Ploieşti: Posibil caz de malpraxis la Spitalul din Câmpina - UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Posibil caz de malpraxis la Spitalul din Câmpina - UPDATE
Ploieşti: Posibil caz de malpraxis la Spitalul din Câmpina - UPDATE

Mama şi bunicii unui nou-născut acuză doctorii de la maternitatea Câmpina că i-au rupt mâna micuţului la naştere, însă aceştia neagă că ar fi vinovaţi.

Ionuţ Cătălin Vlaicu s-a născut în data de 20 martie la Câmpina şi a ajuns, două zile mai târziu, în stare gravă la Maternitatea din Ploieşti. Zilele acestea urmează să fie transferat la Bucureşti.

Mama copilului a aflat de-abia aseară că băieţelul adus pe lume vinerea trecută este grav bolnav şi că posibilii vinovaţi de starea lui de sănătate ar fi medicul care a ajutat-o la naştere şi pediatrul, ambii de la Spitalul Municipal Câmpina. Bunicii copilului nu i-au spus până acum mamei de problemele apărute deoarece aceasta este hipertensivă. Nici tatăl nu a aflat nimic, acesta fiind plecat la muncă în Italia.

Lipsă de comunicare
Bunicii băieţelului de 3,250 de kilograme sunt cei care au aflat primii de situaţia lui şi au cerut explicaţii medicilor care l-au adus pe lume, la Spitalul Municipal din Câmpina. “Nu au vrut să stea de vorbă (doctorii – n.red.) omeneşte cu noi. A fost o totală lipsă de cumunicare faţă de familie. Nu am văzut fişa de observaţie a băieţelului, parcă vorbeam cu pereţii”, a spus, printre lacrimi, Doina Niţă, bunica din partea tatălui.

Bunicii vor depune astăzi o reclamaţie la Colegiul Medicilor Prahova. Mai mult de atât,  vor să fie deschisă o anchetă penală. Ieri, persoanele implicate direct în caz, medicii Mihaela Tudor şi Adriana Mihăescu, au primit “vizita” reprezentanţilor Autorităţii de Sănătate Publică Prahova, veniţi să ancheteze cazul bebeluşului.

Ce spun medicii
“Nu sunt vinovată. Pacienta a avut un travaliu normal, nu se impunea cezariană. Copilul a primit nota 8 la naştere. Avea un tonus normal. În momentul naşterii, a avut o mână ridicată, iar cordonul ombilical a fost înfăşurat în jurul gâtului”, spune medicul ginecolog care a asistat la naştere, Mihaela Tudor.

Doctorul a mai spus că mama băiatului nu s-a prezentat periodic la controale, aşa cum îi recomandase. Totuşi, aceasta nu a negat faptul că o  ecografie efectuată înainte de travaliu ar fi putut arăta poziţia fătului. Analiza nu a avut loc şi, din cauza efortului mamei, umărul bebeluşului s-a rupt în momentul naşterii.

Mama nou-născutului spune că nu a venit mai des la controale înainte de naştere pentru că s-a simţit bine. “Nu m-am simţit rău ca să merg să fac analize înainte de a mă interna în spital. Medicii mi-au spus că are umărul puţin fisurat. Nu-l pot alăpta. Nu mi s-a spus de ce. Când îl dezbrac rămâne moale în partea de jos, la picioare, nu prea mişcă. În ambulanţa care m-a adus la Ploieşti mi-a spus medicul că era să moară”, a spus îndurerată Elena Vlaicu, mama copilului.

Pediatrul care a preluat cazul micuţului, medicul Adriana Mihăescu, nu a declarat nimic referitor la starea de sănătate a copilului cu clavicula ruptă.

De la Ploieşti la Bucureşti
Cadrele medicale de la Maternitatea din Ploieşti, care se ocupă acum de băieţel, spun că starea sa de sănătate este stabilă momentan.

“Copilul a venit în stare gravă, cu insuficienţă respiratorie, cu sindrom neurologic hipotom, fractură de claviculă şi o bosă biparietală. Acum este pe tratament intensiv şi se fac demersuri pentru transferarea sa la un spital din Bucureşti”, a declarat Cristina Erhan, şef Secţie Neonatologie din cadrul Maternităţii din Ploieşti.

Poate fi o elongaţie de plex branhial. Nu putem spune noi cu exactitate dacă se pune problema unei paralizii. Medicii neurologi vor stabili asta", a mai spus Cristina Erhan.

Nu este primul caz în Prahova
În urmă cu două săptămâni a mai fost înregistrată o naştere cu probleme, însă la Maternitatea din Ploieşti. Părinţii au acuzat personalul medical că i-au rupt mâna copilului lor la naştere, dar aceştia s-au apărat spunând că a fost vorba de o procedură medicală legală, care i-a salvat viaţa copilului. Cazul a ajuns la Comisia de Disciplină a Colegiului Medicilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite