Plumb în grădinile Zalăului!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii n-ar trebui să cultive legume sau fructe în interiorul perimetrului oraşului Concentraţia mare de metale grele, plumb şi cadmiu, descoperită în solul oraşului Zalău, este

Locuitorii n-ar trebui să cultive legume sau fructe în interiorul perimetrului oraşului

Concentraţia mare de metale grele, plumb şi cadmiu, descoperită în solul oraşului Zalău, este improprie cultivării legumelor sau fructelor, întrucât o parte din compuşii toxici ai acestor metale se înmagazinează în plante. Apa e însă mult mai curată ca în alte oraşe, nefiind contaminată deloc.

Singura valoare îngrijorătoare dintre rezultatele analizelor făcute pe probele de sol, apă şi aer prelevate din Zalău este cea referitoare la plumb.

Solul oraşului conţine 31,7 mg de compuşi toxici cu plumb la fiecare kilogram de pământ. Cum valoarea maximă admisă este de 20 mg/kg, e limpede că problema e serioasă. Tot peste limită s-a situat şi cadmiul, iar zincul a fost imediat sub valoarea admisă.

Din fericire, prezenţa acestor compuşi toxici nu a fost semnalată şi în apă. Cantităţile de fenoli şi amoniu au fost zero, iar plumbul - doar 6 μg pe litru, când valoarea admisă este de 10 μg/l.

Aerul e mai curat ca la munte!

În mod surprinzător, aerul din Zalău este mai curat decât cel din Braşov, de pildă. Valorile din raportul de încercare sunt de zeci sau chiar sute de ori mai mici decât pragurile-limită de evaluare. S-au măsurat dioxidul de sulf, dioxidul de azot, monoxidul de carbon, pulberile în suspensie şi hidrogenul sulfurat.

Revenind la problema poluării solului, reamintim că orice mg de compuşi de plumb peste limita de 20 de mg/kg înseamnă legume sau fructe care dăunează sănătăţii şi prezintă riscul contaminării apei din pânza freatică.

Experţii spun că, în oraşe, dacă pe locul contaminat nu s-au operat activităţi industriale, atunci compuşii cu metale grele sunt "opera" exclusivă a maşinilor, care emit astfel de compuşi. Protejarea solului grădinilor poate impune, la limită, interzicerea circulaţiei maşinilor prin zona respectivă sau impunerea unor filtre performante pentru toate maşinile care circulă prin oraş.

Reacţii primite în cadrul campaniei

Prezentarea gradului real de poluare înregistrat în oraşele României a suscitat vii dezbateri, conferinţe şi măsuri pe plan local. În măsura posibilităţilor, prezentăm aceste reacţii, indiferent dacă sunt pro sau contra celor spuse de noi, cu precizarea că, în toate oraşele în care cifrele noastre au fost sau vor fi contestate, vom trimite din nou laboratorul mobil, pentru noi determinări. Scopul este să convingem autorităţile să ia măsuri pentru reducerea poluării.

La Cluj-Napoca vom reveni

Primii care au reacţionat au fost cei de la Apa Someş SA, care ne-au trimis buletinele lor de analiză ce conţin, desigur, valori mult mai mici decât cele publicate de noi. În plus, spun cei aflaţi la conducerea acestei companii, limita prevăzută de legile 311/2004 şi 458/2002 (privind calitatea apei), în vigoare pentru compuşii de plumb, este de 25 microg/l.

Pragul de 10 microg/l urmează, spun domniile lor, să intre în vigoare abia în 2009! Faptul că analizele noastre sunt reale este, în opinia dumnealor, mai puţin important decât ce permite legea. Le reamintim că un laborator autorizat internaţional este obligat să utilizeze pentru comparaţii normele internaţionale şi poate tocmai din motive ca acesta laboratorul nostru este acreditat de RENAR şi cel de la Apa Someş, nu!

Dejenii beau apă din Someş

Dacă faţă de măsurătorile de la Cluj, şeful Autorităţii de Sănătate Publică Cluj, medicul Nicolae Deleanu, şi-a exprimat rezerve, susţinând că apa de la Gilău este din cele mai bune din ţară, când a venit vorba de apa din Dej şi Câmpia Turzii, lucrurile stau diferit.

La Dej, apa se captează din Someş, care este destul de poluat, conţinutul de metale grele fiind destul de ridicat. Nu este totuşi peste limita admisibilă, susţine Deleanu. Soluţia va fi rezolvată după racordarea municipiului la conducta magistrală, care va fi extinsă din exploatarea de la Gilău, în viitorul apropiat. (Alice Baciu)

Centuri ocolitoare

Referitor la poluarea solului, care în municipiile Turda şi Câmpia Turzii este extrem de gravă, reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Cluj ne-au indicat ca posibile măsuri, care trebuie avute în vedere, diminuarea traficului, decopertarea solului unde se înregistrază valori crescute, realizarea centurilor ocolitoare, în vederea descongestionării traficului şi devierea traficului greu, fluidizarea circulaţiei, utilizarea mijloacelor de transport neconvenţionale. În acest moment, toate municipiile şi oraşele din judeţul Cluj au traficul greu chiar prin centrul oraşului. (Alice Baciu)

Liderii Vrancei, mai preocupaţi de Bachus decât de sănătatea oamenilor

Articolul din "Adevărul" legat de starea mediului din judeţul Vrancea nu a stârnit polemici sau luări de poziţii din partea celor îndrituiţi să vegheze asupra sănătăţii vrâncenilor.

Pentru autorităţile competente să monitorizeze mediul înconjurător de pe Milcov, respectiv Garda de Mediu sau Direcţia de Sănătate Publică Vrancea, statisticile alarmante prezentate ieri de ziarul nostru au trecut neobservate din cauza problemelor de ordin politic avute la această oră de şefii acestor instituţii aflaţi la un pas de destituire.

În ceea ce îi priveşte pe şefii administraţiei locale, poluarea a tot ce îi înconjoară pe vrânceni a trecut deja pe planul doi, aceştia fiind preocupaţi mai mult de Festivalul Viei şi Vinului Bachus 2007, manifestare ce începe astăzi la Focşani şi care se va desfăşura timp de patru zile.

"Vorbim despre mediu şi poluare după ce se închide festivalul", a declarat, sec, preşedintele C.J. Vrancea, Marian Oprişan, principalul organizator al manifestărilor. În ceea ce îl priveşte pe edilul-şef al Focşaniului, primarul PSD, Decebal Bacinschi, o analiză lucudă asupra acestui subiect arzător poate fi făcută doar cu un cap limpede.

Mai în glumă, mai în serios, despre eventualele măsuri luate pentru stagnarea poluării în oraş se poate discuta luni, după ce se termină serbarea vinului, a precizat Bacinschi. El a recunoscut că, la această oră, este primarul unui oraş nu tocmai curat din toate punctele de vedere. (Ioana Focşăneanu)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite