Ploieşti: Sorin Nuţă, jurnalist online în clasa a XI-a

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sorin şi-a construit la doar 18 ani propriul site de ştiri, Stiri-Ploiesti.info şi lucrează în prezent la un proiect de pamfleturi video.

Pasiunea lui Sorin Nuţă pentru informatică îşi are rădăcinile în vremea în care era în clasa a IV-a şi a primit drept recompensă pentru premiul I obţinut la şcoală un calculator în locul bicicletei pe care şi-o dorea.Cu ajutorul lui Ionuţ, un prieten de familie, tânărul a pătruns tainele calculatorului şi a explorat tot ce ţine de acest domeniu. Încă mai păstrează ca amintire şi astăzi primul său calculator, care, însă, este depăşit acum din punct de vedere tehnic.

În urmă cu aproximativ patru ani, Sorin a descoperit şi internetul şi este fascinat şi acum de complexitatea lui. După ani de specializare în internet, lui Sorin i-a venit ideea să facă un site de ştiri.„Cu toate că există deja în Ploieşti site-uri de revista presei, majoritatea sunt făcute pe site-uri gratis, nu sunt optimizate şi e greu să citeşti din cauza culorilor care nu se potrivesc. Am considerat că este nevoie de un site puţin peste ele, şi nu zic profesionist”, spune Sorin. „Puţin mai bun înseamnă că atunci când un ploieştean caută pe un motor de căutare (ex. Google, Yahoo, MSN) informaţii despre un subiect, sau caută ştiri din Ploieşti, să nu îi dea 2-3 pagini cu rezultatele căutarii, ci să găsească din prima ce îl interesează”, explică Sorin.

Tânărul spune că Stiri-Ploiesti.info, faţă de celelalte siteuri de ştiri din oraş, este optimizat astfel încât cititorul să poată găsi informaţii despre un subiect fără să ştie adresa siteului unde apare acea ştire.În acest moment tânărul lucrează la un proiect pe care îl va realiza în colaborare cu câţiva prieteni şi în care vrea să realizeze videoclipuri gen pamflet despre personalităţi sau lucruri care se întâmplă în Ploieşti.

Sute de vizitatori zilnic

Dacă după primele luni de activitate numărul de vizitatori era de 500, recent, Sorin Nuţă a reuşit să încheie câteva parteneriate iar site-ul lui are acum aproximativ 400 vizitatori unici, în fiecare zi. „Mulţi se întorc pe site. Deci pot să consider că am început un mic brand. Viitorul sună bine şi faptul că e aşa citit mă poate ajuta să fac noi parteriate”, spune el.

Directorul Colegiului „Mihai Viteazul”, unde studiază băiatul, a postat link-ul către Stiri-Ploiesti.info pe site-ul universităţii şi în felul acesta numărul vizitatorilor pe site-ul lui Sorin a crescut. Pentru Sorin este important ca cititorii lui să lase comentarii, pentru că acest lucru dovedeşte că ei citesc articolele.

Cea mai mare parte a informaţiei postată de Sorin este preluată din paginile on-line ale ziarelor locale. „Mă ajută şi Google Blogsearch care indexează în timp real blogurile din Ploieşti şi Prahova şi primeşti informaţii pe care le poţi dezvolta. Urmăresc şi comunicatele, ziarele naţionale şi informaţiile primite direct pe mail”, spune elevul.


Multă muncă
De asemenea, o parte foarte importantă a muncii lui o reprezintă prelucrarea materialelor pentru că pe site-ul administrat de tânăr ştirile nu apar cu titluri de presă, senzaţionale. „La presa online ai nevoie de un titlu exact, că dacă nu îţi pierzi cititorul şi aşa foarte grăbit şi pretenţios. S-a dovedit ştiinţific faptul că dacă unui cititor nu-i place cum sună un titlu sau îl plictiseşti cu detalii, nu stă mai mult de 15 secunde să citească pe site”, este de părere Sorin.

Multe dintre secretele jurnalismului le-a aflat însă de la doi prieteni de-a săi care lucrează în presa locală. „Prieteni în presă am, dar e greu să îţi ofere ştiri când şi ei au de scos un ban din munca lor. Mai primesc ajutor de la Lucian Rădulescu şi Cătălin Sandu. Primul a lucrat la un ziar care tocmai a trecut pe online şi celălalt este DJ la un radio din Ploieşti”, mai spune ştiristul.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Cum ai descoperit calculatorul?
S.N.: Întotdeauna am crezut că oamenii care mânuiesc aceasta "unealtă", calculatorul, sunt deştepţi şi de aceea am vrut sa-l cunosc cât mai bine. Părerea nu mi s-a schimbat pentru că a mânui un calculator este o muncă grea. La fel cum o limbă nu se învaţă niciodată complet, chiar dacă e limba natală, nici la calculatoare nu poţi ştii totul.

Ce-ţi place să faci cel mai mult pe net?
S.N.: Îmi place să fac cam ce face orice internaut. Să ascult muzică pe Youtube, că sunt drepturile de autor plătite, să văd filme pe Google video şi să citesc informaţii. Pe lângă ştiri, citesc forumuri sau bloguri. Sau chiar cărţi online. Zilele acestea m-am dat pe citit despre Kabbalah, o carte a evreilor despre misticism şi spirite. Vă recomand să căutaţi pe Google subiectul şi să nu citiţi noaptea dacă vă e frică de „forţele întunecate”.

Ce visezi să ajungi în viaţă?
Mereu mi-am dorit să fiu moderator TV, să am o emisiune a mea, cu glume, cu oameni simpli, dar interesanţi, cu ştiri şi comentarii. Nu am avut noroc să aflu de vreun casting local. Eu sunt genul de persoană pentru care pasiunea e mai importantă decât banii. Dovadă Stiri Ploiesti.INFO, un site în care am investit ceva bani, deşi aş fi putut să-i cheltuiesc pe multe alte lucruri.

CE-I PLACE

Îmi place să merg la mare, să mă relaxez şi să merg la petreceri. Regret nespus că în Ploieşti sunt atât de puţine evenimente sau nu sunt promovate cum trebuie. Îmi place nespus de mult să mă implic în diverse activităţi şi să cunosc cât mai multe persoane. De-a lungul timpului am rămas activ într-un club de ecologie Ecolife Ploieşti, în clubul de istorie al liceului şi am păstrat legături cu antreprenori de evenimente din Ploieşti.”

CE NU-I PLACE

“Nu îi suport pe cei care spun că România se duce de râpă. Propun tuturor un exerciţiu de gândire. Dacă România şi Ploieştiul sunt pline de corupţie, cetăţeanul care se plânge a încercat să facă ceva să schimbe aceste lucruri? Prea puţini. Noi conducem, noi alegem, noi ne schimbăm mediul. Fiecare ar trebui să pună osul la muncă pentru comunitate.”

PROFIL
Născut
19 decembrie 1990, Ploieşti

Educaţie
Elev în clasa a XI-a, Colegiul Naţional “Mihai Viteazul”

Experienţă
Realizează aplicaţii online de mai bine de 4 ani

Familie
Este singur la părinţi


 

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite