Ploieşti: Primăria vrea reabilitarea bazelor sportive
0Majoritatea bazelor sportive din Ploieşti vor trece, în scurt timp, în subordinea Primăriei. Municipalitatea vrea să le reabiliteze cu ajutorul sponsorizărilor. În prezent se caută investitori pentru Sala Sporturilor şi Bazinul de înot Vega.
Cele mai importante baze sportive din Ploieşti care urmează să fie preluate de muncipalitate sunt Sala Sporturilor Olimpia şi Bazinul de înot Vega.
Reparaţii capitale
La Sala Sporturilor reabilitarea va porni de la clădirea în care au loc competiţii sportive naţionale şi internaţionale. Se va continua cu parcul din vecinătate unde există un turn de paraşutism abandonat, o pistă de role şi spaţiul pe care a funcţionat patinoarul. Aleile vor fi asfaltate, iar gropile vor dispărea, facilitând accesul ploieştenilor ieşiţi la promenadă.
Bazinul Vega, solicitat de înotători
Înotul este un sport care prinde din ce în ce mai mult teren în rândul elevilor şcolilor generale din Ploieşti. In prezent, în fiecare zi, la Bazinul de înot Vega, situat la periferia muncipiului, vin să se antreneze peste 200 de elevi ai claselor cu profil de înot din unităţile de învăţământ „Henri Mathias Berthelot”, „Toma Caragiu” şi de la Scoala „Grigore Moisil”.
Totodată, baza de înot, singura din municipiu, este frecventată şi de sportivi de performanţă, peste 50 la număr, care se pregătesc pentru concursuri de verificare în vederea participării la diverse competiţii naţionale şi internaţionale.
„În primul rând, bazinul Vega este situat într-o zonă greu accesibilă, în sensul că toţi cei care vin să se antreneze trebuie să ajungă ori cu taxiul ori cu maşinile personale. Părinţii copiilor fac efoturi deosebite să-i aducă zilnic la noi”, a spus unul dintre antrenorii Scolii Sportive.
Este nevoie de modernizări
Bazinul nu poate fi comparat cu unul olimpic performant, deoarece are doar 6 culoare, iar apa atinge 2 metri adâncime. Un bazin la standard europene are 8+1 culoare şi o adâncime a apei de 2.20 metri. I
nstalaţia electrică a clădirii bazinului de la Ploieşti este veche de peste 40 de ani, acest lucru cauzând numeroase pene de curent. Există şi mari pierderi de căldură, iar caloriferele sunt ruginite din cauza igrasiei.
„Trebuie umblat la staţia de filtrare, iar geamurile clasice trebuie înlocuite cu termopane pentru a echilibra temperatura existentă în sală”, este de părere Ion Ignat, administratorul Bazei sportive Vega.
Miros de igrasie
Este nevoie şi de un nou sistem de aerisire. „Un sistem de ventilaţie performant ar menţine pereţii uscaţi şi nu ar mai mirosi a igrasie. Ar fi bine dacă municipalitatea ar investi în partea tehnică”, a completat Ion Ignat.
Problemele, însă, nu se opresc aici. Lucrări de reabilitare sunt necesare şi la pereţii exteriori. „Afară trebuie refăcută tencuiala. Din cauza umidităţii, este pusă în pericol securitatea pereţilor. Noi oricum îi zugrăvim de două ori pe an cu lavabil”, a mai precizat administratorul bazinului Vega.
Şcoală de campioni
Condiţiile de antrenament nu reprezintă o piedică pentru sutele de elevi ai claselor primare care speră să ajungă înotători de performanţă. În Prahova, de-a lungul timpului s-au înregistrat rezultate de excepţie la campionatele naţionale şi internaţionale.
Tamara Costache este considerată a fi cel mai bun produs al Şcolii de înot ploieştene. A fost prima înotătoare care şi-a scris numele pe lista recordurilor mondiale la 50 m liber.
„Vin să mă antrenez în fiecare zi pentru că vreau să devin campion mondial şi olimpic. Mă aduce ori mama ori tata şi stau aici chiar şi două ore. Îmi place tare mult apa”, a spus încântat Mihai Popescu, elev al unei clase de înot de la Scoala „Grigore Moisil”.
Cursuri ieftine
Un curs de iniţiere pentru copii costă 100 de lei (pachet de cinci lecţii)
Bazinul este deschis şi publicului, în fiecare zi, după-amiaza, de la ora 14:00 la 15:30.
Gabriela Ene, 54 de ani
“Condiţiile sunt cât de cât bune, apa este curată, însă e foarte cald şi se respiră greu“
Rodica Mnteanu, 58 de ani
“Nepotul merge deja de trei ani şi visează să ajungă un mare campion”