub pretextul unor bănuieli. Joi seara, doi tineri au fost bătuţi într-o secţie din Capitală, pentru că vroiau să ştie ce se întâmplă cu un coleg de serviciu. În urmă cu patru zile, un poliţist din Drobeta-Turnu Severin a călcat în picioare un tânăr pentru că "era posibil să fie un hoţ". Bătaia a fost surprinsă de cameramanii Observatorului de la Antena 1. În loc să-şi condamne colegul, Corpul Naţional al Poliţiştilor din Mehedinţi spune că postul Antena 1 a deformat realitatea şi a adus atingere imaginii "profesiei de poliţist".

Doi tineri din Bucureşti susţin că au fost bătuţi în Secţia 22 Poliţie, joi seara, pentru că i-au întrebat pe poliţişti de ce este anchetat un angajat de-al lor. Cei doi sunt directorii unei companii de furnizare a internetului în Capitală, iar unul dintre tehnicienii lor, Răzvan Damian, în vârstă de 22 de ani, a intrat în conflict cu administratorul unui bloc din strada Valea Siretului, în timp ce încerca să monteze cabluri de internet în clădirea respectivă.

La faţa locului au ajuns poliţiştii secţiei 22, iar tânărul a fost dus la sediul poliţiei pentru declaraţii. Şefii acestuia, Gabriel Geantă şi Mihai Spătaru, au venit şi ei la poliţie încercând să afle pentru ce este audiat subalternul lor. Ei susţin însă, că în loc de răspunsuri au primit pumni. "Am fost lovit cu cotul în gât de către poliţist.

Mi-a fost întoarsă mâna la spate, am fost luat de gât şi îmbrâncit în perete. Nu am ştiut cum să reacţionez, pentru că eram în secţie şi am încercat să îl întreb de ce face acest lucru... După ce a terminat cu Mihai, m-a luat pe mine, că eu am încercat să intervin în altercaţia lor. M-a luat şi m-a dat cu capul de perete, mi-a dat cu piciorul în burtă, m-a dat de mai multe ori cu capul de perete. A vrut să mă ardă cu ţigara", a spus Gabriel Geantă.

Cei doi au depus, în aceeaşi seară, plângere împotriva poliţistului, la aceeaşi secţie. De cealaltă parte, poliţiştii susţin că au fost înjuraţi şi jigniţi de cei de la firma de internet. Poliţistul acuzat de agresiune se numeşte Nicuşor Bădărau. Împotriva acestuia a fost declanşată procedura cercetării prealabile. Christian Ciocan, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, a declarat că "plângerile părţilor vătămate au fost înaintate Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 pentru soluţionare. Poliţistul implicat a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind zero". Incidentul de joi seara nu este singurul de la secţia 22 Poliţie din Capitală. Acum câteva luni, tot aici a mai fost bătut un bărbat pentru că mirosea a alcool.

Călcat în picioare Nici provincia nu stă mai bine din acest punct de vedere. Marţi seara, poliţiştii din Drobeta-Turnu Severin, judeţul Mehedinţi, au bătut măr un bărbat pe care susţin ei că l-ar fi prins la furat. Imaginile surprinse de cameramanul postului de televiziune Antena 1 arată clar cum bărbatul a fost trântit la pământ şi împins cu piciorul în spate în timp ce i se puneau cătuşele. Potrivit Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Mehedinţi, poliţiştii ar fi acţionat conform legii, "procedând la imobilizarea acestuia prin încătuşare". Mai mult, bărbatul, Dobrin Calotă, în vârstă de 26 de ani, din Strehaia, recidivist, fără ocupaţie şi în stare avansată de ebrietate, ar fi opus rezistenţă şi a devenit recalcitrant şi violent.

Poliţiştii spun că, marţi noaptea l-au prins de două ori la furat. O dată în zona restaurantului "Dunărea", în timp ce sărea gardul unei curăţătorii chimice şi a doua oară, la numai câteva ore, după ce furase dintr-o casă o pereche de pantaloni. IPJ Mehedinţi susţine că s-a constituit un colectiv de cercetare de la nivelul inspectoratului pentru a se stabili dacă s-a respectat legalitatea standardelor de intervenţie poliţienească, la finalizarea acestora urmând a se lua măsuri legale. Cazul a fost semnalat Parchetului, pentru a face cercetări sub aspectul infracţiunii de purtare abuzivă.

Corpul Naţional al Poliţiştilor, de acord cu bătaia

Într-un comunicat de presă, Corpul Naţional al Poliţiştilor (CNP), Consiliul Teritorial din IPJ Mehedinţi, consideră, nici mai mult, nici mai puţin, că prezentarea materialului filmat de Antena 1 este "o deformare a realităţii ce aduce atingere imaginii poliţiei mehedinţene, poliţiştilor şi profesiei de poliţist". Conform CNP, inducerea în eroare constă în faptul că "aşa-zisul minor (copil al străzii)" are 26 de ani, iar gradul poliţistului bătăuş "era de agent de poliţie, nicidecum ofiţer".

Aberaţiile nu se opresc însă aici. "<> implicat în eveniment este un recidivist şi are o conduită infracţională bogată, aproape săptămânal fiind cercetat pentru comiterea de infracţiuni cu impact social deosebit, în special furturi din locuinţe, dar a fost inculpat şi pentru comiterea unei tâlhării (…) Nu era nici copil al străzii şi nici nu se afla la cerşit, ci la furat (…) În ceea ce priveşte modul de acţiune al poliţistului, în prezent se desfăşoară o anchetă disciplinară dispusă de conducerea instituţiei cu privire la respectarea procedurilor standard de imobilizare şi conducere forţată la sediul poliţiei, iar rezultatul anchetei va demonstra dacă s-a respectat sau nu procedura de lucru", se mai arată în comunicatul Corpului Naţional al Poliţiştilor.

Practic, în opinia acestei instituţii, orice recidivist poate fi bătut în plină stradă înainte de a se demonstra dacă a făcut ceva sau nu. Nici imaginile filmate de Antena 1 nu au nicio valoare până când ancheta disciplinară nu va spune clar că săritul cu picioarele pe un om care nu opune rezistenţă face parte sau nu din procedura standard de imobilizare.Inspectoratul General al Poliţiei a trimis, joi dimineaţă, o echipă a corpului de control pentru a verifica toate împrejurările în care s-a produs incidentul şi a propune măsurile legale în acest caz. IGP spune că va avea date concrete despre această anchetă cel mai devreme luni.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite