Poliţele RCA, mai scumpe cu 25% în 2008

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În luna decembrie se încheie jumătate din poliţele RCA pentru anul viitor. Asigurările auto (CASCO şi RCA) au continuat să reprezinte, şi în acest an, segmentul cel mai important în

În luna decembrie se încheie jumătate din poliţele RCA pentru anul viitor.

Asigurările auto (CASCO şi RCA) au continuat să reprezinte, şi în acest an, segmentul cel mai important în cadrul asigurărilor generale, cu o pondere de 71% din totalul primelor de asigurări generale, în primele nouă luni.

Din totalul de 1,292 miliarde euro, cât reprezintă primele de asigurări în primele nouă luni ale acestui an, asigurările auto însumează 921 milioane de euro.

Poliţele RCA se vor scumpi cu circa 25%, conform surselor din piaţă. "Aceste majorări sunt cauzate de creşterea limitelor de răspundere civilă care se dublează faţă de 2007", explică pentru "Adevărul" Bogdan Stan, preşedinte Asitrans România (companie ce se va numi, din 2008 EuroIns România). Stan mai spune că această creştere este generată şi de daunele foarte mari înregistrate în 2007, dar şi din cauza pretenţiilor tot mai mari pentru vătămări corporale.

Asigurarea de răspundere civilă obligatorie (RCA) acoperă în continuare circa 85% din parcul de maşini înmatriculate în România, în contextul în care numărul de poliţe RCA semnate a urcat cu 2% în intervalul octombrie 2006-octombrie 2007. Până la 1 octombrie 2007 au fost semnate 3,328 milioane poliţe de asigurare RCA, iar daunele brute plătite din RCA au însumat 260 milioane de euro, în creştere cu 51% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Companiile încearcă să compenseze majorările

Plata în rate, bonus-malus, RCA şi CASCO pe perioade limitate, acestea ar fi ofertele companiilor ca o recompensă a majorării preţurilor poliţelor auto. Allianz-Ţiriac, una dintre companiile care realizează volume mari pe segmentul auto şi care a introdus, pentru prima oară în România, un sistem diferenţiat pentru fiecare client, va majora şi ea cu maximum 30% poliţele RCA, dar doar pe segmentul de vârstă până în 35 de ani.

Tinerii sunt consideraţi, în urma analizelor companiei, mai periculoşi în trafic şi mai expuşi accidentelor rutiere. Asitrans a introdus pentru prima oară în România vânzarea RCA în rate pentru persoane fizice. "Această decizie va naşte discuţii în domeniu. Ne aşteptăm să parcurgem cele trei etape în ce priveşte această măsură: să fie ridiculizată, contestată, apoi văzută ca un lucru normal", consideră directorul general al Asitrans.

Bogdan Stan a adăugat că, la ora actuală, numai societăţile comerciale pot plăti RCA-ul în rate în România. În toate ţările membre ale Uniunii Europene este permisă plata în rate a RCA şi pentru persoane fizice.
Directorul general al Asitrans Asigurări a menţionat că poliţele RCA cu o valabilitate pentru un an se pot achita în patru rate, iar cele cu valabilitate de şase luni se pot achita în două rate. În plus, clienţii RCA Asitrans vor beneficia de tractare gratuită chiar şi în cazul unor defecţiuni tehnice, care nu au legătură cu un accident.

Creşterea numărului de maşini dezvoltă şi piaţa asigurărilor

Vânzările de maşini noi au depăşit 258.000 unităţi în primele zece luni ale anului, în creştere cu 23% faţă de perioada similară din 2006, conform statisticilor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile din România (APIA).

Creşterea numărului de autovehicule influenţează, în mod direct, şi piaţa asigurărilor. Asigurările auto au reprezentat, după primele nouă luni ale anului în curs, peste 71% din segmentul non-life. În ceea ce priveşte asigurările RCA, acestea au reprezentat 36% din total auto.

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, asigurările RCA au înregistrat o creştere cu 45%, respectiv 332 milioane euro. Creşterea volumului de prime a fost determinat de creşterea numărului de contracte şi a creşterii tarifelor practicate de asigurători. Prima medie a fost de 248 lei în primele nouă luni din 2007, faţă de 188 lei în 2006.

>> Majorările poliţelor RCA sunt cauzate de creşterea limitelor de răspundere civilă care se dublează faţă de 2007 şi de daunele foarte mari înregistrate în acest an
Bogdan Stan,
CEO Asitrans

10 companii autorizate RCA în 2008

Consiliul CSA a aprobat recent menţinerea autorizaţiei de practicare a asigurării obligatorii RCA în anul 2008 pentru zece companii, încă trei fiind în curs de notificare. Astfel, dintre cele 16 companii care au operat în 2007 pe piaţa asigurărilor de răspundere civilă auto, doar Allianz-Ţiriac, Ardaf, Asiban, Asirom, Asitrans, Astra-Uniqua, BCR Asigurări, BT Asigurări, Generali Asigurări şi Omniasig au primit deja aprobarea.

Limitele de despăgubire vor fi mai mari cu 50% în 2008

Pentru pagubele materiale produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, limita maximă a fost stabilită pentru anul 2008 la un nivel de 150.000 euro, echivalent în lei la cursul de schimb al pieţei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Naţională a României (BNR). Pentru 2009, limita maximă de despăgubire pentru aceste riscuri a fost stabilită la un nivel de 300.000 euro, echivalentul în lei la cursul de schimb al pieţei valutare la data producerii accidentului.

Pentru vătămări corporale şi decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, limita maximă de despăgubire a fost stabilită pentru anul 2008 la un nivel de 750.000 euro, echivalentul în lei la cursul de schimb al pieţei valutare la data producerii accidentului. Pentru 2009 însă, limita maximă de despăgubire pentru aceste riscuri a fost stabilită la un nivel de 1.500.000 euro, echivalent în lei la cursul de schimb al pieţei valutare la data producerii accidentului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite