Ploieşti: Scandalul exproprierii a reizbucnit în Bărcăneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zece familii au primit prin poştă notificare de evacuare din calea autostrăzii, dar oamenii nu acceptă despăgubirile oferite şi sunt hotărâţi să nu-şi părăsească locuinţele.

Zece din cele 11 familii din comuna Bărcăneşti ale căror case vor fi demolate pentru a face loc autostrăzii Bucureşti – Braşov sunt în situaţia de a-şi părăsi proprietăţile în urma unei notificări primite de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR).

Oamenii au găsit, joi seară, în cutiile de scrisori, adresele prin care erau informaţi că trebuie să evacueze imobilele în termen de cinci zile de la data de 30 aprilie. Cu alte cuvinte, nu numai că nu a venit nimeni să discute cu ei, dar au primit şi cu întârziere notificările.

„Nu e normal să vină la poartă comunicarea prin care sunt informat că trebuie să părăsesc casa în care am copilărit. Nici nu ni s-a explicat ce trebuie să facem, unde să ne ducem. Doar nu pleci într-o excursie, ai lucruri de luat, ai mobilă...”, s-a văitat Mihai Savu.

Lipsă de comunicare
Pe înştiinţările respective era precizat faptul că familiile se pot muta într-un bloc situat pe strada Baraolt din Ploieşti, în apartamente cu două camere. Nimic, însă, despre condiţiile în care pot face acest lucru, despre persoane sau instituţii de contact.

Din gură-n gură s-a aflat că, dacă vor merge în spaţiile respective, chiria va fi asigurată de CNADNR, dar nu se ştie pentru ce perioadă. Disperaţi, cei aflaţi în această situaţie s-au adunat, ieri, să discute cu primarul şi nu vor să-şi părăsească locuinţele, pentru că sunt nemulţumiţi de despăgubirile oferite de stat, în urma unor evaluări făcute în anul 2006.

O singură familie a beneficiat de o reevaluare anul trecut, în urma căreia a acceptat o ofertă de 4,3 miliarde de lei vechi, pentru a pleca, şi acum nu participă la proteste. „Am casă mare, cu etaj, şi mă duce într-un apartament. Eu nu sunt de acord cu asta. Să facă în aşa fel încât să dea ce au promis, adică teren, casă, ca să poată să plece omul liniştiti de aici”, a declarat Sevasta Olaru.

„Nu mă duc în apartament că nu am cum. În afară de asta, sunt cu băiatul, cu familia lui, suntem patru persoane. Problema cea mai mare este că am proprietatea evaluată la 1,4 miliarde de lei vechi, din care ne rămân doar 700 de milioane de lei, pentru că trebuie să-i dau jumătate fratelui meu, în urma unui act de succesiune. Nu pot să fac nimic cu 700 de milioane de lei”, a spus Tiberiu Dura.

Primarul ţine partea consătenilor
În prezent, în zona respectivă un metru pătrat de teren costă 60-70 de euro, la DN1, şi 100 de euro în zona pădurii. Până şi autorităţile locale recunosc că nu se poate cumpăra pământ cu mai puţin de 50 de euro metrul pătrat. „Sunt oameni în vârstă şi s-ar putea ca zilele următoare să avem un infarct aici. Era frumos să vină la fiecare acasă, să se discute cu oamenii. Cu banii pe care îi oferă, cu 1,3 miliare de lei, de exemplu, nu găseşti nici teren de casă”, a declarat primarul comunei Bărcăneşti, Gheorghe Dima.

În aceste condiţii, oamenii şi-au pierdut liniştea. „Nu am dormit toată noaptea. Unde să mă duc eu acum? Sunt în stare să mai fac casă? Am doi copii aici, de unde să iau eu bani acum, ca să mă duc la Ploieşti şi apoi să mă mut la casă în altă parte? Nu am ce face”, a mărturisit Ofelia Savu, cu lacrimi în ochi.

Prefectul vede „victime” colaterale
Prefectul de Prahova, Radu Oprea, nu fusese înştiinţat despre notificările primite de cele zece familii, în ciuda faptului că susţine că există dialog, la nivel instituţional, cu CNADNR. „Nu ştiam că au venit notificările, ştiam că există un proces care se desfăşoară. Vom merge pentru a explica lucrurile aşa cum sunt ele. Dorim ca aceste familii să părăsească locuinţele, ştiind de importanţa construirii autostrăzii. Autostrada este un program de prioritate naţională, lucrările trebuie să continue, este un bun al nostru", a declarat prefectul de Pragova, Radu Oprea.

"Trebuie să găsim, împreună cu Compania Naţională de Drumuri, soluţiile corecte pentru aceste familii. Lucrurile se vor petrece în conformitate cu legea, care acum spune că trebuie să părăsească locuinţele. Putem să spunem, cu ghilimelele de rigoare, că uneori sunt şi victime colaterale”, a completat prefectul.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite