Ploile au făcut ravagii în Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În patru judeţe din nord-estul ţării, sute de case au fost luate de ape. Precipitaţiile nu se opresc şi trec de astăzi în sud Meteorologii au anunţat ieri că debitele râurilor vor fi

În patru judeţe din nord-estul ţării, sute de case au fost luate de ape. Precipitaţiile nu se opresc şi trec de astăzi în sud

Meteorologii au anunţat ieri că debitele râurilor vor fi în continuare în creştere în următoarea perioadă. Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor sunt posibile inundaţii locale pe unele râuri mici din Moldova şi Dobrogea. Avertizarea hidrologică cu cod galben e valabilă până astăzi la prânz. Astăzi, ploile se mută în Oltenia, Banat şi Crişana, unde cantităţile de precipitaţii vor depăşi pe alocuri 15- 20 litri/mp.

Sute de gospodării au fost inundate, la sfârşitul săptămânii, în judeţele Galaţi, Vaslui, Suceava şi Constanţa. Pe lângă pagubele produse în localităţi, ploile au inundat şi câteva sute de hectare de teren agricol.
GalaŢi. Autorităţile gălăţene au declarat ieri stare de alertă în două dintre cele mai grav afectate localităţi, Toflea şi Brăhăşeşti. Aici a avut loc o rupere de nori în urma căreia 300 de case au fost avariate, iar 1.200 de persoane au avut de suferit de pe urma inundaţiilor. Şase dintre locuinţele afectate de apă nu mai pot fi locuite, aşa că acestea au fost înlocuite cu locuinţe modulare, puse la dispoziţie de către Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat.

Autorităţile spun că albia pârâului Valea Boului va fi decolmatată. Specialiştii spun că inundaţiile s-au produs din cauză că localităţile Brăhăşeşti şi Toflea sunt la poalele unor versanţi. Ele sunt expuse apelor pluviale care au rezultat în urma precipitaţiilor abundente şi care s-au revărsat în gospodăriile şi casele oamenilor.
În plus, în judeţul Galaţi au mai fost inundate şi aproximativ 90 de hectare de teren agricol şi 59 de hectare de păşuni în apropierea localităţii Vădeni. "Prutul a ieşit din matcă, sâmbătă noaptea, şi a inundat 90 de hectare de terenuri agricole şi 59 de hectare de păşuni.

Revărsarea râului nu a pus în pericol aşezările omeneşti, dar, dacă continuă să crească, ar putea inunda drumul naţional 26, care se află foarte aproape de albia râului", spun reprezentanţii Prefecturii Galaţi. Aceştia au anunţat că oamenii vor fi vaccinaţi antitetanos şi antihepatitic.

ConstanŢa. Ploile au inundat un drum şi câteva gospodării din mai multe localităţi. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea, DJ 391A a fost inundat în localitatea Dobromir, pe o suprafaţă de 500 de metri, apa având o adâncime maximă de 30 de centimetri.

În noaptea de sâmbătă spre duminică au fost inundate nouă grădini şi patru beciuri din Pecineaga, precum şi cinci grădini din Valu lui Traian.

Suceava. Ploile din ultimele două zile au inundat peste 50 de gospodării şi au afectat mai multe podeţe, poduri şi fântâni. "Au fost afectate peste 50 de gospodării din trei localităţi, dintre care 16 case au fost inundate. Au fost distruse opt podeţe, poduri, fântâni", a declarat Alexandru Băişanu, prefectul de Vaslui.
Vaslui. În oraşul Negreşti, zece podeţe au fost distruse şi 15 km de drum a fost afectat de ploaia torenţială. Aproximativ 100 de case şi de anexe gospodăreşti au fost inundate, iar curţile şi grădinile s-au umplut de mâl.

Prutul, stăvilit în judeţul Galaţi de un dig artificial

Furia apelor i-a constrâns pe gălăţeni să construiască un dig artificial între localităţile Slobozia şi Oancea pentru a proteja DN26, din apropierea râului Prut. Digul artificial a fost ridicat din pământ şi din saci cu nisip de către Compania Drumuri Naţionale, cu ajutorul membrilor comitetului local pentru situaţii de urgenţă, din comuna Oancea, informează NewsIn. Slobozia-Oancea este cea mai expusă zonă din sectorul gălăţean al Prutului. Ridicarea digului a fost necesară deoarce apele râului au depăşit cu 40 de centimetri cota de atenţie, ajungând la nivelul critic de 490 de centimetri.

Hidrologii susţin că apele Prutului vor creşte şi în zilele următoare, din cauza ploilor torenţiale care au căzut în judeţul Galaţi şi în nordul Moldovei, dar şi din cauza deversărilor controlate din barajul de la Stânca-Costeşti. În urma ploii de vineri, au fost inundate două anexe gospodăreşti, trei curţi şi cinci grădini. Patru podeţe au fost avariate, iar patru kilometri de drumuri comunale din zona Slobozia-Oancea au fost astupate de aluviunile aduse de torenţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite