Poliţele de asigurare se vor scumpi din cauza schimbărilor climaterice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Totalul sumelor plătite de companiile de asigurare, numai în urma uraganului Kyrill, se ridică la aproape 8 miliarde euro Creşterea frecvenţei cu care se produc calamităţi naturale

Totalul sumelor plătite de companiile de asigurare, numai în urma uraganului Kyrill, se ridică la aproape 8 miliarde euro

Creşterea frecvenţei cu care se produc calamităţi naturale în Europa i-a determinat pe reprezentanţii principalelor companii de asigurări să se gândească serios la o posibilă scumpire a poliţelor de asigurare. Acestei cauze i se adaugă raportul unui grup de cercetători aparţinând ONU, în care se arată că în viitorul apropiat catastrofele vor fi "tot mai frecvente şi mai grave".

Raportul IPCC - grup aparţinând de Naţiunile Unite şi constituind cea mai avizată autoritate în problema încălzirii globale, compus din circa 2.500 de oameni de ştiinţă din 130 de ţări - arată că, în viitorul apropiat, accelerarea fenomenului de încălzire globală va avea ca rezultat "căderea de precipitaţii anormal de abundente, topirea gheţarilor, creşterea nivelului mărilor şi oceanelor, precum şi valuri de căldură şi secetă". Ca reacţie la aceste avertismente, asigurătorii afirmă că tarifele vor creşte proporţional cu riscurile pe care le acoperă. "Până acum, tarifele primelor de asigurare erau calculate pe baza analizei datelor din trecut, însă acum, în condiţiile în care previziunile conţinute în raportul IPCC se vor dovedi corecte, vom fi nevoiţi să luăm în calcul, la stabilirea preţului asigurărilor, şi astfel de proiecţii privind evoluţiile climatice", a spus un oficial al companiei Allianz, citat de Reuters.

Îngrijoraţi, reasigurătorii dau tonul creşterii tarifelor

Întreaga industrie a asigurărilor, care plăteşte, anual, miliarde de dolari pentru acoperirea daunelor produse de catastrofe naturale şi investeşte totdată sume importante în elaborarea de studii climatice proprii, a salutat apariţia raportului IPCC, comentează Reuters. "Considerăm că acest raport va face ca, în sfârşit, problema încălzirii planetei să devină capul de listă al agendei politice mondiale. Pentru asigurători, concluziile raportului nu constituie o surpriză, întrucât propriile noastre studii în domeniu au relevat aceleaşi pericole", a declarat şeful departamentului de riscuri emergente al reasigurătorului Swiss Re, Ivo Menzinger.

Swiss Re: Valoarea daunelor va creşte cu 16%

Un studiu recent al Swiss Re arată că frecvenţa şi intensitatea furtunilor de zăpadă din Europa va creşte, în viitor, datorită schimbărilor climei, ceea ce va determina o creştere cu 16% a daunelor asigurate, produse de acest fenomen meteorologic. În cursul lunii ianuarie, Europa a fost devastată de furtuna Kyrill, cel mai grav fenomen de acest tip din ultimii ani, care a produs, din Anglia până în Polonia, pagube acoperite prin poliţe de asigurare estimate de companiile de profil la un total situat între 2,5 şi 8 miliarde euro. Kyrill a lovit cel mai rău Germania, însă au existat pierderi mari şi în Marea Britanie, ţările din Benelux, Austria, Polonia, Republica Cehă şi, într-o măsură mai mică, în Elveţia. Furtuna, care a afectat continentul european în 18 şi 19 ianuarie, a provocat cel puţin 45 de decese.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite