Ploieşti: Un copil pe săptămână este abandonat în Maternitatea Ploieşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mamele care îi lasă nu provin doar din familii de condiţie modestă şi medicii sunt îngrijoraţi de faptul că numărul naşterilor scade, iar cel al abandonurilor rămâne constant.

Spitalul de Obstetrică - Ginecologie (SOG) Ploieşti nu este un loc doar al bucuriei, un spaţiu în care se simte la tot pasul fericirea mamelor ce aduc pe lume un copil. Chinurile facerii pălesc în faţa sentimentului de împlinere a actului matern, dar colţuri de salon ascund o durere încă mută, o suferinţă abia născută care va prinde glas peste ani, în pieptul copiilor aduşi pe lume şi abandonaţi în unitatea medicală.

Un copil pe săptămână este lăsat de familie în grija statului, este aruncat în braţele sistemului de asistenţă socială. „21 de nou-născuţi au fost abandonaţi de la începutul acestui an, iar anul trecut au fost 82. Unele mame fug din spital, iar altele îşi manifestă încă de la internare intenţia de a părăsi copilul“, spune asistentul social al SOG Ploieşti, Luminiţa Leonte.

Cu poliţia pe urme
Unii părinţi sunt căutaţi cu poliţia pentru a putea fi reglementată situaţia identităţii nou-născuţilor, alţii nici măcar ei nu au acte de stare civilă. Mulţi dintre cei care nu cunosc sentimentul responsabilităţii sunt oameni pe care sărăcia i-a adus pe marginea prăpastie şi grija zilei de mâine îi împinge în abisul nemerniciei.

„Ajungem în situaţia de a merge după mame, de a discuta cu ele. Unele invocă lipsa posibilităţilor materiale, spun chiar că nu pot păstra copilul pentru că, pentru a-l creşte, este nevoie de mai mulţi banii decât cei pe care îi primesc ca alocaţie de la stat“, povesteşte Luminiţa Leonte. Însă, nu toţi părinţii ce-şi abandonează pruncii în maternitate sunt în situaţia de a gândi viitorul acestora printr-o ecuaţie a sărăciei.

„Această situaţie ţine de nivelul socio-economic, de situaţia actuală care se manifestă asupra nivelului de trai, până la urmă, dar vreau să spun că avem şi situaţii în care familiile nu se încadrează la un nivel social modest. Şi abandonul nu ţine neapărat nici de provenienţa rasială. Nu se poate face o statistică elocventă faţă de o anumită clasă socială care recurge la situaţii de genul acesta“, a declarat managerul SOG Ploieşti, dr. Călin Boeru.

Uitaţi, dar sănătoşi
„Majoritatea cazurilor sociale sunt copii născuţi la termen, fără probleme de sănătate pe care le putem decela noi pe perioada internării. Discutăm în proporţie foarte mare de copii sănătoşi, doar doi-trei copii pe an avem transferaţi într-o clinică unde au avut nevoie de asistenţă medicală superioară pentru malformaţii sau alte afecţiuni“, a spus dr. Boeru.

Sunt şi cazuri fericite, când mamele fugite din spital se întorc după câteva zile, cuprinse de remuşcări, şi iau acasă pruncii. Alteori, copiii ajung în familia naturală mai târziu, dacă nu sunt daţi în plasament după ce Direcţia de Protecţie a Copilului derulează o anchetă. De la începutul acestui an, din cei 21de nou-născuţi abandonaţi în SOG Ploieşti, trei încă se mai află la unitatea medicală.

„Din păcate, este un şir fără sfărşit. Suntem la nivelul perioadei similare a anului trecut, dar numărul naşterilor este în scădere. Unele mame au deja alţi copii în sistemul de asistenţă socială. Sunt numite «recidiviste» şi au chiar şi patru-cinci copii în această situaţie“, spune asistentul social Luminiţa Leonte. O rază de speranţă vine de la cei foarte tineri, de la copiii care au copii. Nicio mamă minoră nu şi-a abandonat pruncul în spital în acest an.   

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite