Ploieşti: Pentru masa de Paşte, ploieştenii preferă curcanul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În această perioadă, cel mai bine merg vânzările la carnea de curcan şi pui care este mai ieftină decât cea de miel.

Deşi mieii au apărut de câteva zile şi la Halele Centrale, ploieştenii nu  se înghesuie să-i cumpere. Cei mai mulţi se uită la preţuri, încearcă să negocieze şi pleacă mai departe.

„Mi se pare cam scumpă carnea. Poate o să mai scadă până la sărbători să îmi pot permite să cumpăr şi eu”, ne-a spus, azi-dimineaţă, o pensionară. Şi producătorii sunt nemulţumiţi de vânzări şi spun că faţă de anul trecut, acum se resimt efectele crizei.

„Deşi am păstrat acelaşi preţ ca anul trecut, oamenii nu cumpără. O fi din cauza crizei ăsteia. Să sperăm că or să vină să ia mai aproape de Paşte”, spune Ion Tănase. Preţul cerut de comercianţi la Hale pentru carcasă de miel este de 18 lei/kilogram, mai mic cu circa 10% faţă de cel practicat de supermarketuri. De exemplu, la Carrefour, un kilogram de miel costă 20 de lei, iar la Billa 21,49 de lei.

Curcan şi pui în locul mielului
Pentru masa de Paşte, mulţi ploieşteni sunt decişi să înlocuiască tradiţionala carne de miel cu cea de curcan. „Se vinde foarte bine curcanul. Multe persoane preferă această carne în locul celei de miel, pentru că este şi mai ieftină. Se vând atât curcanii întregi, cât şi separat  pieptul, pulpele sau ciocănelele”, ne zice Elena Dragomir, vânzătoare la unul din standurile de la etajul Halelor Centrale. Şi puiul are căutare în această perioadă, unele persoane combinând în prepararea alimentelor carnea de miel cu cea de pui sau consumând doar pui în ziua de Paşte.

La Halele Centrale, curcanul costă 15,9 lei kilogramul, pieptul de curcan – 24,99 de lei, pulpele – 17,5 lei,  ciocănele – 9,99 de lei, în timp ce la Carrefour există o ofertă specială unde curcanul poate fi cumpărat cu doar 8,89 lei kilogramul, în schimb, pieptul dezosat costând 28,99 lei, iar ciocănelele – 18,9 lei.

Preţul produselor din pui variază de la 7,19 lei kilogramul cât costă un pui proaspăt până la 12,8 lei, preţ cu care pot fi cumpărate pulpe de pui sau ciocănele de pui. În supermarketuri kilogramul de pui costă, în medie, 7,79 de lei.

Controale la comercianţi
Inspectorii Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (OJPC) au început deja controlul la comercianţii care vând produse de sezon. După primele zile de verificări, reprezentanţii OJPC au descoperit depozitarea necorespunzătoare a produselor din carne şi a ouălelor. „Temperaturile la care erau ţinute unele produse erau în jur de 22 de grade în condiţiile în care legea prevede ca acestea să fie ţinute la cel mult 4 grade.

De asemenea, unul dintre comercianţi deşi avea un grafic de temperatură nu deţinea termometru”, ne-a declarat inspectorul Alexandru Cârdei. Agenţii economici au fost sancţionaţi cu amenzi de până la 2.000 de lei. Controalele vor continua până de Paşte.

Vocea străzii
„Aş mânca şi eu carne de miel dar la preţul acesta nu îmi permit. Am luat nişte carne de curcan şi de purcel pentru o friptură”
Elena Irimia, 77 de ani
„Vreau să cumpăr şi curcan şi miel pentru Paşte. Deocamdată sondez piaţa, mă uit la preţuri”
Teodora Popescu, 45 de ani
„Săptămâna aceasta o să iau câteva kilograme de carne de miel. O să le duc şi naşilor pentru că aşa este tradiţia”
Daniel Ceauşu, 26 de ani

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite