Ploieşti: Gheorghe Rizea aduce fonduri europene în judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De peste douăzeci de ani este şef în administraţia locală, iar din 1999 şi până acum a lucrat la peste 100 de proiecte pentru atragerea de fonduri europene.

După terminarea facultăţii, în 1968, a lucrat un an şi jumătate la Banca Agricolă, iar după aceea s-a angajat la Primăria Ploieşti. „M-am adaptat destul de bine şi am fost atras de activitatea privind planul de dezvoltare al oraşului şi a zonei periurbane. Împreună cu colegii mei, am elaborat strategii de dezvoltare economică, socială şi culturală pentru această zonă”, îşi aminteşte Gheorghe Rizea.

Şef în administraţie din anii `80
Din 1986 a devenit şeful Compartimentului de dezvoltare teritorială, iar în anul 1993 a trecut la Consiliul Judeţean Prahova, păstrându-şi aceeaşi funcţie, de data aceasta la Serviciul de strategii şi programe de dezvoltare. Din anul 1996, ocupă funcţia de director al Direcţiei Strategii şi Programe de Dezvoltare căreia din 2001 i s-a adăugat şi componenta de integrare europeană.

În 1999 au apărut primele programe europene prin care ţara noastră putea beneficia de fonduri de preaderare, iar Gheorghe Rizea a participat la realizarea acestora în toate fazele lor. Primele proiecte au fost cele privind finanţarea unor drumuri şi poduri afectate de inundaţii.

„La început a fost mai dificil, până ne-am familiarizat cu procedeele şi exigenţele impuse de o finanţare europeană. În toată această activitate, am pus pe un loc special constituirea unei echipe capabile, pregătite şi cu pasiune pentru asemenea lucrări complexe. În perioada de început, a anilor 2000, era un miraj al fondurilor europene, erau un fel de «Fata Morgana», toată lumea discuta despre acestea”, spune Gheorghe Rizea.

A semnat proiecte majore
Acesta spune că a întocmit şi proiecte de 20-30.000 de euro, dar şi altele de milioane de euro, iar la fiecare dintre acestea trebuie muncit cu aceeaşi conştiinciozitate. A lucrat la peste 100 de proiecte de finanţare, cele mai relevante fiind proiectele de infrastructură turistică de la Buşteni – Kalinderu şi de reabilitare ecologică la Valea Teleajenului.

„Proiectele majore de postaderare sunt master-planurile pentru apă, apă uzată şi gestionare a deşeurilor. Un proiect important care va fi semnat, cel mai probabil, săptămâna viitoare este  reabilitarea DJ 101G Tătărani - judeţul Dâmboviţa”, zice Gheorghe Rizea. Lucrul la un proiect poate dura între un an şi jumătate şi trei ani până la semnarea efectivă a contractului de finanţare.

Trebuie create asociaţii intercomunitare
Gheorghe Rizea zice că, mai nou, pentru accesarea fondurilor europene este nevoie de crearea asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară, iar acest lucru este destul de greu de realizat. „Oamenii trebuie convinşi pentru a înţelege necesitatea acestor asociaţii. Pe lângă banii care vin de la UE trebuie să existe şi capacitatea de cofinanţare a beneficiarului şi cea administrativă a acestuia, ceea ce implică oameni pregătiţi în domeniu şi bani de la bugetele locale, în funcţie de valoarea proiectului”.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Ce valoare au fondurile atrase de judeţul Prahova?
G.R.: După aderare, au venit în judeţ fonduri europene de sute de milioane de euro dacă ne referim doar la cele din domeniul public. Însă, au fost multe şi în domeniul privat. Există încheiate 36 de contracte de către agenţii economici, în valoare de 57 de milioane de euro.

De ce vor prahovenii să obţină bani de la UE?
G.R.: Foarte multe proiecte sunt pentru realizarea unor ferme de animale. Pe urmă s-au depus documentaţii pentru modernizări de exploataţii agricole, unităţi de procesare carne, lapte, vinuri, panificaţie şi dotări de maşini şi utilaje agricole.

CE-I PLACE
„Îmi place grădinăritul, am un loc unde mă refugiez din când în când. Îmi plac călătoriile, în special în natură şi vizitele tematice, cum ar fi turismul cultural şi ecumenic”.

CE NU-I PLACE
„Nu-mi place zgmotul strident al oraşelor aglomerate. Nu-mi plac claxoanele, poluarea şi nici dezordinea nici în viaţa publică şi nici în cea privată”.

PROFIL

Data naşterii
22 noiembrie 1945, Puchenii Mari

Studii
 ASE – Facultatea de Economie Generală, cursuri postuniversitare în planificare, prognoză, finanţări externe, dezvoltare regională şi management în administraţie publică

Profesie
economist

Familie
căsătorit, doi copii şi trei nepoţi

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite