Pocnitorile şi artificiile ilegale se vând pe rupte în Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un raid-anchetă al Adevărului a scos la iveală că nimeni nu dă doi bani pe lege

şi luminiţe pentru brad anunţau, cu vocea scăzută, că adevăratul arsenal de Sărbători se va putea cumpăra cam din 20 decembrie.
Toate acestea, în ciuda războiului început de autorităţi împotriva petardelor şi a pocnitorilor. Conform Legii nr. 406, intrată în vigoare la 1 decembrie, orice persoană care deţine, foloseşte sau comercializează produse cu o masă pirotehnică mai mare de 3 grame riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 3 luni la un an.
"Tot ce face bum e interzis!"
Poliţia Capitalei a anunţat, miercuri seara, prin intermediul şefului Serviciului Arme şi Muniţii, comisarul-şef Constantin Grumezescu, că "tot ce face bum e interzis". În cadrul acţiunii organizate la poligonul "Iosif Sârbu", din comuna Tunari, oamenii legii au delimitat produsele permise de cele oprite. Astfel, oricine posedă pocnitori, petarde, baterii de artificii sau rachete riscă să-şi treacă numele pe un dosar penal. Sunt în regulă doar lumânările de tort, jerbele şi minifaclele. "Nu pot fi folosite obiectele pirotehnice de clasa a II-a, a III-a, a IV-a, obiectele tehnice şi nicio mare parte din cele de clasa I", a generalizat Constantin Grumezescu. Oricum, poliţiştii bucureşteni au sugerat că se aşteaptă ca piaţa petardelor să nu dea înapoi. "400.000 de kilograme de material pirotehnic au fost introduse în acest an, legal, în Capitală, deşi noi am trimis o notificare împotriva importului încă din vară", a menţionat şeful Serviciului Arme şi Muniţii. În aceste condiţii, doar firmele autorizate pot achiziţiona produsele necesare unui spectacol cu zgomot şi artificii, iar amatorii trebuie să apeleze la serviciile acestor societăţi.
Comerţ pe faţă în " Europa"
Însă noua lege şi-a făcut deja duşmani. Ignorând omniprezentele patrule ale Poliţiei Comunitare, comercianţii din "Europa", chinezi sau români, şi-au plasat standurile cu petarde ori la intrări, ori pe străduţele mai puţin frecventate. Te servesc în tăcere, măsurându-te cu priviri bănuitoare, iar la plecare îţi oferă chiar şi pungi, "că poate te mai vede vreo cineva". Varietatea nu lipseşte: petarde cu trei sau cinci explozii, "bila jucăuşă - aruncă mingi de foc cu recul", "baterii cu jeturi de scântei - nu ţineţi în mână", pocnitori de toate mărimile. Preţurile variază şi ele. Poţi să cumperi banale petarde cu 4 lei pachetul sau te poţi arunca la baterii de artificii groase cât un trunchi de copac, la 90 de lei. Nici lansatoarele lungi de-un metru, patru la 10 lei, nu sunt de ignorat. "Astea explodează sus de tot", te lămureşte vânzătoarea asiatică. Iar totul se petrece la vedere, "mai ales dacă vii dis-de-dimineaţă", după cum te sfătuieşte un băieţaş de-al locului. Nici produsele specifice Sărbătorilor de iarnă nu au primit autorizaţii pentru comercializare. Cu toate acestea, pieţele Capitalei sunt sufocate cu beteală şi globuleţe şi decoraţiuni interioare. Majoritatea edililor vor aproba comercializarea acestor produse în perioada 15-31 decembrie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite