Ploieşti: Lucian Orbean dă viaţă păpuşilor la Teatrul Ciufulici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul viitor împlineşte două decenii de când joacă în lumina reflectoarelor, pe scena Teatrului Ciufulici din Ploieşti. El este unul dintre artiştii în mâinile cărora păpuşile prind viaţă, iar răsplata sa cea mai mare este râsul  unui copil fericit la finalul spectacolului.

A fost realizator de emisiuni la radio, a lucrat ca agent de asigurări şi s-a ocupat până şi de comerţul cu discuri şi casete cu muzică, însă marea sa dragoste a fost şi rămâne actoria.

Lucian Orbean este unul dintre cei mai vechi artişti mânuitori de păpuşi ai Teatrului Ciufulici din Ploieşti, cu zeci de roluri la activ, cu prestaţii scenice aplaudate de cei mai fideli spectatori-copiii şi cu premii importante obţinute la festivaluri şi concursuri de teatru.

Cu mândrie spune că face parte din breasla artiştilor pentru care nu banii şi diplomele sunt importante, ci bucuria spectatorilor încântaţi şi mulţumiţi de rolurile pe care le joacă.

“Dintotdeauna am avut o sensibilitate faţă de acest domeniu. Totul a pornit din copilărie, din vremea când sora mea mai mare mă lua cu ea la piese de teatru. Ei îi datorez faptul că am ales calea actoriei. Eram fascinat de ce se întâmpla pe scenă. Am avut o copilărie fericită, nu eram acaparat de calculator şi de televizor. Am avut libertatea să experimentez tot felul de lucruri. Toate acestea m-au ajutat să mă formez ca adult”, spune cu nostalgie actorul Lucian Orbean.

Împlineşte două decenii de activitate
A păşit pe scena Teatrului Ciufulici din Ploieşti în anul 1990, în urma concursului pentru ocuparea unui post de actor păpuşar. Până atunci însă a urmat cursuri de teatru la Palatul Culturii din municipiu, sub îndrumarea celui care avea să devină în scurt timp directorul Teatrului "Toma Caragiu" – regizorul Lucian Sabados.

“Teatrul de animaţie, cum i se mai spune teatrului de păpuşi este ceva viu, ceva care oferă publicului spectacole interactive, live, cu efecte speciale, cu lumini. Într-adevăr pentru că, în mare parte, publicul nostru este format din copii trebuie să fii aproape de ceea ce-i furnizează televiziunea copilului. Teatrul de păpuşi le  cultivă celor mici simţul estetic şi valorile morale. Copiii învaţă să aprecieze anumite lucruri, să distingă binele de rău, să participe viu la ceea ce se întâmplă. Dispare timiditatea, sunt mai curajoşi şi mai deschişi”, explică actorul păpuşar.

Absolvent de UNATC
Lucian Orbean spune că, după 12 ani de reprezentaţii pe scena Teatrului Ciufulici, a realizat că mai are multe de învăţat în ale mânuirii păpuşilor. Prin urmare, a decis să urmeze cursurile unei facultăţi de profil, din cadrul  Universităţii Naţionale de Artă teatrală şi Cinematografică “I. L. Caragiale” din Bucureşti.

“Au fost anii în care pot spune că m-am definit ca actor păpuşar. Asta mi-am dorit să fac, nu am nimerit din întâmplare la acea facultate. Am învăţat din tainele teatrului de animaţie. M-am descurcat. Am făcut naveta, am dat spectacole, acum sunt licenţiat în acest domeniu”, spune cu mândrie artistul păpuşar.

Întrebări şi răspunsuri
Ce spectacole prezentaţi publicului în această perioadă?

L.O: Avem mai multe piese pe care le jucăm atât pe scena Teatrului Ciufulici cât şi la Buşteni, în deplasare. Avem “Fata Babei şi fata Moşului”, “Pinocchio”, “Punguţa cu doi bani”. Am pregătit şi “Fantoma din Caterville”, după romanul lui Oscar Wilde, o prezentăm deja de două săptămâni. Îi invităm atât pe cei mici să se distreze, cât şi pe cei mari, să savureze momente de neuitat, să redevină copii pentru puţin timp.

Care este cel mai important premiu pe care l-aţi obţinut în calitate de actor păpuşar?
L.O: Cred că cel mai important, în ceea ce mă priveşte, este premiul obţinut la Galaţi, la Festivalul Internaţional de Marionete Gulliver, în urmă cu doi ani. Am prezentat atunci spectacolul “Cai verzi pe pereţi”, în regia artistică semnată de Gabriel Apostol. Am obţinut “Premiul pentru interpretare masculină.

Ce-i place
Lucian Orbean spune că este dependent de informaţie, motiv pentru care nu trece zi fără să navigheze pe Internet timp de câteva ore. “Internetul îmi oferă posibilitatea să aflu o multitudine de informaţii din orice domeniu. Eu însă pot spune că sunt preocupat tot de teatru, caut noutăţi pe partea tehnică, în munca pe care o desfăşor, ca de exemplu cum pot fi modificate păpuşile, despre sistemul lor de mânuire etc”

Ce nu-i place
“Nu-mi place nimic ce ţine de zona politică şi nu-mi place nici goanna aproximativă după bani. Nu-mi place societatea de consum în care trăim”

Profil
Născut
11 aprilie 1967, la Ploieşti
Ultima şcoală absolvită
UNATC “I. L. Caragiale” Bucureşti
Profesie
Actor mânuitor păpuşi
Familie
Este căsătorit, are un băiat de şapte ani

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite