Ploieşti: Locuinţe vechi amplasate pe şosea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe Autostrada Bucureşti-Braşov,  care este în construcţie în acest moment, reprezetanţii Muzeului Judeţean de Istorie şi Arhelogie Prahova au descoperit cinci situri arheologice.

Două noi situri arheologice au fost descoperite anul acesta pe autostrada Bucureşti-Braşov, care este în construcţie. În total, în Prahova, pe traseul şoselei au fost găsite cinci vestigii arheologice.

„Este vorba despre situri bogate, unul este în localitatea Belciug. Acolo sunt amplasate mai multe locuinţe umane şi câteva morminte vechi din perioada geto-dacă, din secolele VI-VIII, după Christos”, explică şeful Biorului de Arheologie, Alin Frînculeasa din cadrul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova.

Acesta mai spune că cel de-al doilea sit se află în localitatea Sicrita şi este alcătuit numai din locuinţe umane. „Fragmentele de ceramică descoperite arată că aceste aşezări umane datează din secolele III-IV, după Christos”, mai spune Frînculeasa.

Săpături în zonă
Descoperirile au fost făcute în luna februarie, însă arheologii muzeului au efectuat săpături în zonele respective pe tot parcurul acestui an.

În 2008, în localitatea Râfov, situată pe traseul pe care îl urmează autostrada Bucureşti-Braşov a fost organizat un şantier arhelogic, în cadrul căruia reprezenanţii muzeului au scos la iveală mai multe locuinţe.

Unele dintre ele amplasate la suprafaţă, iar altele semiîngropate. În zona respectivă, arheologii au descoperit obiecte ce datează din secolele II şi III, cel târziu secolul IV, după Christos. 

Angajaţii Muzeului Judeţean au expus, pentru ploieştenii dornici să vadă aceste descoperiri, o colecţie formată dintr-o mică parte a obiectelor găsite. În perioada imediat următoare, muzeografii pregătesc pentru ploieşteni o expoziţie cu majoritatea din pieselor descoperite pe tronsonul autostrăzii, care au fost restaurate şi au primit formele iniţiate, pentru a putea fi expuse.

Descoperiri pe amplasamentul mall-ului
Pe locul în care se construişete Mallul de lângă Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti arheologii au descoperit anul trecut un sit amplasat pe partea drepată a DJ 102, în dreptul comunei Blejoi.

În acest sit sunt urmele unui singur complex arheologic, o parte dintr-o locuință semiîngropată. Fragmentele ceramice descoperite în această locuință au fost datate din secolele V-VII, după Christos. Potrivit specialiştilor, în acea perioadă zona nu era intens locuită pentru că în perioadele mai ploioase se inunda foarte repede.

Astfel de descoperiri au fost făcute în mai multe localităţi din Muntenia. În Prahova,  în zona Budureasca şi în localitatea Şirna au fost scoase la lumină mai multe complexe de acest fel.        
 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite