Ploieşti: Penele de curent perturbă activitatea Spitalului de Urgenţă Ploieşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asistenţa medicală acordată în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti este scurtcircuitată zilnic din cauza avariilor produse la reţeaua de alimentare cu energie electrică. Penele de curent se ţin lanţ şi, deşi în unele cazuri nu durează decât câteva secunde, produc disfuncţionalităţi aparaturii de specialitate şi neplăceri bolnavilor, ajungându-se chiar şi la şapte avarii pe zi.

Conform managerului SJU Ploieşti, dr. Adrian Strâmbeanu, s-a întâmplat de multe ori în ultimul timp ca aceste variaţii de tensiune să fie produse la intervale scurte de timp, afectând, astfel, computerul tomograf. „De exemplu, ultima data, acest aparat nu a putut funcţiona cinci zile, tomograful fiind o metodă de investigare rapidă ce se foloseşte în special în sectorul de urgenţă”, a explicat dr. Strâmbeanu.

Reprogramările au devenit o modă
La tomograf sau la Rezonanţă Magnetică Nucleară (RMN) există liste de aşteptare pentru pacienţii cărora le sunt necesare investigaţii de specialitate. Medicii spun că listele nu ar mai exista sau ar fi mai scurte, dacă penele de curent şi căderile de tensiune nu ar avaria aparatele.

„Se întâmplă ca unii pacienţi care au fost reprogramaţi într-o zi să prindă o pană de curent şi să fie reprogramaţi chiar într-o perioadă în care se înregistrează următoarea pană de curent”, a declarat şeful secţiei de Radiologie, dr. Elena Popa.

Din această cauză bolnavii au făcut de mai multe ori plângeri. „Nu ştiu ce se întâmplă, dar ceva trebuie făcut. Aşa ceva nu este permis într-o unitate medicală. Eu sunt convins că nu cadrele sanitare, medicii sau asistenţii sunt de vină, că înţeleg că sunt lucruri care se întâmplă într-o reţea de alimentare, dar parcă sunt prea dese”, ne-a declarat Constantin, unul dintre pacienţii spitalului.

Medicii nu  pot decât să le explice situaţia şi să dea din umeri. „Unii înţeleg, alţii nu... S-a întâmplat înainte de Paşte ca majoritatea bolnavilor să creadă că noi am stricat un aparat, ca să scăpăm mai repede de la lucru”, a explicat dr. Elena Popa.

Aparatele, repornite manual
Probleme sunt şi la secţia Nefrologie, unde dializatoarele se pornesc manual când se întrerupe în mod repetat curentul. Acest fapt întârzie aplicarea tratamentului, deoarece durează mai mult timp până aparatele ajung la parametrii programaţi. În cazul unei avarii prelungite se întâmplă chiar ca sângele să se coaguleze în dializator. Asta înseamnă întreruperea şedinţei şi nerespectarea condiţiilor de efectuare.

„În plus, impactul asupra pacientului este unul nefericit, deoarece el nu este sigur că la şedinţa de dializă tratamentul a fost făcut chiar aşa cum trebuie”, a declarat şeful secţie Nefrologie, dr. Viorica Butnaru.

Bolnavilor nu le rămâne decât să se roage să nu aibă nevoie de astfel de tratament. „Sper să nu ajung vreodată în situaţia de a avea nevoie de această terapie, ca să zic aşa. Să faci dializă şi să vii periodic la spital şi să prinzi mai multe pene din astea de curent, te apucă nervii”, a declarat Mircea Oproiu, însoţitorul unui pacient al SJU Ploieşti.

Tehnologia performantă e de vină
Reprezentanţii societăţii furnizoare de energie electrică susţin că fluctuaţiile de tensiune sunt inerente, cu toate că s-au investit mii de lei în reabilitarea sistemului de la spital.

 „Nicăieri în lume nu există un sistem de alimentare cu grad de continuitate sută la sută, sau fără nicio pauză. Sunt pauze mici, de ordinul secundelor, care se pare că nu sunt suportate de aparatura performantă a spitalului”, a declarat inginer-şef distribuţie sucursala Electrica Ploieşti, Stelian Ghiorghiu. Prin urmare, spitalul este de vină pentru că are în dotare aparatură incompatibilă cu sistemul de furnizare a energiei electrice.

SJU Ploieşti este racordat la reţeaua de alimentare cu energie electrică a oraşului prin două surse şi are şi două generatoare proprii ce sunt puse în funcţiune în cazul unor avarii prelungite. Numai că, alternativa nu rezolvă problema principală, respectiv discontinuitatea în alimentare, care dă peste cap aparatura medicală performantă. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite