Polipii nazali provoacă tulburări de creştere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă noaptea copilul doarme cu gura deschisă şi sforăie, dacă este mereu răcit şi îi curge tot timpul nasul, este foarte posibil să aibă polipii inflamaţi. Societatea Franceză de ORL

Dacă noaptea copilul doarme cu gura deschisă şi sforăie, dacă este mereu răcit şi îi curge tot timpul nasul, este foarte posibil să aibă polipii inflamaţi. Societatea Franceză de ORL explică ce anume trebuie făcut în astfel de cazuri.

Inflamaţia cronică a vegetaţiilor provoacă tulburări de creştere şi le scade inteligenţa celor mici. Este un fapt demonstrat de numeroase studii şi explicat şi de specialiştii francezi din cadrul Societăţii Franceze de Oto-Rino-Laringologie.

Polipii (vegetaţiile adenoide) sunt un ţesut limfatic care formează, împreună cu amigdalele, un sistem de apărare a organismului împotriva agenţilor microbieni care pătrund pe căile respiratorii.

"Prin situarea lor, nazofaringiană, polipii reprezintă primul obstacol întâlnit de virusurile sau bacteriile ce "atentează" la sănătatea copilului", explică specialiştii. În structura lor intră celule cu funcţie de apărare, care acţionează prin două mecanisme: fie distrug direct microbii (funcţie denumită fagocitoză), fie eliberează substanţe cu rol în stimularea imunităţii - prin producerea de anticorpi.

Până într-o anumită fază, inflamaţia polipilor este un răspuns pozitiv al organismului, care protejează căile respiratorii inferioare (plămâni, bronhii). În situaţia în care apare o inflamaţie cronică a polipilor, aceştia nu mai contribuie la apărarea organismului, ci, dimpotrivă, devin o sursă de infecţie în organism, cu consecinţe nefavorabile, menţionează pediatrii.

Şi fizionomia poate fi afectată

Cea mai frecventă problemă asociată adenoiditei cronice este otita (infecţia urechii), care înseamnă o suferinţă în plus pentru copil şi poate determina în timp tulburări de auz. Când inflamaţia devine cronică, copilul nu mai poate respira normal pe nas, începe să respire preponderent pe gură; la unii copiii, la care se perpetuează această stare, apar inclusiv modificari ale fizionomiei, prin alterarea raportului între mandibulă şi maxilar.

Tulburările de respiraţie generează oxigenarea insuficientă a ţesuturilor organismului şi a creierului, atrag atenţia pediatrii. Copilul devine irascibil, plânge des, este neatent, nu se mai poate concentra ca înainte şi nu mai are acelaşi chef de joacă, doarme prost, nu se odihneşte. În multe cazuri, inflamaţia cronică a polipilor se manifestă prin lipsa poftei de mâncare şi curbă ponderală nesatisfăcătoare (copilul slăbeşte).

Pediatrii susţin că tratamentul adenoiditei acute constă în curăţarea nasului de secreţii şi spălături cu decocturi de plante medicinale sau soluţii speciale de la farmacie, inhalaţii, tratament local şi general antiiflamator, şi în unele cazuri indicate de medic, tratament antibiotic. În paralel trebuie administrate, pentru întărirea imunităţii copilului, multivitamine şi imunostimulatoare.

Tratamentul chirurgical al adenoiditei cronice constă în extirparea polipilor - adenoidectomia. Intervenţia se efectuează în spital, cu o internare de 1-2 zile, cu anestezie locală sau generală, cu revenire rapidă a copilului după operaţie. Există cazuri când polipii se refac şi poate fi necesară şi o a doua intervenţie chirurgicală. De aceea sfatul medicilor ORL-işti este foarte important pentru alegerea momentului optim pentru operaţie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite