Ploile torenţiale fac prăpăd pe unde trec

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile din jumătate de ţară sunt în continuare în alertă, întrucât meteorologii anunţă ploi diluviene şi chiar grindină Administraţia Naţională de Meteorologie a emis,

Autorităţile din jumătate de ţară sunt în continuare în alertă, întrucât meteorologii anunţă ploi diluviene şi chiar grindină

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, pentru ieri şi astăzi, o atenţionare meteorologică cod galben. Asta înseamnă că, în această perioadă, instabilitatea atmosferică va fi accentuată, manifestându-se prin ploi cu caracter torenţial, intensificări de vânt (50-70 km/h, iar la munte, până la 80-90 km/h), descărcări electrice şi, izolat, grindină. Cantităţile de apă vor depăşi, local, 20-25 l/mp, iar pe arii restrânse, 45-50 l/mp.

Astfel de fenomene s-au produs, încă de ieri, în toată Muntenia, în Dobrogea, în jumătatea de sud a Moldovei şi în zona de munte aferentă. Vântul a suflat în rafale, cu viteza de 65 de kilometri pe oră, fiind urmat de ploile abundente care au dat peste cap viaţa cotidiană. Pe rutele Mircea Vodă - Medgidia şi Medgidia - Castelu, mai bine de două ore, trenurile au circulat cu viteză redusă din cauza unor defecţiuni tehnice produse de intemperii, fapt pentru care s-au produs întârzieri de circulaţie. Căpitănia Zonală Constanţa a decis, tot ieri, suspendarea manevrelor de navigaţie şi a operaţiunilor la chei, în zona portului fluvio-maritim Agigea. Salvamarii de pe litoral au intrat şi ei în alertă, drept pentru care au interzis turiştilor să intre în apa mării din cauza valurilor imense.

Cod portocaliu pentru o oră şi jumătate

În sudul litoralului, în satul Dulceşti, unde ploaia torenţială a inundat 200 de locuinţe, au fost mobilizaţi peste 100 de jandarmi şi pompieri militari pentru a recupera sinistraţii refugiaţi pe acoperişurile caselor. Ploaia torenţială a afectat 11 localităţi din judeţul Constanţa, inundând fântânile, provocând pagube în gospodării şi afectând infrastructura rutieră. Aproximativ 20 de case şi 57 de anexe gospodăreşti, precum şi patru poduri şi podeţe au fost aproape complet distruse de viiturile create în urma căderilor masive de precipitaţii. Ieri, timp de o oră şi jumătate, în câteva localităţi din sud-estul judeţului Constanţa s-a dat o avertizare cod portocaliu, din cauza ploilor abundente.

În mai multe localităţi, apa a depăşit 25 de centimetri pe carosabil, iar aluviunile şi şuvoaiele au afectat drumurile comunale şi judeţene. Vântul puternic şi ploaia au scos din funcţiune sistemele de alimentare cu apă şi transformatoarele electrice ale staţiilor de pompare din 11 localităţi.

Stradă surpată în Capitală

În noaptea de luni spre marţi, reţeaua de alimentare cu energie din judeţul Tulcea a fost afectată, oamenii rămânând fără curent electric. Mai multe echipe ale filialei teritoriale a societăţii Electrica SA se aflau, ieri, pe teren pentru a remedia defecţiunile. Şi jumătate din judeţul Giurgiu a fost afectat. Căderile masive de precipitaţii, vijeliile şi descărcările electrice înregistrate în noaptea de luni spre marţi au lăsat fără curent electric 22 din cele 54 de localităţi ale judeţului. În judeţul Buzău, un accident rutier produs din cauza furtunii s-a soldat cu cinci răniţi. Ca urmare a furtunii şi ploilor din noaptea de luni spre marţi, în sectorul 4 al Capitalei au fost inundate patru străzi şi s-au prăbuşit cinci copaci. Niciunul dintre copacii doborâţi nu a făcut victime omeneşti.

La conferinţa de presă care a urmat, purtătorul de cuvânt de la Apa Nova, Epsică Chiru, a rugat cetăţenii să utilizeze telefonul de urgenţă al instituţiei, 207 77 77, pentru rezolvarea situaţiilor ce pot interveni din cauza ploilor. O porţiune din strada Olari (sectorul 2) s-a surpat ieri, în jurul prânzului traficul fiind deviat în zonă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite