Noi investiţii străine de 160 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce în judeţul Cluj plecarea companiei Nokia a lăsat urme adânci, în alte zone din ţară, mari companii anunţă investiţii de sute de milioane de euro şi angajări masive. Vestea închiderii fabricii Nokia de la Jucu a reprezentat o lovitură puternică pentru economia autohtonă.

Plecarea unuia dintre cei mai mari exportatori şi concedierea a peste 2.000 de angajaţi nu înseamnă puţin lucru. Iată însă că, la puţin timp după anunţul finlandezilor, au apărut şi veşti bune.

Americanii de la compania Toro au inaugurat ieri lângă Ploieşti o fabrică care va produce instalaţii de microirigaţii. Investiţia totală în aceast complex care se întinde pe o suprafaţă de 3,5 hectare, în Parcul Industrial Ploieşti West Park din comuna Ariceştii Rahtivani, se ridică la valoarea de 19,7 milioane de euro. Situată la doar şase kilometri de Ploieşti, fabrica va produce sisteme de micro-irigaţii pentru cultivatorii de legume şi de cereale, pentru livezi şi podgorii din Europa de Est, dar şi pentru Orientul Mijlociu sau ţări din nordul Africii.

Americanii de la Toro au deschis în judeţul Prahova o fabrică care va produce instalaţii de irigaţii



Acces facil către pieţele din Europa de Est

Este prima investiţie „greenfield" pe care compania americană o face în afara graniţelor SUA. Conform preşedintelui companiei, Michael Hoffman, decizia de a investi în România a fost influenţată pozitiv de suportul oferit de Guvernul României, mai ales prin intermediul schemei de ajutor de stat aprobată de Ministerul Finanţelor, în valoare de opt milioane de euro.

„În momentul de faţă avem 34 de angajaţi, dar până în 2013, când complexul va deveni complet operaţional, vom mai angaja încă 68 de persoane. Am ales România pentru forţa de muncă calificată şi pentru că vom putea exporta mai uşor produsele noastre pe pieţele din zona est-europeană", a precizat  Kirt Wiliams, managerul general al fabricii. Totodată, şi concernul german Continental din domeniul auto a anunţat investiţii masive în următorii doi ani în România. Reprezentanţii companiei au declarat că vor demara o campanie masivă de recurtări de personal.

Americanii de la Toro au deschis în judeţul Prahova o fabrică care va produce instalaţii de irigaţii



Continental va angaja 2.000 de oameni

„În prezent, grupul nostru derulează o campanie de angajări, care vizează suplimentarea colectivului din toate companiile deţinute în România cu 2.000 de persoane", a spus Christian von Albrichsfeld, directorul general al Continental Automotive România.

„Continental intenţionează să continue investiţiile în 2012 şi 2013 la Timişoara, unde vor fi cheltuite 71 de milioane de euro şi vor fi create 400 de noi locuri de muncă, la Sibiu, unde compania va investi circa 35 de milioane de euro şi va crea 300 de locuri de muncă, dar şi la Braşov, unde va fi deschisă o fabrică de pompe de combustibil.

Investiţia se cifrează la 20 de milioane de euro, iar numărul locurilor de muncă nou create va fi de 500. De asemenea, Continental va investi 15,7 milioane de euro în extinderea capacităţii de producţie a Contitech Fluid Automotive de la Carei, unde vor lucra încă 300 de persoane", se arată în comunicatul instituţiei.

În România, Continental, un grup cu afaceri de 26 de miliarde de euro anual, este prezent atât prin divizia de anvelope, cât şi prin cea de componente auto. Investiţiile cumulate s-au ridicat, în cei 11 ani de prezenţă pe piaţa autohtonă, la aproape jumătate de miliard de euro. Şi multinaţionalele de la graniţa cu Ungaria au planuri ambiţioase.

Compania Eybl Automotive România, care are sediul în Deta, va angaja circa 300 de oameni, majoritatea urmând să fie recrutaţi din împrejurimi şi de la companiile concurente. Extinderi vor avea loc şi la compania Delphi, cu sediul în Sânnicolau Mare, şi aici existând destule posturi neocupate. Au colaborat Dragoş Popescu şi Gerhald Ernst

O firmă veche de 97 de ani

Compania Toro, specializată în instalaţii de irigaţii, a fost înfiinţată în 1914 şi producea la începuturi motoare pentru tractoare. După 97 de ani de activitate, firma îşi vinde produsele în peste 80 de ţări, deţine 11 fabrici în America de Nord, Europa şi Australia şi are aproape 4.700 de angajaţi. Veniturile companiei se ridică la 1,7 miliarde de dolari.

"Am ales România atât datorită facilităţilor oferite de către statul român, dar şi pentru că forţa de muncă românească este foarte bine calificată."
Kirt Wiliams
managerul general Toro

"Grupul nostru vizează suplimentarea colectivului cu 2.000 de persoane."
Christian von Albrichsfeld
directorul general Continental Automotive România

Camioane de la Roman pentru Pentagon

Continental va angaja 2.000 de oameni

Fabrica de la Roman ar putea produce 365 de autovehicule pentru asalt ori pentru transportul trupelor americane



Uzina braşoveană Roman SA are şanse mari de a câştiga un nou contract pentru a livra camioane pentru armata americană. Compania a început colaborarea cu Pentagonul încă de acum şase ani, iar pentru cele 850 de autocamioane livrate armatei americane, societatea braşoveană a primit 120 de milioane de dolari. Dacă va câştiga licitaţia, pe care armata SUA o organizează luna viitoare, firma ar mai putea câştiga alte 26 de milioane de dolari. „Colaborarea foarte bună pe care o avem cu americanii mă face să sper că licitaţia va avea rezultat din nou. Dacă vom câştiga, trebuie să fabricăm 200 de camioane, la un preţ mediu de 130.000 de dolari, bucata", a declarat directorul firmei, Carol Rugacs. Pentru a putea face faţă noilor comenzi, firma ar trebui să mai angajeze încă 300 de muncitori.

Societatea a câştigat deja, la începutul lunii septembrie, una dintre licitaţiile internaţionale lansate de Armata Americană, respectiv de livrare a 165 de autovehicule, care ar trebui produse în termen de şase luni, a căror valoare este de 24 de milioane de dolari. „Este vorba de nişte autovehicule cu putere mai mare, au punte dublă şi tracţiune suplimentară, fiindcă vor merge pe drumuri cu nisip, specifice unor aplicaţii de teren", a precizat Teodor Samoil, constructor-şef la Roman SA.  Ionuţ Dincă

Fabrica de la Roman ar putea produce 365 de autovehicule pentru asalt ori pentru transportul trupelor americane
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite