Ploile continuă şi astăzi în 13 judeţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Revărsările de ape şi alunecările de teren au cauzat ieri deraierea unui tren de călători la Bistriţa-Năsăud, fără a face însă victime. Tot din cauza vremii, o femeie din judeţul

Revărsările de ape şi alunecările de teren au cauzat ieri deraierea unui tren de călători la Bistriţa-Năsăud, fără a face însă victime. Tot din cauza vremii, o femeie din judeţul Alba a fost nevoită să nască acasă, iar zeci de gospodării din nordul şi centrul ţării au fost inundate ori au rămas izolate.

Codul galben va fi menţinut şi pe parcursul zilei de azi, în 13 judeţe, hidrologii avertizând că în aceste zone încă mai există posibilitatea producerii de scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie. În plus, meteorologii prognozează pentru acest weekend lapoviţă şi ninsoare la munte, temperaturile scăzând considerabil până la maxime care se vor încadra între 12 şi 20 de grade Celsius.

Cu tractorul la spital

O femeie însărcinată din satul Geogel, judeţul Alba, a născut prematur, acasă, deoarece ambulanţa nu a putut ajunge în zonă din cauza stării precare a drumului şi a precipitaţiilor abundente. Nici elicopterul SMURD nu a putut ajunge la locuinţa femeii, care a ajuns în cele din urmă la Spitalul Municipal din Aiud de către localnici, cu un tractor.

Vijelia a făcut ravagii şi în satul Tătârlaua, unde 11 persoane au fost evacuate dintr-o casă construită în apropiere de albia râului Văii Tătârlaua, iar în Blaj, Alba Iulia şi Sebeş au fost inundate câteva gospodării.

Potrivit dispeceratului Sistemului de Gospodărire a Apelor Alba Iulia, la Roşia de Secaş a căzut grindină în mărime de 12 milimetri, iar cel mai mult a plouat la Câlnic, pe Valea Sebeşului, unde precipitaţiile au fost de 23 de litri pe metru pătrat.

În judeţul Bihor, peste 20 de gospodării din localităţile Sălacea, Cadea, Valea lui Mihai, Fânaţe şi Sighiştel au fost inundate în urma furtunilor şi ploilor căzute în ultimele 24 de ore, pentru evacuarea apei şi aluviunilor intervenind mai multe echipaje ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana".

Peste 150 de gospodării inundate în Hunedoara

Trei copii şi o bătrână din satul hunedorean Căzăneşti, au fost salvaţi de pompieri şi localnici după ce joi seara, rămăseseră izolaţi într-o casă din cauza unei ploi torenţiale. Drumul care face legătura între sat şirsarea apelor arată că în judeţul Hunedoara, peste 150 de gospodării au fost inundate, 20 de podeţe au fost rupte, două drumuri naţionale au fost afectate temporar, peste 25 de hectare de teren arabil şi fâneţe distruse de ape, iar 140 de fântâni nu mai pot fi utilizate.

Evaluarea pagubelor nu s-a încheiat, iar autorităţile locale şi judeţene lucrează pentru a înlătura efectele dezastrului. centrul comunei este blocat de aluviuni aduse de ape, iar salvatorii au ajuns la sinistraţi cu ajutorul unui tractor.

"A fost o rupere de nori. Drumul spre sat este blocat de pietre şi pământ luate de apă de pe dealuri. Sunt mai multe gospodării inundate, iar în unele locuri apa a luat gardurile curţilor", a declarat Carmen Maciu. Un bilanţ provizoriu al dezastrului provocat de revă

Tren deraiat din cauza aluviunilor

Trenul accelerat Bucureşti - Sighetu Marmaţiei a deraiat ieri dimineaţă în jurul orei 4.10 în apropierea localităţii Salva din judeţul Bistriţa-Năsăud din cauza pietrelor şi buştenilor aduşi pe calea ferată de şuvoaiele scurse de pe versantul din apropiere. Niciunul dintre cei 250 de călători nu a fost rănit în accident, aceştia fiind însă transferaţi într-un alt tren după trei ore de aşteptare.

Case izolate de alunecări de teren în Iaşi

Ploile abundente din ultimele două zile au cauzat alunecări de teren în satul ieşean Giurgeşti, comuna Costeşti, lucru care a dus la izolarea a 30 de gospodării. Drumul comunal a fost înghiţit de aluviunile aduse de ape, iar locuitorii nu pot ieşi din localitate. "Am vorbit deja cu primarul de acolo, care a intervenit pentru a consolida acel versant. Am cerut alocarea de bani de la bugetul judeţean pentru a face lucrările necesare şi a restabili accesul în acel sat", a declarat prefectul interimar Marius Bodea.

Acesta a precizat că există pericolul ca şi în următoarele zile să se producă alunecări de teren, motiv pentru care a solicitat primarului să monitorizeze casele oamenilor.

Prăpăd în Vrancea

La Focşani, un pensionar de 64 de ani a ajuns la spital, lovit de câteva bucăţi de tencuială desprinse de pe un bloc din cauza umezelii. Bătrânul a suferit o comoţie cerebrală, starea sănătăţii sale fiind incertă. Patru autoturisme au fost avariate după ce peste ele s-au prăbuşit crengi de copaci. În urma ploilor căzute în ultimele 24 de ore în Vrancea, 20 de gospodării din comuna Slobozia Bradului au fost inundate, patru drumuri judeţene din zona montană au devenit impracticabile şi cinci localităţi au rămas fără curent electric.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite