Ploieşti: Gospodinele îşi curăţă covoarele la spălătoriile auto

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un metru pătrat curăţat de profesionişti costă cinci lei, iar pentru a avea mochete şi covoare curate de Paşte, ploieştenii trebuie să facă programare cu o lună înainte pentru a prinde un loc liber.

Până mai ieri, cartierele Ploieştiului deveneau pestriţe ori de câte ori se apropia câte o sărbătoare importantă. Peste tot, pe cimentul din faţa scărilor de bloc, pe bănci sau pe garduri puteau fi văzute zeci de covoare care de care mai colorate, întinse la uscat. Puteai alcătui foarte uşor un top al zonelor bune ale municipiului după modelele mochetelor sau al covoarelor prezentate la “expoziţiile” dintre blocuri.

Înainte de Paşte este cel mai aglomerat
Vremurile s-au schimbat şi au apărut primele ajutoare în acest sens pentru gospodine: spălătoriile auto. “Le duci dimineaţa şi le iei seara. Petele dispar, devin strălucitoare în soare după ce ţi le spală cu soluţii speciale şi aparatură de ultim moment”, spune Corina Petrescu, locatara unui imobil situat pe strada Grigore Cantacuzino, din zona de vest a municipiului.

Femeia locuieşte lângă o spălătorie auto care îi oferă servicii de cleaning ori de câte ori are nevoie. Cât e ziua de lungă, aici se fac programări pentru spălarea covoarelor. Acum însă este perioadă de vârf pentru că se apropie sărbătoarea Paştelui.

Zeci de persoane sună zilnic pentru a-şi programa covoarele şi mochetele pentru “îmbăierea” profesională. Acestea sunt informate că trebuie să aştepte la rând chiar şi o lună de zile, din cauza numărului mare de cereri.

Patru oameni la un singur covor
Un angajat al spălătoriei auto înmoaie covorul cu ajutorul unei pompe cu presiune. Altul pregăteşte soluţia pentru curăţat. Înainte de asta, un alt coleg verifică cu atenţie “clientul”. Verifică dacă are fire scurte, lungi, este din lână sau din material sintetic şi apoi prepară amestecul potrivit tipului de ţesătură, ţinând cont în primul rând de gradul de murdărie.

“Cu ajutorul unui utilaj monoperie îl spălăm bine cu o soluţie specială, după care un angajat bagă în funcţiune un aspirator profesionist care trage apa şi mizeria din covor”, explică Harold Hamunga, patronul unei spălătorii auto.

Cele mai mari probleme sunt întâmpinate la curăţarea ciucurilor. Aceştia trebuie periaţi cu grijă şi spălaţi separat, manual, ca să nu se strice covorul. “Înainte de a-l spăla, ne uităm la pete. Dacă sunt de vin roşu sau de cafea, înseamnă ori că avem mai mult de muncă ori, dacă sunt vechi, atunci sunt aproape imposibil de scos”, mai spune acesta.

După 30 de minute de spălare şi uscat la soare, orice covor arată ca unul tocmai cumpărat din magazin. Culorile au înviat, este aerisit şi miroase a nou. Clienţilor care nu pot ajunge să-şi ridice covoarele sau mochetele de la spălătorie li se oferă şi servicii de transport la domiciliu, contracost.

Doina Visarion
34 de ani, vânzătoare

Merg cu covoarele la spălătoria auto de două, chiar trei ori pe an. Aici sunt spălate cu atenţie, înainte le îmbâcseam cu detergent, acasă, în faţa blocului, şi se uscau după o săptămână. Mă costă cam 50 de lei covorul din sufragerie.”

Zamfira Aldea
50 de ani, şomeră

„Nu avem bani. Am spăla şi la o spălătorie auto, dar nu avem cu ce. Eu nu am muncă şi prefer să spăl covoarele acasă, la curăţenia asta.”

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite